SUA, Rusia, Turcia şi Arabia Saudită au colaborat joi la o soluţie pentru Siria. Iranul este pentru prima oară invitat la discuţiile de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga - ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, secretarul american de stat John Kerry, ministrul de Externe saudit Adel al-Jubeir şi ministrul de Externe turc Feridun Sinirlioglu, înaite de întâlnirea de joi 29 octombrie, din Viena FOTO AP
De la stânga - ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, secretarul american de stat John Kerry, ministrul de Externe saudit Adel al-Jubeir şi ministrul de Externe turc Feridun Sinirlioglu, înaite de întâlnirea de joi 29 octombrie, din Viena FOTO AP

Şefii diplomaţiilor din SUA, Rusia, Turcia şi Arabia Saudită s-au întâlnit joi seara la Viena pentru a lucra la o soluţie politică pentru criza din Siria, relatează AFP în pagina electronică. Această reuniune, care a fost precedată de o întrevedere între secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, este urmată, vineri, în capitala Austriei, de o reuniune lărgită, la care participă şi Teheranul.

Întâlnirea de joi dintre şefii diplomaţiilor SUA, Rusia, Turcia şi Arabia Saudită este urmată vineri de o altă sesiune de discuţii ale diplomaţiilor regionale, inclusiv Teheranul, cu scopul de a evoca perspectivele unei reglementări în Siria, unde războiul civil s-a soldat cu peste 250.000 de morţi din 2011 şi până în prezent, notează Mediafax.

Este pentru prima dată când Iranul şiit, care susţine militar şi financiar regimul preşedintelui Bashar al-Assad, este reprezentat în cadrul unei reuniuni internaţionale pe tema războiului din Siria. Până acum, Washingtonul şi Riyadhul, care sprijină rebeliunea majoritar sunnită, refuzau ca Teheranul să participe la aceste proiecte de negocieri. „A venit vremea ca Iranului să i se acorde un loc la masă“, a spus Kerry joi, la Viena.

Intervievat de BBC, ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a dat însă asigurări că nu are „nicio îndoială“ asupra faptului că al-Assad este necesar să părăsească puterea, o problemă care creează disensiuni între actorii implicaţi în dosar. „El va pleca fie la finalul unui proces politic, fie pentru că va înlăturat prin forţă“, a declarat al-Jubeir.

Toate părţile sunt de acord că deschiderea acestor negocieri internaţionale este un pas către o ieşire negociată din criza siriană, însă nimeni nu se aşteaptă la progrese majore în urma acestor reuniuni de joi şi vineri, scrie Mediafax.

ONU solicită „flexibilitate“ în cadrul dialogului de la Viena

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a solicitat „flexibilitate“ în discuţiile dintre ţările care susţin forţe opuse din războiul sirian. El a îndemnat principalii cinci participanţi la dialog, SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită şi Turcia, să renunţe la „perspectivele naţionale“ pentru „o implicare globală“, scrie BBC.

Înaintea discuţiilor ce vor avea loc vineri, Ban Ki-moon le-a cerut participanţilor să ignore interesele imediate şi să negocieze pe termen lung. „Cu cât petrec mai mult luând în considerare perspectivele naţionale, cu atât oamenii vor suferi mai mult, întreaga lume va suferi mai mult. După cum spun mereu, nu există o soluţie militară“, a declarat secretarul general al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite