Donald Trump ameninţă Venezuela cu o „opţiune militară“. Autorităţile de la Caracas vorbesc despre „un act de nebunie“ VIDEO

Donald Trump ameninţă Venezuela cu o „opţiune militară“. Autorităţile de la Caracas vorbesc despre „un act de nebunie“ VIDEO

Donald Trump, liderul Casei Albe Foto: EPA

Liderul Casei Albe, Donald Trump, a ameninţat vineri Venezuela cu o posibilă intervenţie militară, dar nu a furnizat alte informaţii în acest sens, relatează CNN. Afirmaţia preşedintelui Statelor Unite a provocat o undă de şoc la Caracas, ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino, catalogând ameninţarea drept „un act de nebunie“, menţionează Reuters.

„Avem multe opţiuni pentru Venezuela. Şi, apropo, nu exclud o opţiune militară“, a declarat Trump după o întâlnire cu ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, şi cu secretarul de Stat american, Rex Tillerson.
 
Preşedintele Statelor Unite, care a făcut această declaraţie în timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri cu presa, a afirmat că „oamenii suferă şi mor“ în Venezuela, ţară care se confruntă cu o criză alimentară şi politică de anvergură.
 
 
Vineri seară, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Eric Pahon a declarat însă că Departamentul american al Apărării nu a primit de la Casa Albă niciun ordin privind o acţiune militară legată de Venezuela.
 
Şoc la Caracas
 
În acest timp, autorităţile de la Caracas s-au arătat şocate.
 
„Ca ministru al Apărării şi ca cetăţean, spun că aceasta este o acţiune nebunească, este un act de extremism suprem. Există o elită extremistă în Guvernul SUA şi chiar nu ştiu ce se întâmplă sau ce se va întâmpla în lume. Dacă umanitatea se va sfârşi sau poate se va sfârşi Pământul“, a declarat ministrul Padrino într-o intervenţie pentru televiziunea de stat VTV.
 
Reacţii au venit şi de la preşedinta controversatei Adunări Constituante, care şi-a exprimat furia printr-o serie de mesaje postate la ore târzii pe Twitter, notează News.ro.
 
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, anunţase joi că doreşte să discute cu Donald Trump, care a impus sancţiuni împotriva regimului de la Caracas. 
 
„Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt şeful a ceea ce-l interesează“, a afirmat Maduro, într-un discurs în faţa noii Adunări Constituante. 
 
Nerecunoscut de opoziţie şi de ţările occidentale, acest for l-a confirmat în unanimitate în funcţia de preşedinte, aminteşte Frace-Presse.
 
La sfârşitul lunii iulie, Statele Unite l-au catalogat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro drept „dictator“ şi i-au impus sancţiuni fără precedent ca răspuns la alegerile marcate de violenţe ce au condus la formarea Adunării Constituante, o instituţie respinsă de opoziţie.
 
Vineri, Casa Albă a anunţat că Maduro a solicitat o convorbire telefonică cu Donald Trump, dar preşedintele american a refuzat, declarând că va discuta cu omologul său venezuelean când în Venezuela se va restabili democraţia.
citeste totul despre: