Secretul unei căsnicii reuşite de durată? „În niciun caz dragostea”
0Specialista britanică Tracey Cox, psiholog şi autor a 14 cărţi despre sex, relaţii şi limbajul trupului, spune că răspunsul are legătură cu loialitatea partenerilor, dar, mai ales, cu dorinţa de a rezolva problemele, în detrimentul inerţiei intime. Sexul este un factor la fel de important.
Răspunsul la întrebarea din mintea oricărei persoane aflate într-o relaţie de lungă durată nu are un răspuns idealist, precum „dragostea veşnică”. În urma tuturor studiilor realizate, se pare că succesul stă în angajamentul pe care fiecare şi-l ia faţă de celălalt şi, în mod ironic, numărul problemelor care ies în cale.
Potrivit unei cercetări în care au fost studiate căsnicii de-a lungul a două generaţii, publicate în „Journal of Marriage and Family”, cel mai important factor în prezicerea duratei unei relaţii nu era cât de des îşi spuneau aceştia „te iubesc”. Nivelul devotamentului este cel mai important factor într-o relaţie fericită.
Monotonia monogamiei, rutina vieţii cu aceeaşi persoană, an de an, zi de zi, sunt doar câteva dintre probele de foc care apar în relaţiile de lungă durată. Presiunea financiară şi presiunea datoriei de părinte se adaugă în timp celor mai de sus.
„Este imposibil să nu se ajungă la certuri sau conflicte în astfel de condiţii”, spune Tracy Cox.
Studiul, care a urmărit 172 de cupluri în primii 11 ani de căsnicie, a descoperit că angajamentul şi implicarea nu doar că protejau relaţia în timpuri tulburi, ci o făceau mai puternică.
„Cu cât eşti mai capabil să-ţi revii din perioade grele, cu atât mai mult eşti încrezător în relaţia ta şi cu atât mai puternic devii”, explică specialista.
Fără angajament şi implicare, resentimentele se vor aduna până când vei izbucni şi nu mai este nimic de făcut.
„Abordarea contului bancar”
Pentru psihologi, această expresie defineşte oamenii care rămân într-o relaţie cât timp primesc mai mult din ea decât dacă ar fi singuri.
Cuplurile care figurează la cel mai înalt nivel al satisfacţiei se consideră „o echipă” şi nu doi indivizi cu nevoie independente. Sunt pregătiţi să facă sacrificii individuale pentru binele relaţiei, pentru că este mai important pentru ei decât nevoia personală.
„Acesta este motivul pentru care studiile arată că acele cupluri care locuiesc împreună înainte de căsătorie nu rezistă la fel de mult precum cele care aşteaptă mai întâi nunta. Cei care aşteaptă sunt mai religioşi şi, prin urmare, mai dispuşi să-şi asume un angajament pe viaţă”, a spus Cox.
Mai mult sex sau sex mai bun?
Alt sfat oferit în permanenţă are legătură cu numărul des al partidelor care trebuie să existe într-un cuplu. „Din nou, greşit. Nu este vorba despre cât de des trebuie să se întâmple, ci faptul că cei doi trebuie să pice de acord dacă numărul partidelor este acceptabil pentru ei”, explică Tracy Cox.
Până şi compatibilitatea este supraestimată – să vrei să faci aceleaşi lucruri în acelaşi timp nu este un factor important în reuşita unei căsnicii. „Abilitatea de a mânui diferenţele contează. Dar sub toate acestea, rămâne angajamentul. Se pare că nu este nevoie de dragoste, până la urmă”, a conchis specialista.