Un gorjean colecționează mașini de epocă. Cea mai veche are aproape un secol și costă câteva zeci de mii de euro

0
Publicat:

Cristian Juscu, contabil și consultant financiar din Târgu Jiu, deține trei autoturisme de epocă, cea mai veche având aproximativ 90 de ani. Prima mașină cumpărată a fost un Mercedes, fabricat în anul 1961.

Cristian Juscu deține o colecție de mașini vechi Foto: Alin Ion
Cristian Juscu deține o colecție de mașini vechi Foto: Alin Ion

„Pasiunea pentru mașini vechi a venit ca o continuare pentru motociclete vechi și intenția a fost să plimb și familia cu ceva vechi. Prima dată, am achiziționat un autoturism Mercedes, fabricat în 1961, din Italia. Mașina are trei proprietari, iar eu sunt al patrulea“, a relatat Cristian Juscu.

Acesta a relatat că a achiziționat-o de la o familie de italieni, care a participat în fiecare an cu mașina la un concurs de anduranță pentru mașini vechi. „Competiția se cheamă «1.000 de mile». Mașina merge foarte bine“, a precizat colecționarul.

Cea mai valoroasă mașină din colecție

Cea mai valoroasă mașină pe care o deține este un Citroen construit în urmă cu aproximativ 90 de ani. „Mașina este construită în anii 1935-1936. Este modificată pentru mașini de viteză. La vremea respectivă s-a păstrat motorul de Citroen și s-a pus o cutie de viteză Le Mans. S-au făcut puține exemplare. Producția a durat doi - trei ani. Este o mașină superbă și elegantă“, a povestit colecționarul din Târgu Jiu.

image

Potrivit colecționarului, această mașină are o valoare de câteva zeci de mii de euro.

Cristian Juscu mai deține un Fiat din 1956.

Mașinile și motocicletele au piese originale

Pe lângă mașini, Cristian Juscu deține și câteva motociclete clasice. Toate au piese originale, deși sunt greu de găsit. „Motocicletele și toate mașinile au piesele originale și încerc să le păstrez. Se găsesc pe site-urile străine. Sunt anumite cluburi în străinătate. Toate cele trei mașini funcționează foarte bine“, a spus Cristian Juscu.

Acesta mărturisește că sentimentul este unul special când conduce o mașină de epocă: „Este un sentiment de nedescris, pentru că și sunetul motorului este altul“.

Vrea un autoturism cu roți de lemn

Cristian Juscu își dorește să mai achiziționeze în colecția sa un autoturism cu roți din lemn: „Îmi doresc un Ford de prin anii 1915. Este cu totul altceva, cu roți cu spițe din lemn. Sunt mașini clasice deosebite“.

Și mecanicii auto care să repare astfel de mașini sunt mai greu de găsit. „De mașini se ocupă mecanicul Marcel, care a fost și mecanic pe vapor mai mulți ani. Este pasionat de mașini și are capacitate și răbdarea de a le repara“, a precizat colecționarul.

Acesta își dorește să participe în acest an la competiția dedicată mașinilor clasice din Italia, pe o distanță de 1.000 de mile.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite