Tort din cozonac: feliile uscate de cozonac pot fi transformate rapid într-o prăjitură delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tort din cozonac. FOTO laverainbucatarie.blogspot.ro/
Tort din cozonac. FOTO laverainbucatarie.blogspot.ro/

Este mare păcat să aruncăm cozonacul care rămâne după Crăciun, mai ales că resturile pot fi transformate într-un desert delicios şi foarte simplu de făcut.

Tortul sau prăjitura din cozonac a fost inventată de gospodinele care nu se îndură să irosească bunătate de cozonac şi, după modelul italienilor de a umple cozonacul cu cremă de ciocolată sau budincă, a rezultat acest preparat gustos.

Ingrediente:

felii de cozonac groase de aproximativ 8 mm

sirop cu esenţă de rom sau orice aromă preferaţi (vanilie, portocale, lămâie, migdale etc. ) - 1 cană apă (în care se adaugă esenţa, eventual şi zahăr, opţional) 

Pentru cremă: 1/2 litru de lapte, 2 linguri de zahăr, 5 linguri de făină de grâu, 2 linguri de margarină sau unt

Mod de preparare:

Întâi se prepară crema. În jumătate de litru de lapte se pun 5 linguri de făină de grâu, se amestecă bine să nu facă cocoloaşe, se adaugă 2 linguri de zahăr şi se pune pe foc mic amestecând continuu, să se mixeze totul bine. După ce s-a făcut crema, care trebuie gustată ca să vedeţi dacă e bine coaptă, se adaugă 2 linguri de margarină sau unt netopit. Lăsaţi-o să se răcească 15-20 de minute, eventual pe balcon, pentru reducerea timpului de pregătire.

Se iau feliile de cozonac tăiate cât mai egal, apoi se pun pe o farfurie întinsă, într-un strat. Se însiropează cu siropul făcut în prealabil, în funcţie de cât de uscat este cozonacul, dar nu exageraţi. După aceea se întind câteva linguri de cremă peste cozonacul însiropat, dar aveţi grijă să nu fie fierbinte pentru că se înmoaie cozonacul. Se adaugă alt strat de cozonac, apoi de cremă, şi tot aşa. Important este să nu faceţi tortul mult prea înalt ca să nu se dărâme atunci când îl veţi tăia, notează reteteindraznete.blogspot.ro.

Pe ultimul strat, care va fi doar din cremă, se pot presărat, la alegere, nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui prăjite şi măcinate, fulgi de nucă de cocos, ciocolată rasă pe răzătoare sau orice altceva preferaţi. Se lasă câteva ore în frigider, eventual peste noapte, ca aromele să se pătrundă mai bine.

cozonac

FOTO laverainbucatarie.blogspot.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite