Supraveghere fără precedent pentru Jocurile Olimpice de la Soci
0În timpul Jocurilor Olimpice de iarnă care vor avea loc în februarie 2014, la Soci, în Rusia, nici un fel de comunicare, fie prin telefonie sau internet, nu vor putea scăpa de supravegherea atentă a Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus, informează cotidianul britanic "The Guardian".
Sistemul realizat de ruşi va fi unul din cele mai „intruzive şi sistematice din istoria jocurilor”, potrivit unui articol publicat în „The Guardian” care ţine cont de documentele adunate până în prezent de jurnaliştii ruşi.
Potrivit jurnaliştilor ruşi, echipamentul de interceptare a fost stabilit în staţiunea de şa Marea Neagră pentru a supraveghea toate informaţiile comunicate, dar, de asemenea, pentru a filtra cuvinte-cheie sau expresii „sensibile” din e-mailuri, de pe internet sau de pe reţelele sociale.
FSB-ul se bazează mai ales pe sistemul de interceptare a comunicaţilor numit Sorm, îmbunătăţit pentru jocurile de la Soci, la care autorităţile din Rusia au lucrat începând cu 2010 şi care poate susţine traficul intens.
„Toate telefoanele şi furnizorii de servicii de internet sunt obligaţi prin lege să instaleze un dispozitiv Sorm pentru produsul lor, şi odată instalat, FSB-ul poate avea acces la date fără ca furnizorul să fie conştient, ceea ce înseamnă că toate comunicările prin internet sau telefonie pot fi înregistrate”, potrivit The Guardian.
Ron Deibert, profesor la Universitatea din Toronto şi director al Citizen Lab, un laborator interdisciplinar de tehnologia informaţiei, comunicaţiilor, securitate şi drepturile omului a participat la elaborarea unui studiu comparativ între sistemele Sorm şi Prism. Singura diferenţă găsită este că în Rusia „accesul permanent la Sorm este un criteriu necesar în realizarea” infrastructurii pentru Jocurile Olimpice.
La începutul anului, un departament al administraţiei de la Washington responsabil de securitatea diplomatică a recomandat cetăţenilor americani să fie prudenţi la Jocurile Olimpice de la Soci. Una din sugestiile făcute mai ales oamenilor de afaceri a fost să nu divulge informaţii comerciale confidenţiale sau să-şi scoată bateriile din telefon atunci când nu-l utilizează.