Sleep trainingul copiilor: bau-bau sau necesitate?
0Mulţi părinţi consideră că este normal pentru un copil mic să nu doarmă, mai ales când acesta este alăptat. De aceea, metodele de sleep training sunt considerate barbare şi blamate pentru că ar presupune lăsarea copilului să plângă neconsolat. Iată ce spun experţii despre metodele de a-i deprinde celui mic abilitatea de a adormi singur.
La vârsta de 1 an, copiii ar trebui să doarmă în medie 13-14 ore pe zi, din care 10-11 ore noaptea. Mulţi dintre părinţi, mai ales în cazul copiilor alăptaţi, spun că acesta este un vis frumos şi că, de fapt, copilul se trezeşte de 3-5 ori pe noapte. Dimineaţa, nici părintele, nici copilul nu este atât de odihnit cu ar fi normal. Cu toate acestea, metodele de sleep training sunt blamate, iar părinţii care încearcă acest lucru nu sunt priviţi cu ochi buni. Este şi cazul Dianei Ionescu (35 de ani), mama unui băieţel de 2 ani. "Copilul meu nu a dormit niciodată mai mult de 3 ore legat. Este în continuare alăptat, însă, pentru că am revenit la serviciu, nu mai fac faţă acestui program de noapte. Este prea obositor pentru noi, ca părinţi, dar şi pentru el, îl văd că se chinuie, plânge noaptea, este agitat", a povestit Diana cum a ajuns la un specialist în somn.
Aşa a aflat care ar trebui să fie programul copilului, cum să fie împărţite orele de somn, dar şi ce poate face pentru a îmbunătăţi calitatea somnului celui mic. Astfel, între ora de trezire şi somnul de prânz al copilului trebuie să treacă 6 ore, iar după ce acesta se trezeşte şi până la somnul de seară încă 4 ore. Orice părinte trebuie însă să fie atent la semnele de somn ale copilului.
"Unii copii se freacă la ochi, cască, sunt mai moleşiţi, vor în braţe, chiar caută singuri patul, poţi observa semne clare de oboseală. Alţii sunt însă mai energici, iar oboseala se observă prin gradul de irascibilitate. La ei nu vor vedea că se freacă la ochi decât când sunt deja foarte obosiţi şi atunci sunt deja agitaţi, plâng, devin mai greu de liniştit şi, implicit de adormit", explică Mona Ciurezu, singurul specialist în sleep training din România.
De aceea, este foarte importantă pentru copii rutina de somn, care trebuie să se păstreze mereu şi care îl va ajuta să adoarmă. "Este un mit că un copil doarme când şi cât are nevoie, că oboseala îl va face să doarmă mai mult şi mai bine, la fel cum este un mit că un copil alăptat trebuie să se trezească de n ori pe noapte. Fiecare familie are propria dinamică, însă este important pentru orice copil să aibă un ritual de somn. Abilitatea de a adormi singur nu este înnăscută, ci se învaţă, iar aceasta este o metodă de a-l ajuta să înveţe", mai detaliază Mona Ciurezu.
Felul în care adoarme copilul este iar o problemă. Cei mai mulţi copii alăptaţi adorm la sânul mamei, de aceea intervine şi obişnuinţa, nevoia de sân pentru a se linişti şi a readormi pe parcursul nopţii. Pentru a schimba acest lucru este nevoie să fie schimbat obiceiul de a adormi. Aici intervine sleep trainingul.
"Există câteva metode clasice, însă, personal, nu o aplic pe niciuna. Consider că, în afara unor principii generale, fiecare familie are propriul ritm, propriile nevoi, propria toleranţă la plânsul copilului. Există falsa idee că sleep training înseamnă a-ţi lăsa copilul să plângă. Cât se poate de fals. Una este să laşi copilul să plângă neconsolat şi cu totul altceva să fii alături de el, să îl reasiguri că îl înţelegi şi ştii prin ce trece, că eşti acolo, chiar dacă nu îi oferi sânul spre consolare imediată", mai spune specialistul în somnul copiilor.
Pentru a avea succes în a învăţa copilul să adoarmă singur, Mona Ciurezu spune că trebuie avute în vedere şi alte lucruri, cum ar fi echilibrul familiei şi dorinţa clară de a schimba ceva în modul copilului de a dormi. De aceea, expertul sugerează ca orice mamă să îşi aloce zilnic 15 minute pentru ceva care o reîncarcă de energie, ceva făcut exclusiv pentru bunăstarea ei mintală, lucru ce o va ajuta să ţină oboseala şi frustrarea sub control. "De asemenea, nu încep un program de sleep training fără ca ambii părinţi să înţeleagă pe deplin şi să fie de acord cu metoda propusă. Dacă nu eşti convins că vrei să acţionezi într-un anume fel, nu vei face decât să bulversezi copilul, iar acest lucru este chiar mai grav decât de a-i păstra programul curent de somn", mai explică Mona Ciurezu.