SUA au pornit THAAD, sistemul de apărare în faţa rachetelor din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali din Statele Unite au declarat luni că THAAD, sistemul de protecţie pentru rachete amplasat în Coreea de Sud, a ajuns la o formă de operare iniţială, în ciuda obiecţiilor din partea Chinei, precizează Reuters.

Beijing-ul s-a opus activării Terminalului de Apărare  Zonală de Altitudine Înaltă (THAAD), motivând că radarul sistemului ar putea fi folosit şi pentru a spiona activitatea militară din China.

Statele Unite încearcă să convingă China să-şi folosească influenţa asupra Phenianului pentru a-I convinge să intrerupă programele nucleare respectiv de rachete şi încă nu a venit cu o reacţie în ce priveşte iniţierea THAAD-ului.

Acum câteva zile, preşedintele SUA, Donald Trump, declara că este posibil un „conflict major” cu Coreea de Nord, activarea THAAD-ului adăugând o serie nouă de tensiuni.

Sistemul de apărare a generat controverse şi în interiorul Coreei de Sud, candidatul cu cele mai mari şanse la alegerile pentru preşidenţie de pe 9 a cerut ca implementarea să fie întârziată până ce administraţia sa va ajunge la putere şi va putea revizui decizia. În timpul acesta, localnicii din zona în care a fost instalat THAAD spun că sunt îngrijoraţi că vor fi ţinta rachetelor din Coreea de Nord.

Trump crede că e nedrept ca SUA să plătească pentru THAAD

Într-un interviu pentru Reuters de săptămâna trecută, Donald Trump lăuda THAAD-ul spunând că este „fenomenal”, însă se întreba de ce Statele Unite trebuie să plătească pentru el. „Am informat Coreea de Sud că ar fi potrivit ca ei să plătească. Este vorba de un sistem de miliarde de dolari” a completat Trump.

Coreea de Sud a răspuns şi a garantat că va suporta o parte din costurile sistemului, motivând că alianţa cu SUA reprezintă o prioritate de top. 

În prezent, Statele Unite deţin şase sisteme THAAD poziţionate global, al căror sarcină este de a intercepta şi de a distruge rachetele balistice aflate în zbor. Deoarece specificaţiile sistemului sunt secrete şi pentru că încă n-a fost folosit pe timp de război, capacitatea THAAD-ului de a se descurca cu un baraj de rachete este nesigură. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite