Donald Trump „are serios în vedere“ să mute ambasada SUA în Israel la Ierusalim, afirmă vicepreşedintele american Mike Pence

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele american, Mike Pence Foto: EPA-EFE
Vicepreşedintele american, Mike Pence Foto: EPA-EFE

Liderul Casei Albe, Donald Trump, „are serios în vedere“ să mute ambasada Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Declaraţia a fost făcută marţi de vicepreşedintele american, Mike Pence, după ce preşedintele SUA afirmase în octombrie că amână această promisiune electorală, transmite agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

Vicepreşedintele, care este aşteptat în Israel în decembrie, a făcut această afirmaţie la New York, într-un discurs ţinut cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la adoptarea unei rezoluţii ONU care a condus la înfiinţarea statului Israel.

„Preşedintele Donald Trump studiază cu seriozitate când şi cum să mute ambasada americană în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim“, a spus Mike Pence în faţa diplomaţilor şi liderilor evrei reuniţi la Queens Museum.

În această clădire, care a servit ca reşedinţă temporară a ONU la puţin timp după înfiinţarea sa, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a aprobat, pe data de 29 noiembrie 1947, împărţirea Palestinei în trei entităţi, permiţând coexistenţa unui stat evreu şi a unui stat arab, în timp ce Ierusalimul şi suburbiile sale rămâneau sub control internaţional, menţionează Belga.

Pe data de 7 octombrie, Donald Trump afirmase însă că, deşi este una dintre promisiunile sale de campanie, ambasada americană în Israel nu va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim înainte de a încerca să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian.

„Vreau să ofer o şansă“ acestui proces „înainte de a mă gândi să mut ambasada la Ierusalim“, a declarat Donald Trump în cursul unei emisiuni televizate. „Vom lua o decizie într-un viitor nu prea îndepărtat“, a continuat el.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale răsăritene cucerite în 1967, astfel că ambasadele străine îşi au sediul la Tel Aviv.

Dacă Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa „eternă şi reunificată“, palestinienii consideră că, din contră, Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian la care ei aspiră. Iar acesta este unul din principalele diferende dintre israelieni şi palestinieni, aminteşte agenţia citată.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite