Trump amână declanşarea războiului comercial cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult mediatizata primire la Casa Albă a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi întrevederea Trump-Angela Merkel  nu au folosit la nimic. Cei doi nu au reuşit să-l determine pe preşedintele Donald Trump să pună capăt disputei cu UE. Preşedintele SUA doar a prelungit scutirea de taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu din UE până la 1 iunie.

Şeful Administraţiei americane a extins până la 1 iunie scutirea de la plata taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, a anunţat luni seară Casa Albă, transmit Reuters. Extinderea a fost anunţată cu doar câteva ore înainte de expirarea precedentei decizii de suspendare a tarifelor.

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Ulterior, Casa Albă a anunţat suspendarea tarifelor până la 1 mai pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continuă.

Administraţia Trump a anunţat luni seară că s-au încheiat acorduri de principiu cu Argentina, Australia şi Brazilia privind exceptarea permanentă de la plata taxelor vamale, detaliile urmând să fi finalizate în scurt timp. „De asemenea, au fost extinse negocierile UE, Canada şi Mexic pentru 30 de zile. În toate aceste negocieri, administraţia se concentrează pe cotele care vor duce la restrângerea importurilor, vor preveni transbordarea şi vor proteja securitatea naţională“, a precizat Casa Albă.

Până şi firmele americane s-au pronunţat împotriva majorării taxelor vamale. Ceea ce naţionaliştii economici de la Casa Albă descriu ca „nedrept“ este de fapt rezultatul evoluţiei de durată a pieţelor internaţionale. Nimeni nu i-a obligat pe clienţii americani să cumpere oţelul special european. Acesta este pur şi simplu mai bun sau mai ieftin.

Iar industria americană nici nu ar fi în stare să suplinească de azi pe mâine absenţa oţelului în cazul reducerii importurilor. Aceasta este o fantezie pură a preşedintelui American, susţin analiştii. Lanţurile de producţie şi aprovizionare din SUA ar fi afectate de noua situaţie iar produsele s-ar scumpi probabil pentru consumatorii americani. 

UE, pregătită de bătălie

Acest scurt răgaz intervine în contextul în care europenii şi-au multiplicat cererile de scutire defintivă în ultimele săptămâni şi au anunţat că sunt „pregătiţi“ să riposteze în cazul implementării acestor taxe. „Suntem răbdatori, dar suntem şi pregăţii“ să acţionăm, a avertizat luni un purtător de cuvînt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas.

În schimbul scutirilor de la aceste taxe, americanii reclamă concesii comerciale. Ei au obţinut, astfel, de la Coreea de Sud, o reducere a exporturilor de oţel către Statele Unite şi o mai mare deschidere a pieţei sale fata de constructorii lor de automobile. „Una dintre problemele care apare este cea a tratamentului echitabil al automobilelor şi ne-ar plăcea să vedem concesii din Europa", a subliniat zilele trecute principalul consilier economic al lui Donald Trump, Larry Kudlow.

Experţii susţin că UE trebuie să dea dovadă de fermitate. Dacă Trump va vedea că modelul de la oţel şi aluminiu funcţionează, atunci îl va aplica fără scrupule şi în alte sectoare economice. Totuşi, Germania vrea discuţii comeciale mai ample cu SUA, chiar dacă tarifele pentru oţel şi aluminiu vor intra in vigoare.

 Comisia Europeană a avertizat că "incertitudinea" generată de măsurile preşedintelui Donald Trump afectează companiile europene.

"Comisia Europeană a luat act de hotărârea Statelor Unite de a prelungi exceptarea de la taxele la importurile de oţel şi aluminiu pentru o perioadă scurtă, până la 1 iunie 2018", se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Decizia SUA prelungeşte incertitudinea pieţelor, situaţie care afectează deja procesul decizional în mediile de afaceri. Uniunea Europeană trebuie să fie exceptată permanent şi total de la aceste măsuri, întrucât nu pot fi justificate prin raţiuni de securitate naţională", atrage atenţia Comisia Europeană.

"Volumul excesiv în sectoarele oţelului şi aluminiului nu provine din Uniunea Europeană. Dimpotrivă, UE a iniţiat contacte, în ultimele luni, la toate nivelurile posibile, cu SUA şi alţi parteneri, pentru a găsi o soluţie la această problemă", subliniază Executivul UE.

"De asemenea, UE a semnalat în mod consistent intenţia de a discuta despre actualele probleme de acces pe pieţe de interes pentru ambele părţi, dar a transmis foarte clar şi că, în calitatea de partener şi prieten de mult timp al SUA, nu va negocia sub ameninţări. Orice viitor program transatlantic de cooperare trebuie să fie echilibrat şi reciproc benefic", insistă Comisia Europeană. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite