Obama: noile sancţiuni împotriva Rusiei sunt gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Barack Obama a declarat joi dimineaţă, într-o vizită oficială în Japonia, că noile sancţiuni pentru Rusia din cauza implicării în conflictul din Ucraina sunt gata, iar SUA finalizează detaliile cu aliaţii săi pentru aplicarea lor. Până acum, sancţiunile au acţionat mai degrabă indirect, alimentând teama investitorilor ruşi şi străini, dar şi a pieţelor internaţionale, că economia Rusiei va fi izolată.

Sancţiunile aplicate până acum de Vest au fost descrise mai ddegrabă drept laxe, însă Statele Unite ale Americii au pregătit o serie de noi restricţii pentru a pune presiune pe economia rusă, a anunţat Barack Obama. 

Preşedintele american a admis însă că este posibil ca aceste noi sancţiuni să nu aibă niciun efect în ceea ce priveşte strategia lui Vladimir Putincu cu privire la Ucraina. 

„Cât de tare îi vor schimba calculele depinde de cooperarea celorlalte ţări”, a declarat Obama în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul nipon Shinzo Abe, transmite AP.

Comentariile liderului de la Casa Albă arată greutăţile întâmpinate de SUA în a-şi convinge aliaţii să elaboreze o strategie comună de răspuns faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina. Obama nu a dat detalii despre momentul implementării noilor sancţiuni, precizând doar că este o chestiune de zile şi nu de săptămâni. 

„Până acum nu i-am văzut respectând spiritul sau textul declaraţiei de la Geneva”, a spus Obama cu privire la Rusia. Dacă situaţia va continua, „vor exista consecinţe şi vom aplica noi sancţiuni”, a subliniat preşedintele. 

„Este important să subliniem că pe parcursul acestui proces, scopul nostru a fost să schimbăm calculele domnului Putin, că preferinţa noastră este să rezolvăm situaţia pe cale diplomatică şi că sancţiunile dăunează Rusiei mai mult decât oricui altcuiva, dar ele afectează întreaga economie globală”, a adăugat Obama. 

Până acum, sancţiunile aplicate Rusiei sunt minore – restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor mai multor apropiaţi ai lui preşedintelui Vladimir Putin. Însă posibilitatea aplicării unei noi serii de măsuri mult mai drastice, care să izoleze cu adevărat economia rusă, este cea care a speriat investitorii şi oamenii de afaceri – atât străini, cât şi ruşi. Aceştia au început să scoată masiv lichidităţi din Rusia, astfel că valoarea ieşirilor de capital înregistrate în primele trei luni ale anului a ajuns la 70 de miliarde de dolari, adică mai mult decât întregul an 2013. 

Economia rusă ar putea scădea în 2014

Cu o economie şi-aşa fragilă înainte de anexarea peninsulei, Kremlinul a fost nevoit acum să revizuiască în scădere prognoza de creştere economică pentru anul 2014 de la 2,5% la doar 0,6%. Acestă estimare rămâne valabilă doar dacă valoarea totală a ieşirilor de capital din Rusia nu depăşeşte 100 de miliarde de dolari pe întreg anul 2014, a anunţat Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei. De aceea, analiştii consideră prognoza de 0,6% peste măsură de optimistă. Dacă ieşirile de capital ajung însă la 150 de miliarde de dolari, atunci economia rusă va înregistra o scădere de 1,8%. 

Deja exclusă din grupul G8, care reuneşte principalele opt ţări industrializate ale lumii, Rusia se pregăteşte acum pentru o perioadă de izolare economică de câţiva ani. De aceea, preşedintele Vladimir Putin a anunţat recent că ţara ar trebui să-şi creeze propriul sistem de carduri de credit. 

CITEŞTE MAI MULT

„Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei. Acordul de la Geneva a devenit nul aproape din momentul în care a fost încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute. Insurgenţii refuză să recunoască noua putere de la Kiev şi cer independenţa sau alipirea la Rusia, o variantă sprijinită de Moscova. Asta deschide calea unei divizări a Ucrainei, deghizate în federalizare, notează analiştii „Foreign Affairs”. Dacă planul ruşilor va avea succes, există trei scenarii privind viitoarea hartă a Ucrainei.

Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat. În estul rusofon al Ucrainei, unde naţionalismul este mult mai discret decât în vest, patriotismul aduce de astăzi şi beneficii concrete. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este şi guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, oferă câte 1.000 de dolari cash oricui dezarmează un militant pro-rus, 10.000 de dolari oricui capturează un separatist şi câte 200.000 de dolari celor care eliberează clădirile publice ocupate de aceştia.

Apocalipsa economică şi administrativă după Rusia: Crimeea se afundă în haos. Tribunalele nu mai funcţionează pentru că judecătorii nu ştiu ce lege să aplice, poliţiştii sunt trimişi la şcoală câte două ore pe zi pentru a învăţa legislaţia rusă, băncile nu funcţionează, registrele de cadastru sunt închise, birourile pentru paşapoarte la fel. În tot acest haos, locuitorii din Crimeea readuc la viaţă vechi practici sovietice - precum întocmirea de liste - pentru a încerca să-şi pună actele şi vieţile în ordine.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite