Cine e Serghei Kisliak, ambasadorul rus care zdruncină administraţia Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kisliak, era numai un zâmbet, marţi seara, la Capitoliul din Washington, chicotind cu alţi diplomaţi străini şi aleşi americani veniţi să asculte primul discurs în Congres al preşedintelui Donald Trump.

Kisliak s-a arătat foarte relaxat în Congresul american, deşi se află în centrul unei furtuni politice care a dus la demisia consilierului pentru securitate naţională Michael Flynn şi ameninţă astăzi scaunul procurorului general Jeff Sessions, transmite AFP.

Sessions, un personaj important din anturajul lui Donald Trump, a recunoscut că s-a întâlnit cu ambasadorul rus de două ori în 2016, în plină campanie prezidenţială în Statele Unite.

Serghei Kisliak a mai discutat anul trecut şi cu Michael Flynn, pe 29 decembrie, exact când preşedintele american la acea vreme, Barack Obama, impunea sancţiuni Moscovei şi expluza 35 de diplomaţi şi spioni ruşi. Administraţia Obama lua atunci aceste măsuri ca represalii la presupusa implicare a Moscovei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, desfăşurate la 8 noiembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate naţională la 20 ianuarie, Michael Flynn a fost nevoit să demisioneze trei săptămâni mai târziu.

Joi seară, Sessions a anunţat că se va recuza din orice investigaţie oficială cu privire la alegerile prezidenţiale americane şi posibila imixtiune a ruşilor în încercarea de a influenţa rezultatele acestui scutin. El a susţinut că nu a minţit în timpul audierilor din Congres, întrucât a fost întrebat dacă a luat legătura cu ruşii ca reprezentant al campaniei preşedintelui Donald Trump. Procurorul General a recunoscut faptul că a purtat discuţii cu ambasadorul rus din poziţia sa de senator, precizând că diplomatul a solicitat întrevederea şi au discutat despre criza din Ucraina.

Potrivit presei americane, FBI, aflat în subordinea Departamentului Justiţiei, a deschis în schimb o anchetă asupra ingerinţelor Moscovei, acuzată că a încercat să o discrediteze pe candidata democrată Hillary Clinton în avantajul lui Donald Trump.

Un produs al diplomaţiei sovietice

Aflat, după 9 ani, la final de mandat la Washington, ambasadorul Serghei Kisliak, în vârstă de 66 de ani, este un diplomat de carieră experimentat şi discret, un adevărat produs al diplomaţiei sovietice. El şi-a început cariera diplomatică în anii '70, cu o diplomă de inginer în buzunar.

Înalt şi masiv, cu faţa rotundă şi vocea joasă, diplomatul rus vorbeşte perfect engleza şi cunoaşte foarte bine Statele Unite, unde şi-a început activitatea la sediul din New York al ONU, apoi a continuat-o la ambasada Uniunii Sovietice de la Washington, în anii '80.

Este alergic la petrecerile mondene şi la camerele de filmat, în schimb este energic în culise. În cei aproape zece ani de mandat, el nu s-a adresat presei decât în mod excepţional.

La ultima întâlnire cu presa, desfăşurată pe 8 februarie la reşedinţa sa opulentă din centrul Washingtonului, diplomatul rus a ţinut să transmită tot ce crede Moscova despre epoca Obama.

Relaţiile ruso-americane sunt „într-o situaţie dificilă, din păcate“, a deplâns el.

În pline turbulenţe între Moscova şi Washington, ambasadorul rus a dat asigurări totuşi, pe un ton bonom, în faţa unei ceşti de cafea şi unui platou cu produse de patiserie, că repetarea versiunii din anii '80 a Războiul Rece este imposibilă.

Nu s-a ajuns la pace după Războiul Rece

Rusia şi Statele Unite „nu au fost capabile să construiască pacea după Războiul Rece“, a apreciat Kisliak.

Normalizarea relaţiilor ruso-americane face parte din planul lui Trump, chiar dacă preşedintele american a devenit mai tăcut pe acest subiect în ultimele zile.

În acest context fără precedent între Statele Unite şi Rusia, ce rol ar fi jucat reprezentantul Moscovei la Washington?

Kremlinul a susţinut că nu este la curent cu discuţiile dintre Kisliak şi Sessions, subliniind totodată că „treaba ambasadorului este să aibă cât mai multe întâlniri posibile“.

Postul de televiziune CNN a mers mai departe, acuzându-l că este „recrutor şef de spioni“ la Washington pentru Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR).

Această acuzaţie a fost respinsă de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

„Vă dezvălui un secret militar: diplomaţii lucrează şi treaba lor constă în a stabili contacte în ţările în care servesc“, a spus, pe un ton ironic, anagajata Ministerului rus de Externe.

Nu putem fi „naivi“, afirmă însă fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul.

„Kisliak s-a întâlnit cu Sessions pentru că acesta din urmă conta în universul lui Trump. Aceasta făcea parte din sarcina sa“, a scris diplomatul american pe Twitter.

Alţi diplomaţi străini murmură chiar că ambasadorul rus s-ar amuza în tăcere pe seama scandalului politic provocat la Washington de contactele sale cu persoane din anturajul lui Trump.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite