Ce fel de relaţie este bine să avem cu fostul partener, dacă vrem să rămânem prieteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori, după despărţirea de un partener, cei doi rămân prieteni, iar acesta este un lucru foarte bun, spun psihologii. După ce au petrecut mult timp împreună, cei doi au o istorie comună, iar păstrarea legăturii este foarte importantă.

Stephen Snyder, medic şi expert sexolog la o clinică din New York, spune că deseori iubitul este şi cea mai apropiată persoană. Astfel, dacă despărţirea este brutală şi definitivă, amândoi vor avea de suferit, pentru că vor pierde practic şi un bun prieten.

Desigur, este o mare diferenţă între a discuta din când în când cu fostul partener şi a-l suna chiar zilnic, prin urmare trebuie să fim atenţi care este de fapt relaţia noastră cu el, scrie Womenshealthmag.com.

O prietenie superficială

Cel mai indicat este ca foştii parteneri să rămână într-o relaţie de prietenie ocazională. Adică, să îşi ureze la mulţi ani de ziua lor de naştere sau în alte ocazii. Asta va însemna că se gândesc unul la altul, dar că nu îl mai consideră pe celălalt o persoană cu adevărat specială, foarte importantă. Acest tip de realţie este recomandat şi dacă cei doi au alţi parteneri, dar şi dacă sunt încă singuri.

O pasiune comună

Dacă fostul partener era o persoană cu care aveam multe în comun, de exemplu o pasiune cum ar fi jocul de şah, este posibil să simţim nevoia unei legături mai strânse cu el. Asta se întâmplă mai ales când nu mai avem pe nimeni altcineva cu care să putem discuta despre această pasiune. Practic, în acest fel apare o relaţie platonică, bazată pe multe momente petrecute împreună datorită acestui interes comun.

Dacă noul iubit ştie despre această relaţie, este în regulă, dar pot să apară discuţii. Snyder precizează că este important să îi arătăm noului partener că nu trebuie să fie gelos, dar dacă el va încerca să abuzeze de sentimentele noastre, atunci nu este normal. Nimeni nu trebuie să ne oblige să renunţăm la ceva care este important pentru noi.

Totuşi, poate să mai existe o explicaţie pentru acest tip de relaţie. Este posibil ca nu un interes comun să ne ţină aproape de fostul iubit, ci speranţa ascunsă că vom fi din nou împreună cu el. Prin urmare, întâlnirile şi discuţiile sunt doar un pretext, pentru că nu am putut accepta despărţirea şi ne este greu să renunţăm la relaţie, spune psihologul Jane Greer.

Întâlniri frecvente, în cadrul unui grup de prieteni

Dacă avem un grup comun de prieteni, este foarte bine să ieşim toţi împreună, din când în când. Acest fel de prietenie este posibilă dacă nu există neînţelegeri cu fostul iubit, adică probleme care să creeze o atmosferă negativă în grup. Este foarte important să îl putem include în acest grup, alături de fostul iubit, şi pe noul nostru partener. Aceasta va fi dovada că prietenia noastră poate continua firesc, fără probleme.

Cei mai buni prieteni

Nu este o ideea bună să rămânem prieteni foarte apropiaţi cu fostul partener. Tentanţia este mare, pentru că ne simţim bine cu el, ne oferă un confort emoţional, dar această relaţie nu ne va permite să depăşim momentul dificil al despărţirii. Nu vom putea să ne vindecăm dacă ne vom vedea mereu cu fostul partener. Situaţia este cu atât mai ciudată dacă unul dintre foştii parteneri are o nouă relaţie. O prietenie foarte apropiată de fosta noastră iubire ne va împiedica să mergem mai departe şi să avem alte relaţii, avertizează Greer.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite