Soldatul eliberat de talibani este „în cel mai bun caz un dezertor, în cel mai rău caz un trădător”. Americanul i-ar fi învăţat pe jihadişti să facă bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergentul Bowe Bergdahl ar fi dezertat şi apoi, căzut în mâinile talibanilor, a trecut de partea lor. FOTOGRAFII via „Daily Mail”
Sergentul Bowe Bergdahl ar fi dezertat şi apoi, căzut în mâinile talibanilor, a trecut de partea lor. FOTOGRAFII via „Daily Mail”

Eliberarea lui Bowe Bergdahl continuă să alimenteze dezbateri aprinse în SUA. Acum, tot mai multe voci susţin că sergentul american nu ar fi fost „capturat de talibani”, ci ar fi dezertat. Astfel că, deşi ştia unde se află, Pentagonul n-a vrut să-şi asume riscul pentru un dezertor şi nu a trimis trupe pentru a-l elibera. Talibanii susţin că americanul s-a convertit la islam şi i-ar fi învăţat să construiască bombe.

Sergentul Bowe Bergdahl, ultimul prizonier american de război, a fost eliberat sâmbătă de talibanii care l-au ţinut captiv cinci ani. Pentru eliberarea lui Bergdahl, SUA şi-au încălcat una dintre cele mai sacre reguli: nu negocia cu teroriştii. Astfel, după ce au negociat cu Talibanul, americanii au eliberat, la schimb, cinci terorişti din închisoarea de maximă securitate Guantanamo. 

Însă eliberarea lui Bergdahl nu a fost primită cu entuziasm de toţi americanii, iar asta nu numai din cauza eliberării celor cinci talibani. Criticii schimbului de prizonierii au reluat informaţiile apărute de-a lungul celor cinci ani în presă, conform cărora Bergdahl s-ar fi convertit la islam şi, la scurt timp după ce a ajuns la talibani, ar fi început să participe activ, de bunăvoie, la instruirea acestora. 

„În cel mai bun caz, este un dezertor. În cel mai rău caz, este un trădător”, spune soldatul american Cody Full, în vârstă de 25 de ani, fost coleg cu Bergdahl. „A dezertat de bunăvoie. Ar trebui să fie dus în faţa Curţii Marţiale”, continuă acesta, citat de tabloidul britanic „Daily Mail”. 

Bowe Bergdahl FOTO Reuters

„Nu este un erou. Nu este un bun exemplu”, spune Full. Un alt fost camarad al sergentului eliberat este de aceeaşi părere. Gerald Sutton, în vârstă de 31 de ani, spune că decizia lui Bergdahl de a dezerta a fost premeditată. „Ar putea suna destul de sever dar, pentru dezertare în vreme de război, pedeapsa poate ajunge până la cea cu moartea”, spune Sutton tot pentru jurnaliştii britanici. 

Deja, empatia lui Bergdahl faţă de poporul afgan nu mai reprezintă un secret, aceasta fiind subliniată de scrisorile pe care sergentul i le-a trimis tatălui său chiar înainte de a dispărea:

Îmi pare rău pentru tot ceea ce se întâmplă aici. Aceşti oameni au nevoie de ajutor, însă ceea ce primesc este cea mai arogantă ţară din lume, care le spune că ei sunt nimic şi că sunt proşti. Mi-e ruşine că sunt american. Iar titlul de soldat american este pur şi simplu o minciună pentru proşti. Îmi pare rău pentru tot. Oroarea cu numele de America este este dezgustătoare.   Bowe Bergdahl, soldatul eliberat de talibani

Bowe Berdahl a dispărut la 30 iunie 2009, în sud-estul Afganistanului. Nici până astăzi nu este clar cum a fost capturat. Iniţial, unitatea militară de care aparţinea a luat în calcul dezertarea. Apoi, liderul taliban Mulvi Sangeen a anunţat că soldatul a fost capturat beat, în timp ce se împleticea şi încerca să ajungă la maşină, undeva în districtul Yousaf Khel din Paktika. 

Armata americană a negat informaţia, iar Bergdahl susţine într-un clip filmat în timp ce se afla în posesia talibanilor că a fost capturat pentru că a rămas în urma colegilor săi în timpul unei operaţiuni de patrulare. 

bowe bergdahl foto via dailymail.co.uk

Foştii săi colegi susţin însă că alta a fost situaţia. „Sunt convins că este un dezertor şi că totul a fost premeditat”, spune Gerald Sutton, care se descrie drept „prieten bun” cu Bergdahl în perioada în care au fost amândoi în misiune, în Orientul Mijlociu. 

În 2010, o anchetă internă a Pentagonului ar fi ajuns la concluzia că Bergdahl a părăsit patrula din care făcea parte atunci când aceasta a ajuns într-o zonă de război. Bergdahl era membru al primului batalion din Regimentul 501 de Infanterie-Paraşutişti, Brigada a Patra, Divizia 25 de Infanterie. 

Dispariţia sergentului american originar din statul Idaho a dus la demararea unor ample operaţiuni de căutare în Provincia Paktika din Afganistan, iar mii de soldaţi ar fi fost mobilizaţi pentru a-l salva pe sergent, potrivit informaţiilor furnizate de-a lungul timpului de Pentagon. 

bowe bergdahl via dailymail

Acum însă, noi detalii arată că, de fapt, Pentagonul ştia cu exactitate locul în care se află Bergdahl, însă a refuzat să trimită trupe pentru a recupera „un dezertor”.

Pentagonul a avut de mai multe ori informaţii sigure privind locul în care este ţinut sergentul Bowe Bergdahl, informaţii care ajungeau la detalii precum câţi bărbaţi înarmaţi se aflau cu el, însă comandanţii de operaţiuni speciale au amânat în repetate rânduri misiunile de salvare. 

Asta pentru că nu voiau să rişte vieţile soldaţilor pentru un om despre care credeau că este un dezertor, transmite în exclusivitate cotidianul american „Washington Times”, citând mai multe surse anonime care ar fi văzut planurile misiunilor de salvare. 

Comandanţii de teren au dezbătut de mai multe ori în ultimii ani dacă să declanşeze sau nu o misiune de salvare, iar concluzia a fost de fiecare dată că riscul de a pierde soldaţi bine instruiţi reprezenta un preţ prea ridicat pentru recuperarea unui soldat care şi-a părăsit postul înainte de a fi capturat de inamic, spune o altă sursă, fost oficial de rang înalt al serviciilor de informaţii americane din Afganistan. 

bowe bergdahl foto via dailymail.co.uk

Informaţiile privind decizia lui Berdahl de a-şi abandona postul nu sunt noi. Ele au apărut încă din 2010. Mai mult, atunci se susţinea chiar că sergentul american instruieşte luptători jihadişti la o tabără a talibanilor. El ar fi „predat” abilităţi de construire a bombelor şi tehnici de ambuscadă. El s-ar fi convertit la islam şi s-ar fi radicalizat, ajungând să creadă în „războiul sfânt”, transmitea în 2010 Haji Madeem, un lider taliban din Paktika, îîntr-un interviu acordat tabloidului britanic „Sunday Times”. 

Chiar el personal ar fi fost învăţat de Bergdahl cum să dezasambleze un telefon mobil şi să-l transforme într-un dispozitiv de declanşare de la distanţă pentru o bombă. Nadeem susţinea că a fost instruit de Bergdahl şi în ceea ce priveşte tehnici de ambuscadă. 

„Noi ştiam deja multe dintre tehnicile pe care ni le-a arătat el. Câţiva dintre camarazii mei cred că se preface musulman pentru a se salva, să nu-l decapităm”, spunea Nadeem. Jurnaliştii britanici transmiteau atunci că serviciile afgane de informaţii cred că Bergdahl cooperează cu Talibanul şi lucrează drept consilier pentru luptătorii de la o bază din Pakistan. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/terorismul" target="_blank">View the story "Terorismul" on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite