Gazprom se pregăteşte să cucerească şi Estul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom se reorientează către Asia, în special către China, cel mai mare consumator de energie din lume
Gazprom se reorientează către Asia, în special către China, cel mai mare consumator de energie din lume

Pentru prima dată în ultimii ani, gigantul energetic controlat de Kremlin şi-a majorat semnificativ fondurile alocate investiţiilor, mai exact cu 15% faţă de anul trecut. Însă adevărata surpriză din planurile de investiţii ale companiei este reprezentată de suma de 24 de miliarde de dolari alocate pentru dezvoltarea infrastructurii, în special către Est, în anticiparea creşterii volumului de gaze exportate către Asia.

Gazprom va aloca fonduri substanţiale şi pentru a-şi diversifica rutele de trasnport către Europa, pentru a se asigura că nu se va repeta episodul din 2009, când conflictul cu Ucraina a dus la sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa. 

Planul de investiţii demostrează că Gazpromul este hotărât să-şi consolideze prezenţa în Asia, pe fondul unei creşteri semnificative a cererii de energie din marile state de aici, în special din China. 

În 2010, China a depăşit SUA şi a devenit cel mai mare consumator de energie din lume. În acelaşi an, Beijingul a demarat o amplă reorientare a strategiei energetice pentru a-şi asigura necesarul din tot mai multe resurse şi de la furnizori cât mai diversificaţi. 

Astfel, chinezii au alocat sume importante pentru dezvoltarea energiei verzi, fiind printre principalii investitori din industria gazelor de şist din SUA, dar şi din cea eoliană. Totodată, China este cel mai mare producător de panouri solare din lume. 

Astfel, Gazprom a anunţat că schimbarea planului de investiţii coincide şi cu o schimbare de strategie. Iniţial, câmpul gazeifer de la Sakhalin urma să fie folosit pentru a exporta către America de Nord, însă, în contextul revoluţiei gazelor de şist de aici, scenariul pare tot mai puţin probabil. 

În schimb, resursele din acest câmp vor fi folosite pentru a alimenta China şi Coreea de Sud. 

Principalii investitori străini în gazele americane de şist | Create infographics

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFIE Cine scoate bani şi cine fuge de gazele de şist

În ultimul deceniu, exploatarea acestei resurse a împărţit statele şi opinia publică în două tabere, însă ultima perioadă a adus schimbări de poziţii surprinzătoare.


Ce viitor au gazele de şist în România

România mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească.


Cum au ajuns gazele de cinci ori mai ieftine în SUA decât în Europa

Americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.


INFOGRAFIE Cum schimbă gazele de şist piaţa mondială a energiei

Declinul rezervelor tradiţionale a determinat petroliştii să acorde tot mai multă atenţie resurselor neconvenţionale de combustibili.


Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şist

Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.


România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite