Militanţi ISIS au încercat să fugă din Mosul deghizaţi în femei, dar bărbile i-au dat de gol. Ce au mai descoperit forţele irakiene FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce oraşul Mosul a fost cucerit de armata irakiană, militanţii grupării teroriste Statul Islamic încearcă prin orice mijloace să nu cadă în mâinile soldaţilor irakieni. Unii dintre ei s-au deghizat în femei, dar părul de pe faţă i-a dat de gol, scrie Daily Mail.

Membri ai armatei irakiene au distribuit pe reţelele sociale fotografii cu militanţi ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic, care au încercat să fugă din oraş costumaţi în haine de femei.

Armata irakiană a prezentat cazul unui jihadist care a încercat să fugă de Mosul îmbrăcat în haine de femeie, machiat şi rujat, dar a fost prins pentru că nu şi-a ras barba şi mustaţa.

image

În imaginile făcute publice de forţele armate irakiene se observă cum bărbatul este machiat strident, cu multă purdă şi ruj, dar în ciuda machiajului, barba şi mustaţa l-au dat de gol.

Alte fotografii reprezintă bărbaţi purtând sutiene buretate ca truc pentru a părea femei şi a fugi din oraş. Vechea zonă a oraşului Mosul a fost făcută una cu pământul în războiul contra Stat Islamic.

Luptătoare străine ale ISIS, luate prizoniere la Mosul 

Forţele antiteroriste irakiene au luat prizoniere la Mosul douăzeci de luptătoare străine ale Statului Islamic, a anunţat un oficial sâmbătă, când la Bagdad şi în alte oraşe se sărbătorea recucerirea Mosulului de la jihadişti, după trei ani de ocupaţie. 

Sub cartierul Quleiat din centrul vechi al oraşului Mosul a fost găsit un tunel secret, unde se ascundea un grup de femei — dintre care cinci din Germania, câte trei din Rusia şi Turcia, două din Canada şi una din Cecenia, alături de şase venite din Libia şi Siria — care aveau arme şi centuri cu explozibili pentru atacuri împotriva trupelor guvernamentale irakiene, a declarat Haidar al-Araji, citat de DPA. 

Patru femei cu cetăţenie germană, inclusiv o adolescentă în vârstă de 16 ani, au fost reţinute de autorităţile irakiene şi sunt acuzate că s-au alăturat în ultimii ani jihadiştilor Statului Islamic. Cele patru femei sunt într-o închisoare de pe aeroportul din Bagdad şi primesc asistenţă consulară de la ambasada Germaniei, transmite Reuters.

 Diplomaţii germani le-au deja vizitat pe cele patru femei din spatele gratiilor, iar acestea sunt într-o stare bună având în vedere circumstanţele. Acestea riscă pedeapsa capitală dacă sunt acuzat de autorităţile irakiene de apartenenţă la o grupare militantă precum Statul Islamic.

Autorităţile irakiene au prezentat diplomaţilor germani o listă cu numele celor patru femei, printre care se numără şi adolescenta Londa W. din orăşelul Pulsnitz, situat în apropiere de Dresda.

 Ministerul de Externe nu a dat informaţii despre cele patru femei germane arestate în Irak.

Jurnaliştii susţin că una dintre cele patru femei are origini marocane, iar a doua are paşaport german deşi a venit din Cecenia.

Marţi, procurorii germani au anunţat că încearcă să determine dacă o adolescentă germană în vârstă de 16 ani, care a dispărut după ce s-a convertit anul trecut la Islam, se numără printre cei 20 de luptători străini ai Statului Islamic (ISIS) descoperiţi de forţele irakiene într-un tunel subteran de sub Oraşul Vechi al Mosulului.

Adolescenta din Pulsnitz, o localitate situată în apropiere de Dresden, era în legătură cu mai mulţi membri ai grupării jihadiste pe un chat online ş aceasta s-a convertit la Islam.

Înainte de dispariţie, procurorii germani o anchetau pentru pregătirea unei acţiuni violente de subversiune împotriva autorităţilor statale, dar au fost nevoiţi să suspende investigaţia în Germania.

Reprezentanţii BfV extimează că 930 de persoane au plecat în ultimii ani din Germania pentru a se alătura jihadiştilor Statului Islamic din Irak şi Siria.

De asemenea, până la 20% dintre aceste persoane sunt femei, care au plecat pentru a se căsătorii cu jihadiştii ISIS.

Armata irakiană a defilat pe străzile Bagdadului, pentru a sărbători victoria asupra ISIS 

Luptătoarele islamiste au fost arestate joi, la câteva zile după ce la Bagdad s-a anunţat oficial eliberarea Mosulului de sub ocupaţia Statului Islamic. Sâmbătă, când evenimentul a fost marcat printr-o paradă militară în capitală, la care a participat şi premierul Haider al-Abadi, în cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară încă mai aveau loc ciocniri sporadice între jihadiişti şi forţele de securitate. 

Forţele armate irakiene au defilat sâmbăta trecută pe străzile Bagdadului, pentru a sărbători recapturarea recentă a celui de-al doilea oraş al Irakului, Mosul, de la gruparea teroristă Statul Islamic, transmite DPA. 

La paradă au luat parte trupe ale armatei irakiene, forţe antitero, reprezentanţi ai poliţiei federale şi ai miliţiei şiite Mobilizarea Populară, aliată a guvernului de la Bagdad. 

La paradă au luat parte trupe ale armatei irakiene, forţe antitero, reprezentanţi ai poliţiei federale şi ai miliţiei şiite Mobilizarea Populară, aliată a guvernului de la Bagdad. 

Defilarea, la care a luat parte prim-ministrul irakian Haider al-Abadi, care este şi comandantul şef al forţelor armate, a avut loc la mai puţin de o săptămână după ce şeful executivului a anunţat oficial "eliberarea completă" a Mosulului, după trei ani în care oraşul s-a aflat sub controlul ISIS. 

Autorităţile au decretat o săptămână de sărbătoare în întreaga ţară, pentru a marca eliberarea Mosulului. Parade similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară.

Totuşi, între forţele irakiene şi luptători ai ISIS încă mai au loc ciocniri în Centrul vechi, situat în vestul oraşului Mosul. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite