FOTO Cât rezistă alimentele, în funcţie de locul în care sunt depozitate
0FoodSafety.gov, un site american despre alimentaţia sănătoasă, a publicat o listă cu alimente în dreptul cărora este trecut intervalul temporar în care acestea pot fi consumate, în funcţie de locul de depozitare – congelator sau frigider.
Depozitarea corectă a mâncării astfel încât aceasta să se păstreze proaspătă o perioadă mai îndelungată este o problemă delicată. Lăsată prea mult timp în frigider, mâncarea ar putea deveni lipicioasă, iar în congelator, ar putea îngheţa prea tare şi şi-ar pierde gustul şi textura.
Vei fi surprins cât de bine se păstrează anumite alimente dacă sunt depozitate aşa cum trebuie.
1. Salate cu maioneză: salata de pui, salata cu ou, salata cu ton etc.
În frigider: între trei şi cinci zile
În congelator: nu este bine să o îngheţi
2. Crenvurşti (pachet desfăcut)
În frigider: o săptămână
În congelator: o lună sau chiar două luni
3. Crenvurşti (pachet nedesfăcut)
În frigider: două săptămâni
În congelator: o lună sau chiar două luni
4. Şunculiţă sau muşchi file pentru sandişuri (pachet desfăcut sau felii)
În frigider: între trei şi cinci zile
În congelator: o lună sau chiar două luni
5. Şunculiţă sau muşchi file pentru sandişuri (pachet nedesfăcut)
În frigider: două săptămâni
În congelator: o lună sau chiar două luni
6. Bacon
În frigider: o săptămână
În congelator: o lună
7. Cârnaţi (cruzi)
În frigider: o zi, două
În congelator: o lună sau chiar două
8. Carne tocată
În frigider: o zi sau două
În congelator: între trei şi patru luni
9. Carne proaspătă de vită, viţel, miel sau porc – friptură
În frigider: între trei şi cinci zile
În congelator: între şase luni şi un an
10. Carne proaspătă de vită, viţel, miel sau porc – costiţă
În frigider: între trei şi cinci zile
În congelator: între patru şi şase luni
11. Pui sau curcan, întreg
În frigider: una sau două zile
În congelator: un an
12. Pui sau curcan, bucăţi
În frigider: una sau două zile
În congelator: nouă luni
13. Supe de legume sau cu carne
În frigider: trei sau patru zile
În congelator: două sau trei luni
14. Carne gătită
În frigider: trei sau patru zile
În congelator: între două şi şase luni
15. Şniţele de pui
În frigider: întru 3 şi patru zile
În congelator: de la o lună, până la trei luni
16. Pizza
În frigider: între trei şi patru zile
În congelator: între una şi două luni
17. Ouă crude
În frigider: între trei şi cinci săptămâni
În congelator: nu se îngheaţă întregi. În schimb, se pot bate albuşul şi gălbenuşul, sau se pot bate separat, şi se pot băga la congelator.
18. Albuş de ou
În frigider: între 3 şi patru zile
În congelator: până la un an
19. Gălbenuş de ou
În frigider: între două şi patru zile
În congelator: nu se îngheaţă.
20. Ouă fierte
În frigider: o săptămână
În congelator: nu se îngheaţă