FBI caută o „cârtiţă“ mai importantă decât Edward Snowden. Cum spionează CIA prin intermediul televizoarelor şi telefoanelor mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FBI a deschis o anchetă pentru a ajunge la „cârtiţa“ care a pus la dispoziţia site-ului WikiLeaks documente sensibile despre activităţile cibernetice ale CIA, transmite presa americană.

O scurgere importantă de informaţii riscă să destabilizeze administraţia americană şi actori din industria tehnologică, relatează Washington Post.

WikiLeaks a anunţat că va publica zeci de mii de documente sensibile pentru CIA, în cadrul operaţiunii „Vault 7”. Prima parte a documentelor a fost publicată marţi, cu titlul „Year Zero“. În total, 8.761 de documente prezintă capacităţile de spionaj cibernetic ale CIA.

WikiLeaks a anunţat că va publica numai o parte a acestor date, al căror volum este comparat de publicaţia The New York Times cu acela al faimoaselor cablograme ale Departamentului de Stat sau cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre operaţiunile de spionaj cibernetic realizat la scară globală de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA şi ar putea avea astfel un efect potenţial devastator pentru CIA.

Şi un reprezentant al puternicei agenţii de informaţii din Statele Unite a apreciat pentru BuzzFeed că această scurgere este „mai gravă“ decât cea operată de Edward Snowden.

Unele dintre informaţiile prezentate acum de WikiLeaks par desprinse la prima vedere din filmele cu James Bond, ele arătând cum, cu ajutorul unor programe informatice, telefoane mobile şi televizoare pot fi transformate în microfoane prin comenzi de la distanţă, transmite „El Mundo“, potrivit Agerpres.

Este cazul programului denumit „Îngerul care plânge“ („Weeping Angel“), de fapt un virus special conceput pentru televizoarele inteligente produse de compania Samsung. Odată ce infectează aparatul, "Îngerul care plânge" pune televizorul într-un mod "off" fals şi înregistrează conversaţiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA.

Totuşi, în manualul de utilizare pentru acest tip de televizor, compania Samsung avertizează că dispozitivul poate capta ordine externe care apoi pot ajunge în mod neautorizat în posesia unor terţi.

Potrivit WikiLeaks, programul de asistenţă vocală "Siri", instalat pe ultima generaţie de iPhone-uri ale companiei Apple, precum şi aplicaţia "Alexa" a societăţii Amazon pot fi de asemenea infectate cu viruşi care transformă telefoanele în dispozitive de înregistrare ambientală.

Mai mult decât atât, site-ul coordonat de Julian Assange afirmă că CIA a dezvoltat programe informatice cu ajutorul cărora poate pătrunde practic oriunde, inclusiv în sistemele de operare Windows, Mac OS X sau Linux, precum şi în cele pentru tablete şi telefoane, cum ar fi iOS sau Android.

WikiLeaks mai notează că CIA a creat un grup special care să se ocupe de sistemul de operare creat de Apple, întrucât produsele acestei companii "sunt foarte populare în rândul elitelor diplomatice, politice, sociale şi de afaceri". 

Site-ul lui Assange scrie şi despre intruziunea în sistemele de mesagerie, precum WhatsApp, Signal sau Telegram. Conform WikiLeaks, CIA nu a reuşit să decripteze mesajele transmise prin intermediul acestor platforme, dar în schimb le poate citi atunci când utilizatorul le scrie în cadrul procesului de criptare.

Reacţionând după aceste dezvăluiri, compania Apple a anunţat, potrivit AFP, că a reuşit să acopere majoritatea breşele de securitate exploatate de CIA, menţionând că ultima versiune a sistemului de operare iOS este securizată, în timp ce Samsung a spus că se va ocupa urgent de această problemă, notează Agerpres.

„Tot mai multe fapte arată că CIA şi FBI sunt conştiente de vulnerabilitatea (…) telefoanelor inteligente (…), dar le păstrează deschise pentru a le spiona“, a reacţionat Snowden după ultimele dezvăluiri ale WikiLeaks.

Germania analizează scurgerile despre baza CIA pentru operaţiuni cibernetice

Procurorul general al Germaniei a anunţat miercuri că vor fi examinate ultimele dezvăluiri ale site-ului WikiLeaks, care susţine că CIA şi-a stabilit la consulatul american din Frankfurt o bază a operaţiunilor cibernetice, iar în funcţie de rezultatele acestei evaluări se va decide lansarea unei investigaţii, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

„Vom iniţia o investigaţie dacă vom avea indicii despre infracţiuni concrete ori autori specifici“, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a spus că Berlinul se află în contact cu Washingtonul în chestiunea documentelor dezvăluite de WikiLeaks, acest site susţinând, printre altele, că CIA a folosit consulatul american de la Frankfurt ca bază de operaţiuni acoperite pentru „hackerii“ săi în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Într-o serie precedentă de documente, publicate în 2015, WikiLeaks a încercat să demonstreze că NSA a spionat guvernele germane cel puţin începând din anii '90, interceptând inclusiv telefonul cancelarului Angela Merkel.

Tot atunci, presa germană a scris că Statele Unite au folosit un centru de interceptări german din Bad Aibling (Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor înalţi funcţionari europeni, iar NSA ar fi beneficiat de colaborarea Serviciului Federal de Informaţii german (BND) în culegerea de informaţii despre politicieni germani şi companii europene.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite