Monarhiile petroliere din Golf pledează pentru o soluţie politică la războiul din Siria. Coaliţia rebelilor susţinuţi de Statele Unite şi-a înfiinţat o aripă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO activistpost.com
FOTO activistpost.com

Monarhiile petroliere din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) şi-au exprimat sprijinul joi, la finalul summitului CCG de la Riyadh, în Arabia Saudită, pentru „soluţionarea politică“ a conflictului din Siria. Pe de altă parte, arabii şi kurzii din Forţele Democratice Siriene au înfiinţat o aripă politică ce pledează pentru o Sirie federală, în timp ce opoziţia siriană a anunţat, tot de la Riyadh, că va negocia cu regimul de la Damasc.

Liderii celor şase ţări din cadrul CCG - Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar şi Oman - „susţin găsirea unei soluţii politice, care să garanteze integritatea teritorială şi independenţa Siriei, în conformitate cu principiile Conferinţei Geneva I“ din 2012, a anunţat secretarul general al grupului, Abdellatif al-Zayani, citind comunicatul final al summitului de la Riyadh.

Anunţul CCG a fost făcut în contextul unei conferinţe, la Riyadh, a unor grupări politice şi militare din cadrul opoziţiei siriene, reunite pentru a discuta despre participarea lor la eventuale negocieri cu regimul de la Damasc.

Comunicatul CCG „felicită concluziile reuniunilor de la Viena“, care au relansat procesul internaţional pe tema conflictului din Siria. Actorii de la Viena, între care Statele Unite şi Rusia, au fixat un calendar care prevede o întâlnire după 1 ianuarie între reprezentanţi ai opoziţiei siriene şi ai regimului de la Damasc, apoi încheierea unui armistiţiu, formarea unui Guvern de tranziţie în şase luni şi organizarea de alegeri în 18 luni.

Arabia Saudită îi cere lui Bashar al-Assad să renunţe la putere

Pe de altă parte, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, s-a pronunţat pentru plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, fie „prin negocieri“, fie „cu forţa“. Ministrul saudit a repetat că actualul preşedinte sirian nu mai trebuie să aibă vreun rol în viitorul Siriei. „Bashar al-Assad are două opţiuni: să plece prin negocieri, ceea ce ar fi cel mai rapid şi mai uşor. Altfel, va fi forţat să plece, fiindcă poporul sirian refuză rămânerea acestui bărbat la putere“, a spus Jubeir.

Forţele Democratice Siriene, susţinute de SUA, înfiinţează o aripă politică

În paralel, Forţelor Democratice Siriene (FDS) s-au reunit la al-Malikiyah, în nord-estul Siriei, pentru a elabora un scenariu de tranziţie politică. La finalul conferinţei, FDS  a anunţat crearea Consiliului Democratic Sirian (CDS), care va fi ramura politică a coaliţiei militare aflate în prima linie în lupta împotriva organizaţiei teroriste sunnite Statul Islamic (SI), informează AFP.

„Participanţii s-au pus de acord pentru crearea Consiliului Democratic Sirian, aripa politică a Forţelor Democratice Siriene“, se arată într-un comunicat publicat la finalul conferinţei. FDS este o coaliţie militară apărută în luna octombrie în urma unui acord între combatanţi kurzi, rebeli arabi şi creştini siriaci din nord-estul Siriei. Din această coaliţie face parte în special Partidul Uniunii Democratice (PYD, kurd), exclus - la fel ca ramura sa armată (YPG, Unitatea de Protecţie a Poporului) - de la conferinţa opoziţiei siriene de la Riyadh.

Coaliţia Naţională Siriană, principala grupare a opoziţiei din exil, s-a opus prezenţei PYD la Riyadh, motivând că partidul kurd nu mai luptă împotriva regimului de la Damasc şi ramura sa militară a atacat rebeli arabi.

Deşi îl consideră pe Bashar al-Assad principalul vinovat de izbucnirea şi întreţinerea conflictului sirian, care durează de aproape cinci ani, participanţii de la conferinţa de la al-Malikiyah nu exclud o cooperare cu liderul de la Damasc pentru încheierea ostilităţilor.

„Cu toate că regimul face parte din problemă, el face parte şi din soluţie“, a apreciat Sihanuk Dibo, unul dintre participanţii la conferinţă.

Ilham Ahmad, care face parte din cei 42 de membri ai CDS, a insistat asupra necesităţii obţinerii „unui sprijin internaţional şi regional“ pentru încheierea conflictului, soldat cu peste 250.000 de morţi până acum. „Suntem dispuşi să negocieam cu forţe străine pentru a stopa hemoragia războiului din Siria“, a declarat ea.

CDS a anunţat că vrea un sistem politic descentralizat după încheierea războiului. „Kurzii vor o Sirie federală, dar această problemă va putea fi rezolvată doar cu adoptarea unei Constituţii democratice“, a precizat Sihanuk Dibo.

Opoziţia siriană anunţă că va negocia cu Bashar al-Assad

La Riyadh, opoziţia siriană a anunţat că va negocia cu regimul de la Damasc, cu condiţia ca Bashar al-Assad să plece de la putere la începutul unei eventuale perioade de tranziţie.

Membrii opoziţiei siriene prezenţi la Riyadh s-au declarat „pregătiţi să înceapă negocieri cu reprezentanţi ai regimului sirian în baza declaraţiei Geneva I şi rezoluţiilor internaţionale rezultate din aceasta şi unui termen stabilit cu ONU“, anunţă comunicatul publicat după încheierea reuniunii. Delegaţii au cerut însă ca „Bashar al-Assad şi clica sa să se retragă de la putere odată cu începerea perioadei de tranziţie“ politică în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite