VIDEO De ce susţin ruşii că racheta hipersonică Zirkon poate străpunge orice sistem de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teste cu racheta hipersonică Zirkon
Teste cu racheta hipersonică Zirkon

Noile rachete hipersonice ruseşti Zirkon pot străpunge orice sistem de apărare aeriană sau scuturi antirachetă, susţine expertul militar rus şi contraamiral în retragere Vsevolod Hmîrov, citat de agenţia Sputnik.


”Nu există apărare împotriva lor”, a declarat Hmîrov presei, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat – în discursul său anual rostit miercuri în Adunarea Federală – că Rusia testează cu succes dezvoltarea unei noi arme.

Putin a precizat că racheta Zirkon lansată de pe nave sau de pe submarine poate atinge o viteză de aproximativ 11.000 de km/oră şi poate lovi o ţintă aflată la o distanţă de peste 1.000 de km sub apă sau la sol.

Potrivit lui Hmîrov, dacă un portavion cu rachete Zirkon se află la o distanţă de 500 km de coastă, rachetele pot atinge ţinte situate la cel puţin 500 km de fâşia de coastă în cinci minute. În acest interval, este posibilă detectarea rachetelor, dar nu şi interceptarea lor, a precizat el.

”Dacă există două sau trei nave de suprafaţă sau submarine cu circa 40 de rachete Zirkon la bordul fiecăreia în Atlanticul de Vest sau în Pacificul de Est, nu există nici o îndoială că aceste centre vor fi categoric lovite”, a afirmat Hmîrov.

Înainte de a se retrage din serviciu în 2002, Hmîrov a fost comandantul unui escadron de submarine şi a participat la cercetarea şi testarea de echipamente navale.

Experţii ruşi spun acelaşi lucru şi despre noul sistem de rachete hipersonice ruseşti Avangard .

”Blocul nuclear hipersonic zboară pe o traiectorie imprevizibilă, schimbând în mod constant altitudinea (…). De aceea un sistem antiaerian convenţional nu va fi capabil să calculeze punctul către care vor trebui îndreptate rachetele interceptoare. Având în vedere stadiul actual al dezvoltării ştiinţei şi tehnologiei, nu există capacitatea fizică de a crea mijloacele de detectare şi în special de interceptare”, a explicat expertul militar rus Igor Korotşcenko pentru postul TV Zvezda.

Armele în care ăşi pune baza acum liderul de la Kremlin sunt: sistemul de rachete „Avangard”, racheta intercontinentală Sarmat, racheta hipersonică Zirkon, sistemul laser “Peresvet”, drona subacvatică „Poseidon” şi sistemul aviatic cu rachete hipersonice Kinjal.

Putin a afirmat că, dacă SUA amplasează rachete cu rază intermediară de acţiune în Europa, Rusia va desfăşura arme ”care pot ataca nu numai zone de unde provin ameninţări directe, ci şi zone unde se află centrele de luare a deciziilor”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite