Pandemia COVID-19. Cum încearcă unele state să impulsioneze vaccinarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscoviţii, la coadă la vaccinare
Moscoviţii, la coadă la vaccinare

Varianta Delta a coronavirusului se răspândeşte cu repeziciune peste tot în lume pe fondul campaniei lente de vaccinare. Pentru a o intensifica, autorităţile din mai multe state recurg la metoda „biciul şi zăhărelul“.

Într-o primă fază, autorităţile ruse au încercat să-i convingă pe oameni să se vaccineze, oferindu-le premii, cum ar fi maşini gratuite sau bilete la circ. Dar acum, autorităţile de la Kremlin se orientează către măsuri mai restrictive. Angajaţii din Moscova îşi pot pierde locurile de muncă dacă nu se vaccinează, iar angajatorii ar putea fi supuşi amenzilor sau suspendării administrative a afacerilor lor pe o perioadă de 90 de zile, dacă nu îşi îndeplinesc obiectivele de a-i forţa pe angajaţi să se vaccineze. Totodată, începând de săptămâna trecută, moscoviţilor li se cere să prezinte dovada vaccinării, un rezultat negativ al testului PCR sau adeverinţa că au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele şase luni pentru a li se permite intrarea în cafenelele şi restaurantele oraşului. 

Autorităţile din fosta republică sovietică Tadjikistan au decretat sâmbătă vaccinarea obligatorie anticoronavirus pentru toate persoanele de peste 18 ani. azahstanul a ordonat joi vaccinarea obligatorie a majorităţii angajaţilor care intră în contact cu alte persoane, după descoperirea de cazuri de contaminări cu varianta Delta a noului tip de coronavirus în această ţară din Asia Centrală, informează AFP.

Potrivit unui decret guvernamental, angajaţii vizaţi sunt cei dintr-o gamă largă de sectoare economice, printre care serviciile bancare sau industria de divertisment. Celor care vor refuza să se vaccineze li se va interzice să interacţioneze cu clienţii sau cu alte persoane.

Prima doză de vaccin ar urma să fie injectată înainte de 15 iulie, iar a doua doză înainte de 15 august, potrivit decretului. Persoanele care au fost bolnave de COVID-19 în ultimele trei luni sau care pot demonstra că sănătatea lor nu le permite să fie vaccinaţi nu sunt vizaţi.

De asemenea, o altă măsură prevede ca angajaţii nevaccinaţi să fie testaţi pentru coronavirus în fiecare săptămână.

Acest decret intervine în condiţiile în care varianta Delta, apărută în India şi mai contagioasă, a fost detectată în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală cu o populaţie de 19 milioane de locuitori, dintre care doar 2 milioane au primit cele două doze de vaccin.

Kazahstanul dispune de vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, de cel chinezesc Sinopharm şi de propriul său vaccin, QazVac.

Franţa va impune vaccinarea obligatorie a personalului medical, începând din septembrie. Autorităţile bulgare au în vedere să ofere stimulente pentru a încuraja oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19. În Germania, eventualele noi măsuri de lockdown împotriva pandemiei de COVID-19 ce ar putea fi luate nu ar trebui să mai privească şi persoanele care au primit două doze de vaccin.

 Grecia va avea restaurante, baruri, centre comerciale şi culturale libere de coronavirus, exclusiv pentru persoanele vaccinate şi, în plus, va obliga anumite grupuri, precum personalul sanitar, să se vaccineze pentru a accelara imunizarea populaţiei în faţa ameninţării variantei Delta.

 Guvernul elen le va oferi o recompensă financiară de 150 de euro tinerilor între 18 şi 25 de ani care se vor vaccina cu o primă doză de vaccin împotriva COVID-19. În Pakistan vor fi blocate telefoanele celor care nu se vaccinează anti-Covid. Vaccinarea este obligatorie pentru toţi angajaţii. Această măsură vine după ce provincia pakistaneză Sindh a anunţat că funcţionarii publici care refuză să fie vaccinaţi nu vor fi plătiţi începând din iulie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite