VIDEO Cum arată viaţa sub Statul Islamic. Două femei din Siria au surprins imagini inedite în Rakka, fieful jihadiştilor

VIDEO Cum arată viaţa sub Statul Islamic. Două femei din Siria au surprins imagini inedite în Rakka, fieful jihadiştilor

Rakka arată ca un oraş aproape pustiu FOTO Expressen via Daily Mail

Două femei din Siria au reuşit să surprindă, cu o cameră ascunsă, imagini care redau viaţa din Rakka, un oraş din nordul teritoriului sirian devenit bastionul reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), relatează CNN, care citează postul suedez Expressen TV.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acoperite din cap până în picioare, cele două femei merg la cumpărături, apoi iau un taxi şi se plimbă prin oraşul aproape pustiu şi patrulat de bărbaţi înarmaţi. Dacă ar fi fost descoperite, ele ar fi fost executate de către jihadişti.

„Toată lumea a plecat“ după intensificarea atacurilor aeriene asupra Rakka, spun ele. „Luptătorii din cadrul SI au instalat puncte de control, iau actele de identitate ale sirienilor şi le folosesc pentru a fugi în Turcia“, afirmă una dintre femei.

La cinci ani de la izbucnirea războiului civil din Siria, bilanţul este cutremurător: peste 250.000 de morţi şi peste zece milioane de sirieni strămutaţi, conform ONU. În tot acest timp, Rakka, care a intrat sub controlul jihadiştilor din cadrul SI în ianuarie 2014, s-a schimbat total.

Trecând pe lângă Biserica Catolică Armeană a Martirilor, una dintre femei observă că jihadiştii au transformat-o în sediul poliţiei islamice. Altarul Uwais al-Qarni, important atât pentru sufişti, cât şi pentru şiiţii musulmani, a devenit o ruină. Imaginile au fost surprinse de cele două femei în această iarnă, potrivit Expressen TV.

În timpul realizării înregistrării video, cele două femei, ale căror voci sunt modificate pentru a nu fi recunoscute, amintesc de violenţele la care au asistat, inclusiv decapitarea unui tânăr.

„Am putut vedea un bărbat pus la pământ“, dezvăluie Oum Mohammad, numele folosit de către una dintre femei. „Călăii stăteau aliniaţi, îmbrăcaţi în negru. Fiecare a tras mai multe gloanţe în bărbatul de pe jos“, a continuat ea, adăugând că a încercat, dar nu a putut urmări executarea.

Cele două femei mai spun că jihadistii au impus legea islamică sharia în oraşul considerat cândva cel mai liberal din Siria. Acum, femeile sunt obligate să-şi acopere trupurile şi feţele, în timp ce homosexualii riscă să fie executaţi.

„Tuturor femeilor le place să-şi arate chipul. Am pierdut această opţiune. Ne-am pierdut feminitatea“, deplânge Oum Mohammad.

Pentru a arăta cât de stricţi sunt jihadiştii din Statul Islamic, cele două femei au filmat ambalajele unor produse pentru păr pe care chipurile femeilor au fost acoperite cu marker negru.FOTO Expressen via Daily Mail

Totodată, cele două femei prezintă şi zone din Rakka care au fost locuite odinioară de sirieni bogaţi. Acum, jihadiştii ocupă cele mai luxoase case din oraş.

„Ei sunt din Kazahstan, Afganistan, saudiţi, europeni, mai ales din Franţa“, menţionează Oum Mohammad, precizând însă că „majoritatea provin din Arabia Saudită“.

Cele două femei îşi exprimă speranţa că într-o zi vor trăi din nou într-un oraş liber. „Nimic nu contează mai mult decât libertatea“, conchid ele.

citeste totul despre: