Cum se prepară puţişoarele ardeleneşti, dulcele simplu de făcut, cu nume la auzul căruia roşeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţişoare ardeleneşti. FOTO bucataria-lui-radu.ro
Puţişoare ardeleneşti. FOTO bucataria-lui-radu.ro

Prăjituri perfecte pentru nopţile răcoroase de toamnă sau apropiatele seri lungi de iarnă, puţişoarele ardeleneşti se pregătesc rapid. Rezultatul culinar este delicios, iar oaspeţii se vor amuza cu siguranţă atunci când vor afla cum se numesc delicioasele rulouri dulci.

Ingrediente:

5 gălbenuşuri
2 ouă
1 ceaşcă de lapte
2 linguri de drojdie
300 g făină
puţină sare
150 g zahăr pudră
150 g unt şi 30 g unt pentru uns
150 g alune de padure sau nuci

Mod de preparare:

Untul se freacă singur până se albeşte, apoi se freacă împreună cu cele 5 gălbenuşuri şi 2 ouă întregi, cu laptele, drojdia, faina şi sarea. După ce aţi făcut aluatul, se lasă la odihnit preţ de vreun sfert de oră, timp în care puteţi să amestecaţi bine alunele de pădure pisate sau nucile cu zahărul. 

Aluatul se întinde într-o foaie subţire, dar nu atât de subţire încât să se vadă prin ea, apoi se taie în bucăţi de mărimea unor cărţi de joc. Fiecare petic se umple cu zahăr şi alune (ori nuci, după preferinţă), apoi se rulează astfel încât să iasă subţiri „ca o puţă de copil nevinovat“, după cum scrie Radu Anton Roman în volumul III din „Poveştile bucătăriei româneşti - Ardealul“, după care se ung cu unt cald, cu ajutorul unei pensule de bucătărie. 

După această operaţiune, rulourile trebuie lăsate să dospească şi să crească. Abia apoi se pun în cuptorul încins, într-o tavă unsă cu unt, până se rumenesc.

Pont:

Umplutura este şi mai savuroasă dacă adăugăm la reţetă o mână de stafide, puţină vanilie şi praf de scorţişoară.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite