Tunisia,în criză politică şi socială,îşi caută un nou premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mnef Marzouki, preşedintele Tunisiei FOTO AFP
Mnef Marzouki, preşedintele Tunisiei FOTO AFP

Preşedintele tunisian Moncef Marzouki poartă discuţii, miercuri, cu liderul partidului islamist Ennhada, pentru a găsi un succesor premierului demisionar. Noul prim ministrul va avea dificila sarcină de a forma un nou Cabinet şi de a scoate ţara din cea mai gravă criză de după revoluţie, relatează AFP.

arzouki l-a primit pe Rached Ghannouchi, liderul Ennahda, omul care a provocat eşecul iniţiativei unui guvern apolitic, promovând demisia lui Hamai Jebali, premierul care rămâne, pentru moment, însărcinat cu afacerile curente.

Partidul islamist dispune de cel mai mare număr de deputaţi şi va propune, prin urmare, un candidat din rândul său pentru postul de premier. Preşedintele îl va însărcina apoi cu formarea unui cabinet.

Circulă mai multe nume, între care al lui Abdelatif Mekki, ministrul Sănătăţii. Între timp Ghannouchi şi alţi lideri din partidul său au sugerat că l-ar putea renumi pe şeful demisionar al guvernului.

Doi lideri ai opoziţiei laice au declarat, cu ocazia întrevederilor de miercuri cu preşedintele, că sunt în favoarea unui guvern politic mixt şi tehnocrat, condus de Jebali.

Samir Bettaieb, conducătorul Al Massar, a declarat că "are încredere în Hamadi Jebali pentru rolul pe care l-a jucat după asasinarea lui Chokri Belaid", opozantul ucis la 6 februarie şi al cărui deces a stat la baza conflictelor politice din prezent.

Viaţa politică din Tunisia este paralizată de luni bune de incapacitatea Adunării Naţionale Constituante de a finaliza elaborarea Constituţiei şi de a fixa un calendar electoral.

Această criză a fost agravată de asasinatul lui Chokri Belaid, ai cărui ucigaşi nu au fost încă găsiţi.

Hamadi Jebali a câştigat o popularitate însemnată în cadrul opoziţiei, în rândul partenerilor sociali şi într-o bună parte a societăţii civile.

El a atras respectul cancelariilor occidentale, şefului diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a recunoscut miercuri "bunul simţ de stat" al lui Jebali, în timp ce ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, şi-a exprimat "respectul" faţă de premierul demisionar.

O parte a presei tunisiene şi-a exprimat aprecierea faţă de Jebali. Cotidianul Le Temps notează că Jebali "a administrat o admirabilă lecţie de curaj, de coerenţă şi de ataşament faţă de interesul suprem al naţiunii".

Presa se teme de faptul că "viitorul ţării rămâne incert, neştiindu-se ce se va întâmpla mâine".

În plus, agenţia de rating Standard and Poor a scăzut cu un prag ratingul Tunisiei, de la "BB" la "BB-", însoţit de o perspectivă negativă din cauza "tensiunilor politice".

În afara diviziunilor politice, Tunisia se confruntă cu frustrări sociale care degenerează frecvent în violenţe, şomaj şi sărăcie, motivele care au stat la baza revoluţiei care l-au înlăturat pe Zine El Abidine Ben Ali de la putere, în ianuarie 2011.

Viitorul premier va avea 15 zile, începand cu momentul numirii sale în funcţie, pentru a forma echipa care trebuie să obţină votul de încredere din partea Adunării Naţionale Constituante.

Cu 89 de deputaţi, Enhada poate constitui uşor o coaliţie de 109 aleşi din 217 pentru a aproba cabinetul, însă islamiştii au promis că vor încerca să realizeze cel mai larg consens posibil.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite