Vladimir Putin: Rusia este pregătită să-şi suplimenteze capacităţile militare în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin, la întâlnirea anuală cu presa FOTO AP
Preşedintele rus Vladimir Putin, la întâlnirea anuală cu presa FOTO AP

Armata rusă nu a utilizat toate mijloacele militare în Siria şi ar putea recurge la „capabilităţi suplimentare“ în caz de necesitate, avertizează preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, potrivit Reuters.

„Vedem cât de eficient piloţii şi agenţii noştri de informaţii îşi coordonează eforturile cu diverse forţe armate - terestre, navale şi aeriene -, folosind cele mai moderne tipuri de armament“, a apreciat Putin, sâmbătă, referindu-se la operaţiunile ruse în Siria, într-un discurs rostit cu ocazia unei recepţii la FSB organizate de Ziua serviciilor de securitate.

„Vreau să subliniez că acestea nu sunt nici pe departe capacităţile noastre. Avem capabilităţi suplimentare. Şi le vom folosi dacă va fi nevoie“, a avertizat liderul de la Kremlin, citat de agenţiile de presă ruse, relatează Reuters online.

Rusia a lansat, începând din septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru a ajuta regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad. Ulterior, armata rusă a trimis un număr limitat de militari în Siria şi a instalat sisteme antiaeriene S-400. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Statul Islamic, dar NATO a denunţat bombardamente ruse asupra unor poziţii insurgente.

Recent, Vladimir Putin exprima speranţa că „nu vor fi necesare“ arme nucleare pentru a pune capăt ameninţării reprezentate de Statul Islamic, notează Mediafax.

Rezoluţie pentru relansarea procesului de pace în Siria

Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii în contextul în care Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate, vineri, o rezoluţie care prevede lansarea procesului de pace în Siria, în ianuarie, printr-un armistiţiu şi prin negocieri între regimul de la Damasc şi opoziţia moderată.

Rezoluţia prevede un armistiţiu general şi iniţierea negocierilor între grupurile opoziţiei moderate şi regimul Bashar al-Assad, fără a exista vreo sugestie referitoare la viitorul preşedintelui sirian, susţinut de Rusia şi Iran, dar contestat de Occident, transmite Mediafax.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că viitoarele luni vor fi decisive pentru a se vedea dacă procesul de pace oferă rezultate. „Într-o lună sau două vor începe să fie luate decizii referitoare la descentralizarea puterii şi la crearea unei structuri executive acceptată de opoziţie şi de actualul regim“, a precizat Kerry, potrivit The Washington Post.

Rezoluţia nu face niciun fel de referire la viitorul preşedintelui Bashar al-Assad. Statele Unite, aliaţii europeni, Arabia Saudită şi alte naţiuni arabe cer înlăturarea de la putere a liderului sirian , dar Kerry a explicat că „există în continuare disensiuni“ pe această temă. Rusia şi Iranul continuă să ofere susţinere regimului de la Damasc.

„Un lucru este clar: Bashar al-Assad a pierdut abilitatea de a unifica ţara“, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv reţeaua sunnită Statul Islamic (Statul Islamic în Irak şi Siria / Statul Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului este de cel puţin 250.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite