Premierul turc s-a răzgândit: Turcia nu va plăti despăgubiri Rusiei pentru avionul doborât anul trecut
0Turcia s-a răzgîndit. Premierul de la Ankara a declarat că ţara sa nu va plăti despăgubiri pentru doborârea avionului rusesc, anul trecu. Asta după ce Binali Yildirim declarase luni seara că Ankara este pregătită „dacă este necesar“ să plătească despăgubiri Rusiei pentru avionul de luptă rusesc doborât în noiembrie 2015 în timpul unei misiuni în Siria.
"Am avansat ideea că, dacă este necesar, noi suntem gata să plătim despăgubiri", a spus Binali Yildirim la postul public de televiziune TRT, în timp ce preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a propus Moscovei să normalizeze relaţii bilaterale deteriorate foarte mult după incidentul din noiembrie anul trecut.
Până în prezent, Ankara a exclus scuzele şi compensaţile pentru Moscova.
Yildirim a precizat că şeful statului turc va purta discuţii telefonice miercuri sau joi cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu privire la modalităţile de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, cu toate că acestea, apără interese opuse Siria.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat luni seară speranţa că mesajul adresat omologului său rus, Vladimir Putin, în care a prezentat "scuzele" Ankarei în legătură cu avionul militar rus doborât de Turcia în 2015 va duce la o normalizare "rapidă" a relaţiilor bilaterale, notează AFP.
"Sper că vom putea depăşi situaţia actuală care este în detrimentul ambelor două ţări şi să avansăm spre o normalizare rapidă", a declarat şeful statului turc cu ocazia unei cine de rupere a postului musulman la palatul prezidenţial de la Ankara.
"Turcia le-a arătat întotdeauna prietenilor săi că este o ţară de încredere", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.
La rândul său, Kremlinul s-a referit la scrisoarea primită de Vladimir Putin din partea preşedintelui turc în care sunt exprimate "scuze" pentru incidentul în cauză.
În plus, liderul de la Ankara a salutat anunţul oficial făcut luni al normalizării relaţiilor cu Israelul, după şase ani de tensiuni, indicând că va permite în special ca Fâşia Gaza "să poată respira", sub blocada israeliană, datorită unei operaţiuni umanitare turce de anvergură care urmează să fie lansată vineri pe cale maritimă din portul turc Mersin (sud) spre cel israelian Ashdod.
Ankara a fost un aliat regional important al Israelului până în anii 2000.
Relaţiile bilaterale s-au deteriorat ulterior, pentru a fi reduse drastic în 2010 ca reacţie la asaltul lansat de trupe de comando israeliene asupra vasului Mavi Marmara, închiriat de un ONG umanitar turc pentru a încerca să străpungă blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza. Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece turci, reaminteşte AFP.