Raul Castro: „Fără terapie de şoc“ în Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Castru , discurs de două ore în deschiderea Congresului Partidului Comunist Cubanez
Raul Castru , discurs de două ore în deschiderea Congresului Partidului Comunist Cubanez

Autorităţile comuniste din Cuba nu vor renunţa la economia dirijată de stat şi nu vor recurge la nici o „terapie de şoc” pentru modernizarea ei, a declarat preşedintele Raul Castro sâmbătă la Havana, în deschiderea congresului Partidului Comunsit. Declaraţia vine la o lună după vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama în Cuba, care alimentase speranţa unei deschideri a ţării spre democraţie şi economia de piaţă.

 În prima zi a marii reuniuni a partidului unic, care urmează să definească linia politică pentru următorii cinci ani, Raul Castro a decepţionat speranţele celor care aşteptau o accelerare a transformării economice a insulei, la mai puţin de o lună după vizita istorică efectuată de preşedintele american, Barack Obama.

În discursul său inaugural de peste două ore, preşedintele în vârstă de 84 de ani a atras atenţia că reformele economice în curs vor continua, fără să se abată de la linia trasată de precedentul congres din 2011.

"Cuba nu va putea niciodată să îşi permită aplicarea a ceea ce se numeşte terapii de şoc, frecvent aplicate în detrimentul claselor celor mai defavorizate ale societăţii", a subliniat Raul Castro.

Formulele neoliberale care promovează privatizarea accelerată a patrimoniului de stat şi serviciilor sociale, ca educaţia, sănătatea şi securitatea socială, nu vor fi niciodată aplicate sub socialismul cubanez", a ţinut să menţioneze preşedintele Cubei, care i-a succedat fratelui său Fidel în 2008.

Pe urmele congresului precedent, cei 1.000 de delegaţi ai partidului vor trebui să evalueze progresul celor 313 măsuri economice aprobate în 2011 pentru "a actualiza" un model aproape fără suflare, copiat după cel din fosta Uniune Sovietică.

Raul Castro a avertizat însă că economia de stat, care concentrează 80% din activitatea insulei, "va continua să reprezinte forma principală a economiei naţionale şi a sistemului socio-economic" şi că dezvoltarea structurilor private va rămâne sub control.

"Întreprinderea privată va evolua în limite bine definite şi va constitui un element complementar al cadrului economic al ţării", a afirmat el.

Reunit până marţi cu uşile închise, congresul PCC trebuie, de asemenea, să aprobe programul de dezvoltare economică şi socială care va fi aplicat şi după retragerea lui Raul Castro, prevăzută pentru 2018, pentru că acoperă perioada între 2016 şi 2030. 

Întinerirea cadrelor

Raul Castro, în vârstă de 84 de ani, a mai spus că viitorii lideri ai Partidului Comunist cubanez ar trebui să se pensioneze la 70 de ani pentru a face loc pentru tinerilor. Printre liderii actuali se numără mai mulţi de peste şaptezeci sau optzeci de ani lor, veterani ai revoluţiei, care l-au adus pe Fidel Castro la putere în 1959.

Fidel Castro, care împlineşte 90 de ani în luna august, s-a retras în 2008, în urma unor probleme grave de sănătate, iar fratele său mai mic Raul l-a succedat, impunând o limită de două mandate de câte cinci ani pentru funcţia de preşedinte.

Raul Castro a propus că limita de vârstă pentru a intra în Comitetul Central al Partidului Comunist Cubanez să fie stabilit la 60 de ani şi 70 de ani să fie vârsta maximă pentru exercitarea funcţiilor în cadrul conducerii partidului.

Declaraţiile numărului unu cubanez, într-un discurs de două ore, în deschiderea Congresului Partidului Comunist, au fost întâmpinat de o mare tăcere, fără îndoială, din cauza dezamăgirii unora dintre delegaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite