Alegeri SUA 2016: Bernie Sanders şi Ted Cruz, victorii importante împotriva favoriţilor Donald Trump şi Hillary Clinton

Alegeri SUA 2016: Bernie Sanders şi Ted Cruz, victorii importante împotriva favoriţilor Donald Trump şi Hillary Clinton

Bernie Sanders şi Ted Cruz au obţinut victorii importante, sâmbătă, în alegerile primare din SUA, în faţa favoriţilor celor două confruntări pentru nominalizarea în cursa pentru Casa Albă, Hillary Clinton şi Donald Trump.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cursa pentru nominalizarea republicană, Cruz a obţinut o victorie uriaşă în Kansas, unde a fost votat de 48,2% din electorat. Trump s-a clasat la o distanţă considerabilă, cu 23,3% din voturi, urmat de Marco Rubio (16,7%) şi John Kasich (10,7%).
 
Cruz a câştigat detaşat şi în Maine, cu 45,9% din voturi, urmat de Trump (32,6%), Kasich (12,1%) şi Rubio (8%).
 
Pe de altă parte, Trump a reuşit să câştige în Kentucky şi Louisiana.
 
După numărarea a 29,8% din voturile din Kentucky, Trump conduce aici, cu un scor de 43,4%, urmat de Cruz (29,7%), Rubio (13%) şi Kasich (12,1%).
 
În Louisiana, primele rezultate arată un scor de 47,9% pentru Trump, urmat de Cruz (23,1%), Rubio (19,5%) şi Kasich (3%).
 
Cele două victorii ale lui Cruz arată că învingătorul în cursa republicană nu se va întrezări curând. Cruz, un ultraconservator preferat de simpatizanţilor mişcării Tea Party, speră ca aceste rezultate să îl definească drept principalul oponent al lui Trump şi a numit rezultatele „o schimbare a tendinţei”.
 
Rezultatele de sâmbătă au fost dezastruoase pentru Marco Rubio şi John Kasich şi pun sub semnul întrebării candidaturile lor. Ambii speră să câştige, în zilele următoare, alegerile primare în care se vor confrunta „pe teren propriu”, în Florida (statul care l-a trimis pe Rubio în Senat) şi în Ohio (unde Kasich este guvernator).
 
 
Victorii simbolice pentru Sanders
 
În tabăra democrată, Bernie Sanders s-a impus în faţa lui Hillary Clinton în caucas-urile din Kansas şi Nebraska, în timp ce aceasta a câştigat în Louisiana. 
 
În Nebraska, după numărarea a 73% din voturi, Sanders conducea cu un scor de 54.8% din voturi, în timp ce Clinton a obţinut un scor de 45,2%.
 
În Louisiana, primele rezultate arată o victorie decisivă pentru Cltinton, care a obţinut 71% din voturi.
 
În Kentucky, organizaţia locală a democraţilor a anunţat victoria lui Sanders fără a oferi cifre.
 
În ciuda celor două victorii ale lui Sanders, Clinton iese întărită din această cursă, întrucât Louisiana are un număr mult mai mare de delegaţi decât celelalte două state, astfel că nominalizarea sa drept candidată a democraţilor pare tot mai sigură.
citeste totul despre: