Trump şi-a lăudat fermitatea faţă de Rusia după o întâlnire cu liderii celor trei ţări baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SummaryPreşedintele american Donald Trump şi-a lăudat, în prezenţa preşedinţilor ţărilor baltice, fermitatea faţă de Rusia, dar şi-a reafirmat în acelaşi timp convingerea că se poate înţelege bine cu Vladimir Putin, scrie AFP.

”Nimeni nu a fost atât de ferm faţă de Rusia ca mine”, a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele leton Raimonds Vejonis şi omoloagele lor lituaniană Dalia Grybauskaite şi estonă Kersti Kaljulaid.

Cele trei ţări baltice, a căror populaţie însumează şase milioane de oameni - au stat cinci decenii sub ocupaţie sovietică, până în 1991, după care au aderat la NATO şi Uniunea Europeană (UE) în 2004.

Trump nu a abordat în mod direct problema sensibilă a unei întâlniri la Casa Albă cu liderul de la Kremlin, însă a ţinut să sublinieze din nou că ar putea să aibă ”o relaţie foarte bună” cu el.

”Dacă se întâmplă, va fi un lucru excelent. Este o posibilitate reală. Este posibil totodată să nu se întâmple. Cine ştie?”, a declarat preşedintele american, ale cărui declaraţii despre Rusia sunt scrutate cu o atenţie deosebită pe fondul anchetei procurorului special privind eventuale legături între echipa de campanie a acestuia şi Moscova.

Potrivit casei Albe, nici o dată nu a fost evocată în acest stadiu. Ultima vizită a lui Putin la Casa Albă a avut loc în 2005, în timpul lui George W. Bush.

Această posibilă întâlnire, evocată într-o convorbire telefonică între cei doi pe 20 martie, este evocată în contextul unor tensiuni puternice. Aflate deja la cel mai scăzut nivel, relaţiile americano-ruse s-au agravat după otrăvirea, la începutullui martie, în regatul Unit, a unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia.

Regatul unit şi aliaţii săi din NATO şi UE au anunţat expulzarea a peste 150 de diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor.

Leadership imprevizibil

Într-o formulă care a provocat zâmbete în sală, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite l-a lăufat pe Donald Trump pentru stilul său diplomatic unic.

”Avem nevoie de leadership, chiar şi de un leadership imprevizibil, pentru a exercita presiune (...) şi este ceea ce vedem la preşedintele Trump”, a spus ea.

în afară de declaraţii cu privire la angajamentul NATO alături de ele în faţa puternicului vecin rus, ţările baltice doresc ca Statele Unite să trimită mai frecvent baterii de rachete antirachetă de tip Patriot la exerciţii militare.

”Eu sper ca Statele Unite şi alţi aliaţi să înţeleagă că spaţiul aerian al ţărilor baltice trebuie să fie mai bine protejat şi apărat”, a declarat Grybauskaite la postul public de radio LRT cu o zi înaintea vizitei.

NATO a desfăşurat anul trecut patru batalioane multinaţionale în Polonia şi în cele trei ţări baltice, ca pe un declanşator de alertă contra unui eventual aventurism rus, iar armata americană a trimis sisteme de tip Patriot în Lituania în cadrul unor exerciţii.

Vicepreşedintele american Mike Pence a evocat în iulie, în cadrul unei vizite în Estonia, posibilitatea de a desfăşura sisteme de tip Patriot în această ţară.

Ţările baltice au fost zguduite de retorica din campania electorală a lui Trump, de punerea sa în discuţie a utilităţii NATO şi de absenţa iniţială a unor critici la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin.

În 2018 a apărut pe un zid, la Vilnius, o imagine cu Trump sărutându-l pe buze pe Putin, iar un sondaj publicat anul trecut releva că doi lituanieni din trei nu aveau încredere în preşedintele american.

Trump, care a atacat adesea ”pasagerii fără bilet” ai NATO, a felicitat îndelung cele trei ţări baltice pentru că respectă regula NATO cu privire la cheltuirea a 2% din PIB cu Apărarea lor.

”Angajamentul vostru este un exemplu pentru celelalte ţări din NATO”, a subliniat el.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite