Vladimir Putin regretă că nu va mai colabora cu Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se tretrage din politică înaintea lui Vladimir Putin
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se tretrage din politică înaintea lui Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că regretă faptul că nu va mai colabora cu Angela Merkel. Liderul de la Kremlin a vorbit despre relaţiile favorabile pe care le-a avut în perioada colaborării sale cu cancelarul german, Angela Merkel, care a anunţat că se va retrage din politică, după alegerile din Bundestagul german, din luna septembrie 2021.

„Nu ştiu cine va fi în locul domniei sale. Avem într-adevăr o relaţie bună de cooperare cu Angela şi o apreciez enorm de mult”, a spus Putin, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii agenţiilor de presă străine, în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg 2021. 

Putin a caracterizat-o pe Merkel ca fiind un politician cu o bogată experienţă, o persoană directă şi de încredere, consecventă şi capabilă să-şi apere poziţia. Putin a adăugat că ar dori ca aceeaşi stabilitate şi consecvenţă să fie prezentă în activităţile viitorului guvern al Germaniei, în relaţiile cu Rusia. Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg din 2021 se desfăşoară în perioada 2-5 iunie în format ”face-to-face’.

Preşedintele rus Vladimir Putin are de ce s-o regrete pe Angela Merkel. Ei trebuie să-i mulţumească pentru gazoductul Nord Stream 2. Liderul de la Kremlin a anunţat vineri că au fost parcurse noi etape în construcţia gazoductului Nord Stream 2, menit să furnizeze gaz rusesc în Europa şi care s-a confruntat cu numeroase obstacole, relatează AFP.

"În urmă cu două ore şi jumătate, montarea primei linii a gazoductului Nord Stream 2 a fost încheiată cu succes. Munca la cea de a doua linie continuă", a declarat preşedintele rus în cadrul sesiunii plecare a Forumului Economic de la Sankt-Petersburg.

"De partea germană, ţevile au venit. De partea rusă, trebuie ridicate şi sudate, asta este tot. Dar montarea propriu-zisă s-a terminat", a spus Putin, care a adăugat că "Gazprom este gata să umple Nord Stream 2 cu gaz".

În urma acestui anunţ, acţiunile Gazprom care deja au cunoscut un nivel ridicat în ultimele zile au atins deja noi recorduri.

Nord Stream 2, a cărui dare în folosinţă era iniţial prevăzută la începutul lui 2020, urmează să dubleze capacităţile de livrare de gaz natural rusesc spre Europa. Gazoductul urmează să treacă prin Marea Baltică între Rusia şi Germania, principalul susţinător al proiectului.

Din punctul de vedere al Washingtonului şi al anumitor ţări europene - Polonia, ţările baltice şi Ucraina - acest gazoduct cu două linii va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, pe care Moscova l-ar putea utiliza pentru a exercita presiuni politice.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu importante întârzieri din cauza acestor obiecţii şi a ameninţării cu sancţiuni americane. SUA au renunţat în cele din urmă în luna mai la adoptarea de sancţiuni, considerând că acestea ar fi afectat relaţiile cu Berlinul.

Pentru susţinătorii proiectului, cu Germania în frunte, conducta submarină, a doua care trece prin Marea Baltică, este un proiect pur comercial care care nu trebuie să facă obiectul unor consideraţii politice. 

Vladimir Putin a lansat un atac la adresa Statelor Unite, cu puţin timp înainte de prima sa întâlnire oficială cu preşedintele Joe Biden – Putin sugerează că SUA ar putea împărtăşi soarta defunctei Uniuni Sovietice, conform Reuters.

„Auzim ameninţări din partea Congresului şi din alte părţi, totul din cadrul contextual al procesului politic american. Cei care fac asta, probabil se gândesc că Statele Unite au o putere militară, economică şi politică atât de mare încât pot să o facă (...) Problema cu imperiile este că ele cred că sunt suficient de mari să mai facă şi greşeli, însă greşelile se acumulează şi va veni un moment în care nu vor mai putea fi rezolvate”, a spus Putin, menţionând şi că „acest comportament” îi aduce aminte de fosta Uniune Sovietică.

Putin a făcut comentariile în timpul unei conferinţe de presă la Moscova, vineri, în timp ce vorbea pe subiectul sancţiunilor impuse de SUA Moscovei.

Preşedintele Joe Biden se va întâlni cu liderul rus în 16 iunie, la Geneva, în prima întâlnire dintre cei doi de când Biden a devenit preşedintele SUA.

Rusia se arată neîncrezătoare într-o „reuşită” pe plan diplomatic în cadrul summit-ului Putin-Biden, declara, la începutul săptămânii, şeful diplomaţiei ruse, Sergei Lavrov.

Joe Biden: Statele Unite vor fi alături de aliaţii lor europeni împotriva Rusiei 

Statele Unite vor fi alături de aliaţii lor europeni împotriva Rusiei, a promis preşedintele american Joe Biden înaintea primei întâlniri faţă în faţă cu omologul său rus Vladimir Putin de la câştigarea alegerilor de anul trecut. Biden va merge în Europa miercuri, având pe agendă şi o întâlnire cu Putin la Geneva, la 16 iunie.

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în Washington Post, Biden promite că va consolida „alianţele democratice” pe fondul multiplelor crize şi a ameninţărilor crescânde din partea Moscovei şi Beijingului. „Suntem uniţi în abordarea provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând cu agresiunea ei în Ucraina, şi nu va fi nici o îndoială în ce priveşte hotărârea Statelor Unite de a apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre”, se spune în articol. „Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund la viitoarele activităţi nocive”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite