Ţările din Golf suplimentează sprijinul către rebelii sirieni, nemulţumite de „bâlbele” Americii faţă de războiul civil din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele americane instruiesc de la începutul anului rebeli sirieni în Iordania. FOTO Reuters
Trupele americane instruiesc de la începutul anului rebeli sirieni în Iordania. FOTO Reuters

Conduse de Arabia Saudită, ţările din Golful Persic au făcut front comun şi au intensificat eforturile pentru sprijinirea opoziţiei siriene în războiul cu regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad. Statele au suplimentat transporturile de armament către rebeli şi pun bazele unor noi baze de instruire a acestora în Iordania.

Arabia Saudită, cel mai puternic aliat al Statelor Unite ale Americii din regiunea Golfului Persic, şi-a formulat o politică independentă de strategia trasată de americani pentru rezolvarea războiului civil din Siria. Riadul s-a tranformat în liderul statelor din jur, toate nemulţimite de răspunsul incoerent al americanilor şi de lipsa de acţiune militară în conflictul din Siria. 

Astfel, ţările din Golf au suplimentat semnificativ transporturile de armament către rebelii sirieni şi au preluat frâiele eforturilor de sprijinire a opoziţiei, americanii pierzând astfel poziţia de lider al acestui program, transmite cotidianul american „The Washington Post” citând mai mulţi oficiali americani sub anonimitate. 

Capitalele din regiune sunt nemulţumite în mod special de lipsa unei intervenţii militare conduse de americani în Siria împotriva regimului. Mai multe dintre aceste state promiseseră americanilor sprijin atunci când vor demara ofensiva. 

Saudiţii au aflat de la CNN că nu mai vin americanii

„Am fost de acord cu tot ceea ce ne-au cerut ca parte a strategiei care urma să fie pusă în aplicare”, explică un oficial saudit. Însă, în locul avertismentului de 10-12 ore dinainte de atac, pe care americanii au promis că ni-l transmit, au aflat de la CNN că ofensiva a fost anulată, continuă sursa. 

Pe lângă înarmea rebelilor, prioritatea saudiţilor este extinderea bazelor pentru instruirea acestora. Cea mai puternică astfel de tabără funcţionează în Iordania şi a fost înfiinţată cu ajutorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA. Nu se ştie cu exactitate de când a început să funcţioneze, însă se ştie că acolo se instruiesc rebeli cel puţin de la începutul acestui an. 

Washingtonul consideră operaţiunea una independentă, paralelă cu eforturile coordonate de SUA în regiune, spun oficiali din mai multe dintre ţările din Golf implicate. 

În martie, mai mulţi oficiali americani au confirmat faptul că trupele americane instruiesc de mai multe luni luptători sirieni în Iordania, în efortul de a sprijini forţele rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.

Eforturile americanilor se concentrează în special asupra rebelilor sunniţi şi asupra triburilor beduine care au făcut parte în trecut din armata lui Bashar al-Assad în trecut, dar între timp s-au alăturat forţelor rebele. 

În iunie, după eşecul de la summitul G8 din Irlanda de Nord, când Rusia a blocat orice iniţiativă pentru intervenţia grupului în conflictul sirian, NATO şi mai multe state europene, în special Marea Britanie, au început să transporte armament greu în Siria, au declarat mai multe surse din interior pentru agenţia israeliană Debka File, specializată în informaţii militare. Primul transport ar fi ajuns la rebelii din Alep, urmat de altele în Turcia şi în Iordania.

Potrivit surselor, vesticii au livrat rebelilor rachete sol-aer şi antitanc, precum şi mortiere montate pe jeepuri.

Armamentul trimis rebelilor sirieni vine din trei surse, potrivit Debka File, principala fiind reţeua de stocare din Europa a NATO, în care în ultimul an a intrat masiv armament scos din Afganistan. A doua sursă ar fi piaţa neagră libiană, iar a treia piaţa neagră balcanică, în special cele din Serbia şi din Muntenegru. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

SUA confirmă că instruiesc rebeli sirieni pentru a lupta cu forţele lui Bashar al-Assad

Trupele americane instruiesc de mai multe luni luptători sirieni în Iordania, în efortul de a sprijini forţele rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, au confirmat pentru agenţia de ştiri Associad Press mai mulţi oficiali din cadrul diplomaţiei SUA.

Surse: NATO şi câteva state europene au început să înarmeze rebelii sirieni cu rachete şi vehicule de luptă

NATO şi mai multe state europene, în special Marea Britanie, au început să transporte armament greu în Siria, au declarat mai multe surse din interior pentru agenţia israeliană Debka File, specializată în informaţii militare. Primul transport ar fi ajuns luni noapte la rebelii din Alep, urmat de altele marţi dimineaţă în Turcia şi în Iordania.

Presa americană: Obama plănuieşte să-i înarmeze pe rebelii sirieni

Mai mulţi oficiali americani au declarat pentru „Washington Post” că Administraţia Obama plănuieşte să trimită arme letale în Siria pentru a sprijini forţele rebele care luptă cu regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite