Oamenii de pe două insule din Caraibe, otrăviţi timp de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Populaţia a două insule din Caraibe, Guadalupe şi Martinica, are mari probleme de sănătate, după ce a fost practic otrăvită timp de 20 de ani din cauza pesticidelor pulverizate pe banane, scrie BBC.

Începând din anii `70, timp de 20 de ani, culturile de banane din aceste două insule au fost pulverizate constant cu un pesticid numit clordecon, care este asociat cu cancerul. De-a lungul anilor, ceea ce trebuia să protejeze bananierii de insecte a contaminat atât pământurile, cât şi apele. Clordeconul rămâne în sol zeci de ani, posibil secole.

Acum, la mai bine de 20 de ani de când substanţa chimică a fost interzisă, o mare parte din terenurile insulelor Guadalupe şi Martinica nu mai pot fi folosite pentru agricultură, iar aproape toţi adulţii din zonă au aceste chimicale în sânge, scrie BBC.

Potrivit unuia dintre cei mai importanţi experţi din domeniul chimiei, Prof Luc Multigner, clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, naşteri premature dar şi la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor, notează Digi24

În urma unui studiu efectuat de Prof Luc Multigner împreună cu colegii săi în Guadalupe, în 2010, a rezultat că clordeconul este responsabil pentru aproximativ 5-10 % din cazurile de cancer de prostată raportate pe insulă, adică între 50 şi 100 de cazuri noi pe an, dintr-o populaţie de 800.000 de locuitori.

Printre cei care s-au îmbolnăvit din cauza acestui pesticid se numără şi Ambroise Bertin. A lucrat ani la rând pe plantaţiile de banane din Martinica şi în tot acest timp a luat contact cu substanţa chimică fără să cunoască pericolul la care se expune.

„Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă. Oamenii lucrau pentru că aveau nevoie de bani. Nu aveam informaţii despre ea, dacă este bună sau rea. Din această cauză sunt atât de multe persoane otrăvite. Ne spuneau doar să nu bem sau să mâncam ceva în timp ce folosim pesticidul”, a mărturisit Ambroise, acum în vârstă de 70 de ani.

Ca urmare a otrăvirii cu clordecon, Ambroise a făcut cancer de prostată, o boală care este mai frecventă în Martinica şi în Guadalupe decât în oricare alt loc al lumii.

În 2015 acesta s-a operat pentru a elimina cancerul, dar are în continuare probleme cu glanda tiroidă cât şi alte afecţiuni, toate din cauzate de substanţa chimică.

O altă victimă a pesticidului folosit în insulele din Caraibe este istoricul Valy Edmond-Mariette care a făcut cancer de sânge la doar 25 de ani. „Îngrijorarea cu privire la efectele clordeconului poate fi epuizantă. Dar, în cele din urmă, nu poţi controla totul. Trebuie să recunoşti că într-o oarecare măsură ai fost otrăvit, aşa că trebuie să te descurci cu asta”, a spus aceasta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite