Cuvintele care nu trebuie spuse niciodată partenerului atunci când ne certăm: cele opt fraze care pot distruge relaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un expert în terapia de cuplu susţine că există lucruri care nu ar trebui spuse niciodată partenerului, oricât de supăraţi am fi pe el, pentru că riscăm să distrugem relaţia.

Unele cuvinte pot să rănească aşa de tare că nimic nu va mai putea repara răul făcut la nervi. Chiar dacă suntem obosiţi şi stresaţi şi ne certăm cu partenerul, trebuie să avem grijă ce spunem. Anumite fraze vor distruge iremediabil relaţia, pentru că nu pot fi uitate şi nici iertate, chiar dacă ne vom cere scuze ulterior, avertizează terapeutul Andrew Marshall.

1. „S-a terminat!”

Deseori, în timpul unui scandal, când ne dăm seama că nu putem ajunge la o înţelegere cu partenerul din cauza unui lucru minor, aparent neînsemnat, facem greşeala de a spune că e timpul să putem capăt relaţiei, să ne despărţim.

Deşi aceste cuvinte vor atrage atenţia partenerului, pe termen lung nu va rezolva nimic, dimpotrivă. Partenerul se va simţi ameninţat, şantajat şi nu va mai îndrăzni să discute probleme delicate, de teamă că va produce o nouă reacţie de acest fel. Ideal ar fi să putem face un compromis şi să discutăm deschis, să negociem cu partenerul, pentru că în realitate noi nu ne dorim despărţirea, a declarat Andrew Marshall pentru Daily Mail.

2. „Eşti prost!”

Multe insulte de acest fel se spun în timpul unui conflict şi e greu de crezut că persoanele care le rostesc îşi mai iubesc cu adevărat partenerul. Aceste cuvinte rănesc foarte mult şi distrug încrederea în sine a partenerului, iar în plus sunt jigniri gratuite, pentru că partenerul nostru nu se va schimba. Sunt atacuri la persoană, nu vizează un anumit comportament greşit, care să poată fi eventual schimbat.

3. „Mai bine rămâneam singur(ă)”

Spuse la mânie, aceste cuvinte rănesc cel mai mult şi partenerul va crede că noi gândim cu adevărat ceea ce am spus. Este normal să ne întrebăm la un moment dat dacă nu am fi fost mai fericiţi dacă am fi ales o altă cale în viaţă, dar cea mai bună soluţie este să discutăm cu partenerul despre nemulţumirile noastre.

4. „Mă plictiseşti”

La un moment dat, relaţia devine monotonă, cei doi nu prea se mai distrează împreună, ci se ocupă de rezolvarea unor sarcini şi au tot felul de griji mărunte, discuţiile devenind de asemenea neinteresante. Chiar dacă apare această situaţie, cuvintele pot răni foarte mult, iar partenerul care le aude nu va mai fi interesat să ne asculte sau să caute soluţii constructive.

Cel mai bine ar fi să ne întrebăm ce se întâmplă cu noi, nu cu partenerul. De ce ne plictisim cu el? Nu cumva avem aşteptări egoiste, exagerate, de la el? Poate că am putea reaprinde scânteia în relaţia noastră, dacă ne vom arăta interesaţi de un subiect care îi face partenerului plăcere.

5. „Nu te străduieşti suficient”

Indiferent dacă este vorba de gospodărie, de creşterea copiilor sau de câştigarea unui salariu mai bun, acest subiect apare deseori în discuţie în timp ce ne certăm. Partenerul se va simţi constrâns şi e posibil să răspundă cu aceeaşi monedă, acuzându-ne de dezinteres, iar cearta nu se va termina, dimpotrivă. Soluţia ar fi să-l încurajăm pe partener să se implice cât mai mult şi să ne ajute când avem nevoie, dar fără să folosim un ton plin de reproş.

6. „Eşti exact ca tatăl tău/mama ta”

Este adevărat că pe măsură ce înaintăm în vârstă începem să ne comportăm tot mai mult asemeni părinţilor noştri, iar acest lucru ne deranjează. Vrem să fim consideraţi o individualitate, de aceea aceste comparaţii cu persoanele apropiate nu ne cad deloc bine. O soluţie pentru a detensiona discuţia în acest moment este să apelăm la umor, să glumim.

7. „Îmi place de altcineva”

Chiar dacă este normal să ne simţim bine şi în compania altor persoane, partenerul nostru va deveni gelos dacă îi spunem asta. Mai mult, va începe să creadă că nu-l mai găsim pe el atrăgător şi toată atenţia lui se va concentra apoi spre acest potenţial rival al său.

8. „Nu s-a întâmplat nimic”

Multe cupluri aleg să evite un scandal şi atunci preferă să nu discute deloc problemele care apar în relaţie. Din păcate însă, dacă facem asta sentimentele negative (furia, tristeţea) nu vor dispărea, în schimb riscă să dispară cele pozitive. Evitarea conflictului va duce foarte repede la situaţia în care cei doi parteneri ţin unul la altul, dar nu se mai iubesc.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite