Compania de biotehnologie Moderna a anunţat primele rezultate ale studiilor clinice cu privire la vaccinul său pentru coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Rezultatele preliminare ale studiilor clinice de siguranţă ale companiei de biotehnolgie americane Moderna în privinţa unui vaccin pentru coronavirus sunt promiţătoare, a anunţat compania, potrivit CNN.

Primele rezultate aparţin fazei 1 a studiilor clinice care presupune administrarea vaccinului experimental unui număr mic de participanţi în vederea verificării nivelului de siguranţă şi apariţiei reacţiei imunitare.

Concluziile studiului efectuat în colaborare cu Institutele Naţionale de Sănătate nu au fost încă verificate academic şi nici publicate în jurnale medicale.

45 de voluntari sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani au fost vaccinaţi experimental cu doze distribuite aleatoriu de 25, 100 şi 250 de micrograme şi în cazul a opt dintre ei au fost măsuraţi anticorpi capabili să neutralizeze virusul la acelaşi nivel sau peste nivelul celor vindecaţi în urma infecţiei cu coronavirus, a transmis compania americană de biotehnologie.

Trei dintre participanţi au manifestat febră şi simptome gripale după ce au primit o doză de vaccin de 250 de micrograme. Subiecţii care au fost vaccinaţi cu doze între 25 şi 100 de micrograme au obţinut niveluri ale anticorpilor similare sau mai mari decât cei care au contractat virusul în mod natural.

Anticorpii au un rol vital în lupta cu infecţia, iar cercetătorii s-au centrat pe anticorpii neutralizanţi care pot împiedica virusul să se instaleze în celulele sănătoase şi să se multiplice.

Moderna anticipează că dozele fazei a treia a testelor vor fi cuprinse între 25 şi 100 de micrograme.

Însă cum nu a fost stabilit în mod sigur dacă infecţia naturală conferă imunitate, în mod similar nu este sigur că vaccinarea induce imunitatea urmărită.

Primele vaccinuri administrate de urgenţă celor infectaţi cu coronavirus ar putea deveni disponibile în toamnă, relatează Business Insider. Compania se bazează doar  pe codul genetic al virusului pentru a crea un vaccin, în timp ce vaccinurile tradiţionale presupun porţiuni de virus viu.

„Am putut demonstra că aceşti anticorpi, această reacţie a sistemului imunitar are capacitatea de a bloca replicarea virusului”, a spus Tal Zaks, coordonatorul principal al echipei medicale de la Moderna, adăugând că ne aflăm în faţa unui prim pas foarte important în drumul către obţinerea unui vaccin.

Un specialist în vaccinuri care nu a participat la studiul Moderna a spus că rezultatele sunt „grozave”, întrucât arată că anticorpii nu doar că se leagă de virus, ci îl împiedică să infecteze celulele”, a spus  Paul Offit, membru în consiliul de experţi ai Institutelor Naţionale de Sănătate, care lucrează la stabilirea unui cadru ştiinţific pentru dezvoltarea vaccinurilor în SUA.

FDA  a aprobat startul fazei a doua a studiilor clinice care implică vaccinarea a câteva sute de oameni. Moderna plănuieşte să accelereze faza a treia a testării pe mii de participanţi în iulie. De regulă, faza a treia a studiilor clinice presupune administrarea vaccinului la un număr mult mai mare de oameni.

Moderna a spus că estimările disponibilităţii unui vaccin între ianuarie şi iunie anul viitor sunt corecte.

Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts este unul dintre cei opt dezvoltatori ai unui vaccin contra noului coronavirus care au dat startul studiilor clinice. Între aceştia se numără Pfizer şi Inovio, de asemenea în SUA. Ceilalţi producători sunt în Marea Britanie (Universitatea Oxford) şi China (care are cele mai mule vaccinuri în dezvoltare: 4).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite