Civilii din teritoriul separatist din Doneţk, evacuaţi în Rusia. Diplomat american: Până la 190.000 de soldaţi ruşi sunt desfăşuraţi în şi în jurul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti proruşi din Donbas FOTO EPA-EFE
Separatişti proruşi din Donbas FOTO EPA-EFE

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că încep evacuarea civililor din teritoriul aflat sub controlul lor. Această operaţiune poate fi un indiciu că separatiştii din sud-estul Ucrainei ar putea relua ostilităţile la scară largă împotriva armatei ucrainene.

Civilii din autoproclamata Republică Populară Doneţk au primit ordin de evacuare în Rusia. Într-un mesaj video transmis pe Telegram, liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, acuză Ucraina că pregăteşte o „invazie”. „Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va da curând ordinul de a trece la ofensivă şi de a pune în aplicare planul de invazie a republicilor Doneţk şi Luhansk”, a susţinut Puşilin. Prin urmare, „astăzi (vineri), o plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice”, a adăugat liderul separatist.

Întrebat despre operaţiunea de evacuare, preşedintele rus Valdimir Putin susţine că nu ştie nimic. În schimb, potrivit purătorului său de cuvânt, i-a „ordonat” ministrului pentru Situaţii de Urgenţă să se deplaseze în regiunea Rostov şi să se asigure că refugiaţii au „condiţii de cazare, mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală”. În plus, a dispus ca fiecare refugiat să primească 10.000 de ruble (aproximativ 114 euro).

Anunţul cu privire la evacuări survine pe fondul reluării bombardementelor în Doneţk şi Luhansk, în pofida unui acord de încetare a focului în aceste regiuni din sud-estul Ucrainei.

Circa 60 de încălcări ale focului au fost semnalate în ultimele 24 de ore, iar un soldat ucrainean a fost rănit. Armata ucraineană spune că separatiştii au deschis focul asupra a mai mult de zece aşezări, folosind artilerie grea, mortiere şi un tanc.

Zgomotele de explozii de obuze au răsunat vineri în apropierea satului Staniţa, din regiunea Luhansk, unde o grădiniţă a fost lovită în ziua precedentă, a declarat un reporter AFP de la faţa locului. Cele mai multe dintre atacurile separatiştilor sunt efectuate cu armament interzis prin Acordurile de la Minsk.

Dacă separatiştii dau vina pe armata ucraineană de reluarea ostilităţilor la scară largă, Kievul şi aliaţii săi occidentali suspectează Rusia că întreţine o atmosferă tensionată în timp ce pregăteşte un pretext pentru a lansa o invazie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a atras atenţia, joi, că ne aflăm într-un „moment periculos” şi a redat modul în care Washingtonul consideră că Moscova ar putea executa un nou atac.

„În primul rând, Rusia intenţionează să fabrice un pretext”, a spus secretarul de stat. Acesta ar putea consta într-un „eveniment violent” sau într-o „acuzaţie scandaloasă”. „Nu ştim exact forma pe care o va lua”, a subliniat Blinken.

„Ar putea fi un aşa-zis atentat „terorist” fabricat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu dronă în scenă împotriva civililor sau un atac fals - chiar şi real - cu arme chimice”, a spus şeful diplomaţiei americane. „Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid”, a declarat el.

De altfel, la începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a sugerat fără temei că etnicii ruşi din Donbas - regiunile Doneţk şi Luhansk - sunt supuşi unui „genocid”.

„În ultimele zile, presa rusă a început deja să răspândească unele dintre aceste alarme şi afirmaţii false, pentru a maximiza indignarea publică, pentru a pune bazele unei justificări inventate pentru război”, a spus Blinken.

După fabricarea pretextului, ar urma convocări „teatrale” de „întâlniri de urgenţă” pentru a aborda „aşa-numita criză”, explică secretarul de stat al SUA.

Moscova „va emite proclamaţii prin care se declară că Rusia trebuie să răspundă pentru a apăra cetăţenii ruşi sau etnicii ruşi din Ucraina”, a adăugat el.

Apoi ar putea urma un conflict armat la scară lagră, cu rachete, blocarea comunicaţiilor, atacuri cibernetice şi înaintarea tancurilor.

Potrivit lui Blinken, în afară de „atacurile convenţionale”, Rusia va „viza anumite grupuri de ucraineni”. Secretarul de stat a declarat că deţine informaţii în acest sens, dar a refuzat să dea detalii.

Blinken i-a cerut lui Putin să privilegieze diplomaţia. „Şi Rusia nu aude doar de la noi. Corul vocilor internaţionale a devenit din ce în ce mai puternic”, a spus oficialul american.

„Dacă Rusia nu invadează Ucraina, atunci vom fi uşuraţi că Rusia şi-a schimbat cursul şi a dovedit că predicţiile noastre sunt greşite. Acesta ar fi un rezultat mult mai bun decât cursul pe care ne aflăm în prezent şi vom accepta cu bucurie orice critici pe care oricine ni le-ar aduce”, a adăugat Antony Blinken.

Ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, a declarat vineri că Rusia a mobilizat între 169.000 şi 190.000 de militari în interiorul şi la graniţa cu Ucraina. „Aceasta este cea mai importantă mobilizare militară din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a subliniat diplomatul american.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite