Alegeri SUA 2016. Ultima zi a Convenţiei Republicane - Ted Cruz, huiduit că nu şi-a declarat susţinerea pentru Trump: „Votaţi cum vă dictează conştiinţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima zi a Convenţiei Naţionale Republicane a avut parte de momente tensionate: principalul contracandidat al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană, Ted Cruz, a fost huiduit la scenă deschisă de delegaţii prezenţi după ce nu şi-a oferit susţinerea pentru magnat în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

După ce Donald Trump şi-a asigurat oficial candidatura republicană în a doua seară a convenţiei, principala întrebare asupra ultimei zile a evenimentului din Cleveland era dacă principalul său contracandidat, Ted Cruz, îşi va declara susţinerea pentru magnatul american la alegerile din noiembrie.

Însă senatorul de Texas a sfidat aşteptările, felicitându-l pe Trump pentru obţinerea candidaturii, dar apoi a discutat pe un ton general despre libertăţile care trebuie păstrate în Statele Unite, şi a încheiat prin a îndemna alegătorii să voteze „cum le dictează conştiinţa” pe 8 noiembrie.

„Avem nevoie de lideri care să lupte pentru principii, să ne unească în jurul valorilor comune. Lăsaţi deoparte ura în favoarea iubirii. Acesta este standardul pe care trebuie să-l aşteptăm de la toţi.

Pentru cei care ascultă, vă rog să nu staţi acasă în Noiembrie. Dacă vă iubiţi ţara, şi vă iubiţi copiii, susţineţi, şi vorbiţi, şi votaţi cum vă dictează conştiinţa, votaţi pentru candidaţii de pe liste în care aveţi încredere pentru a ne apăra libertatea şi a fi fideli Constituţiei”, a spus Cruz.

După acest moment, Cruz a fost huiduit de cea mai mare parte a delegaţilor prezenţi, cea mai zgomotoasă fiind delegaţia din New York – care a izbucnit în scandări de „endorse Trump!” (ro - declară-ţi susţinerea pentru Trump) în timpul discursului lui Cruz. O parte a delegaţilor a încercat să-l susţină pe Cruz scândând „U-S-A, U-S-A”.

Trump însuşi a intrat în arena în care are loc convenţia din Cleveland spre sfârşitul discursului lui Cruz, încercând să atragă atenţia de la momentul controversat. Însă huiduielile la adresa lui Cruz au continuat; un delegat din New York a trebuit să fie ţinut de mai mulţi colegi, după ce a început să-l critice vehement pe senatorul de Texas la ieşirea acestuia din arenă, iar soţia senatorului a părăsit sala sub escortă, conform CNN.

Anterior, un alt contracandidat al lui Trump, senatorul de Florida Marco Rubio, şi-a declarat susţinerea pentru afaceristul american într-un clip înregistrat transmis pe ecranele montate în Quicken Loans Arena.

De ce Cruz nu şi-a declarat susţinerea pentru Trump

La începutul alegerilor primare, Cruz a semnat o declaraţie prin care cea mai mare parte a celor 16 candidaţi republicani se angajau să-şi declare susţinerea pentru cel care urma să fie nominalizat pentru alegerile prezidenţiale. Declaraţia nu a fost semnată şi de către Trump.

Însă campania primară republicană a devenit tot mai controversată, ajungând în punctul de război total între Cruz şi Trump, după ce a devenit clar că senatorul de Texas rămăsese ultimul contracandidat viabil al magnatului. La un moment dat, Trump a postat pe contul său de Twitter o fotografie ofensatoare la adresa soţiei lui Cruz, Heidi, moment pentru care şi-a cerut scuze ulterior. 

Cruz, un conservator care pune mult accent pe religie şi familie, s-a declarat dezgustat de atacul lui Trump, şi nu a găsit vreun cuvânt de laudă la adresa magnatului american nici după ce s-a retras din cursa pentru nominalizare, după ce a pierdut alegerile primare din statul Indiana.

Un alt motiv notat de „The New York Times” ar fi că Ted Cruz plănuieşte să candideze şi în 2020, indiferent dacă Donald Trump iese preşedinte sau nu. În cadrul discursului de joi dimineaţă, Cruz s-a referit de multe ori la păstrarea principiilor şi respectarea Constituţiei, ce ar putea reprezenta un atac la adresa lui Trump – care şi-a schimbat opiniile în anumite privinţe de-a lungul campaniei şi a prezentat idei care contravin, cel puţin la prima vedere, Constituţiei Statelor Unite, precum torturarea prizonierilor de război pentru obţinerea de informaţii sau interzicerea accesului în ţară tuturor musulmanilor.

Mike Pence: „Este schimbare versus status quo”

Restul vorbitorilor care i-au urmat lui Cruz au încercat să întoarcă atenţia spre nominalizarea lui Trump, cu rezultate variabile.

image

Delegaţi republicani asistând la discursul lui Mike Pence FOTO EPA

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich, considerat pentru a candida la vicepreşedinţie, a întors afirmaţiile lui Cruz pentru a părea că senatorul de Texas îndemna de fapt publicul să-l voteze pe Cruz.

„În aceste alegeri, un singur candidat va respecta Constituţia. Deci, ca să-l parafrazăm pe Ted Cruz, dacă vreţi menţinerea Constituţiei Statelor Unite, singurul candidat în această toamnă este Trump” a spus Gingrich.

A urmat unul din fiii lui Trump, Eric, al cărui discurs a fost în mare parte umbrit de probleme tehnice ale instalaţiilor de lumină şi a ecranelor montate pe scenă. 

În schimb, opţiunea de vicepreşedinte a lui Trump, Mike Pence, nu s-a referit deloc la incident. După ce a acceptat formal să candideze ca opţiune de vicepreşedinte, guvernatorul statului Indiana s-a prezentat ca un familist şi conservator convins şi şi-a permis chiar câteva glume cu publicul, remarcând că Trump „căuta să balanseze lista”, referindu-se la diferenţele între temperamentele celor doi, înainte de a o ataca pe candidata democrată, Hillary Clinton.

„Hillary Clinton vrea o titulatură mai bună, şi asta mi-aş dori şi eu dacă aş fi secretarul de status quo al Americii (...) Este schimbare versus status quo. Şi atunci când Donald Trump va fi ales preşedinte al Statelor Unite, schimbarea va fi colosală” a încheiat Pence. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite