Pompeo efectuează un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Prima escală, Israel. Ce caută şeful diplomaţiei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo FOTO AFP
Mike Pompeo FOTO AFP

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a început luni o vizită de cinci zile în Orientul Mijlociu şi Africa menită convingerii statelor arabe să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul. Prima escală este statul evreu, care tocmai a stabilit relaţii cu Emiratele Arabe Unite, transmite AFP.

Sosit în Israel protejat de o mască în culorile steagului american, Mike Pompeo şi-a început deja întâlnirea programată la Ierusalim cu premierul Benjamin Netanyahu. Discuţia dintre cei doi este axată pe Iran şi aprofundarea relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Pompeo.

În Israel, şeful diplomaţiei americane mai are programate întrevederi cu omologul său Gabi Ashkenazi şi ministrul Apărării Benny Gantz.

De la anunţul cu privire la normalizarea relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite, la 13 august, zvonurile se înmulţesc asupra unor noi posibili candidaţi în acest demers: Bahrain, Oman şi Sudan.

Din Israel, Pompeo se va deplasa la Khartoum pentru a-şi „exprima sprijinul pentru aprofundarea relaţiilor Israel-Sudan” şi tranziţiei politice din această ţară africană care a întors pagina în 2019 după trei decenii la putere a autocratului Omar el-Bechir, notează AFP, citându-l pe purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Din Sudan, Pompeo va merge în Bahrain şi Emiratele Arabe Unite.

„Există numeroase ţări care oferă posibilităţi (de pace, n. red.). Nu vreau să numesc una anume, dar sperăm la evoluţii foarte rapide, în săptămânile sau lunile următoare”, a declarat în acest weekend Ron Deers, ambasadorul israelian la Washington, pentru postul Al-Arabiya.

În favoarea normalizării, Israelul şi Emiratele Arabe Unite intenţionează să-şi multiplice schimburile comerciale - vânzări de petrol din Emiratele Arabe Unite către Israel în schimbul tehnologiei - şi să impulsioneze sectorul turistic, în special cu zboruri directe între Tel Aviv şi Dubai/ Abu Dhabi.

Netanyahu a spus că doreşte ca aceste zboruri să traverseze spaţiul aerian al Arabiei Saudite, dar Riadul a exclus orice acord cu Israelul înainte de soluţionarea conflictului cu palestinienii.

Planul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, anunţat în ianuarie, prevede o cooperare între Israel şi ţările arabe ostile Iranului, inamicul existenţial al statului evreu, dar şi anexarea unor teritorii din Cisiordania de către Israel.

Emiratele Arabe Unite dau asigurări că acordul său cu Israelul prevede „încetarea oricărei anexări suplimentare” în Cisiordania. Netanyahu afirmă la rândul său că anexarea este pur şi simplu „amânată”.

Un subiect destul de sensibil pentru Israel rămâne vânzarea de avioane de luptă F-35 americane către Emiratele Arabe Unite.

Aceştia din urmă dispun de aproximativ 60 de Mirage 2000, un avion de luptă polivalent, dar, potrivit New Yor Times, administraţia Trump şi-a „accelerat” ofensiva pentru a vinde F-35 de nouă generaţie către Emiratele Arabe Unite.

Istoric, Israelul se opune vânzării de F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordaniei şi Egiptului, cu care a semnat acorduri de pace, pentru că vrea să-şi menţină superioritatea tehnologică în regiune.

Netanyahu susţine că acordul cu Emiratele Arabe Unite nu include nicio clauză cu privire la F-35.

„Emiratele spun că există o promisiune, Israelul spune nu, dar există aranjamente care pot fi realizate pentru a mulţumi Israelul”, explică pentru AFP Joshua Teitelbaum, specialist în Golf la Universitatea Bar-Ilan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite