Donald Trump insistă furios că ambele părţi sunt de vină pentru violenţele din Charlottesville, Virginia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a insistat, în cadrul unei conferinţe de presă tensionată, că atât grupările de extremă dreapta cât şi cele de stânga se fac vinovate pentru violenţele ce au urmat marşului organizat de grupări extremist-rasiale, militante pentru supremaţiei albe în localitatea Charlottesville, Virginia.

Donald Trump, răspunzând întrebărilor reporterilor în New York, a revenit la comentariile iniţiale făcute imediat după violenţele din Virginia, în care atribuie vina pentru aceste violenţe „ambelor tabere implicate”, în contextul în care luni condamnase explicit aceste grupări ale mişcării alt-right, Ku Klux Klan, grupări neo-naziste şi militanţi ale supremaţiei albe.

„Aceştia s-au atacat între ei cu bâte... a fost un lucru greu de urmărit”, le-a declarat reporterilor Donald Trump, în ceea ce trebuia să fie o conferinţă de presă dedicată politicilor pentru reconstrucţia infrastructurii. Liderul de la Casa Albă a declarat că protestatarii anti-fascişti „au atacat cu violenţă celelalte grupuri prezente”.

Donald Trump s-a confruntat cu o adevărată furtună de critici, atât din partea democraţilor dar şi a liderilor Partidului Republican, în urma răspunsului său iniţial la violenţele din Charlottesville, Virginia. Noile sale declaraţii de marţi au creat un nou val de indignare morală.

Militanţii superiorităţii rasiale albe din Statele Unite au fost încurajaţi de victoria din alegerile prezidenţiale de anul trecut a lui Donald Trump. Campania lui electorală a fost susţinută deschis de către grupările extremiste de dreapta, chiar şi atunci când Trump a încercat să se poziţioneze critic facă de aceste organizaţii.

„Îţi mulţumesc Donald Trump pentru sinceritatea şi curajul de a spune adevărul cu privire la Charlottesville şi în a-i condamna pe teroriştii de stânga din Black Lives Matter şi Antifa”, a fost reacţia fostului lider al Ku Klux Klan, David Duke, pe Twitter la discursul preşedintelui Statelor Unite.

Violenţele de sâmbătă au izbucnit după ce sute de naţionalişti şi extremişti de dreapta s-au adunat în Charlottesville pentru a protesta faţă de decizia de a înlătura statuia Generalului Robert E. Lee, comandantul armatei Confederaţiei statelor din Sud ce luptau pentru menţinerea sclaviei.

În declaraţiile sale, preşedintele Trump şi-a exprimat simpatia pentru cei ce se opun înlăturării statuii lui Robert E. Lee din Chalottesville, fără însă a da glas unor opinii echivalente pentru cei ce au susţinut demolarea acelei statui.

„Erau oameni în acel grup... ce protestau faţă de demolarea unei statui foarte, foarte importante şi redenumirea parcului Robert E. Lee”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

În acelaşi timp, preşedintele Trump i-a asimilat pe foştii preşedinţi George Washington şi Thomas Jefferson - ce au fost proprietari de sclavi, cu liderii statelor din sud, Lee, Jefferson Davis şi Stonewall Jackson.

„A fost George Washington un proprietar de sclavi? Îşi va pierde acum George Washington statutul? Vom înlătura statuile lui acum? Dar ale lui Thomas Jefferson? ... Pentru că şi el a fost un proprietar de sclavi”, a declarat Donald Trump.

În cadrul schimbului tensionat cu reporterii adunaţi al Trump Tower din New York, Trump a susţinut şi că „au fost oameni foarte decenţi în ambele tabere”, în referinţă la cele două grupuri de protestatari adunaţi în Virginia.

Donald Trump a declarat că deşi neo-nazişti şi naţionaliştii albi „trebuie condamnaţi în totalitate”, şi în celălalt grup „erau persoane condamnabile. Şi le-aţi putut vedea atacând, îmbrăcaţi în uniforme negre, cu căşti pe cap şi înarmaţi cu bâte de baseball. Şi în celălalt grup avem o mulţime de oameni foarte răi”, a încheiat acesta.

„Am avut, pe de o parte, un grup care s-a comportat foarte rău. Şi am avut un alt grup, de cealaltă parte, care a fost de asemenea foarte, foarte violent”, a declarat preşedintele SUA. „Nimeni nu vrea să recunoască acest lucru. O voi spune eu chiar acum. Am avut un grup de contra-protestatari, ce nu aveau autorizaţie, şi care s-a manifestat foarte, foarte violent”, şi-a completat descrierea liderul de la Casa Albă.

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, doar una dintre nenumăratele voci care s-au grăbit să contrazică interpretarea oferită de preşedintele Trump a afirmat că „neo-naziştii, oamenii clanului, militanţii supremaţiei albe au venit în Charlottesville înarmaţi până-n dinţi, emanând ură şi căutând un conflcit deschis... această situaţie nu este una de tipul „ambele tabere”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite