Manifestaţie anti-Trump la Washington. Ashley Judd: Trump, femeile nu sunt făcute pentru a fi pipăite!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni au participat, sâmbătă, la Washington, Sundance, Chicago, de Ziua Inaugurării, la Marşul Femeilor, o mişcare de protest faţă de noul preşedinte al Statelor Unite. Actriţe celebre, printre care Scarlett Johansson, Ashley Judd, şi cântăreaţa Alicia Keys s-au alăturat acestei manifestaţii şi au ţinut să-şi exprime punctele de vedere faţă de declaraţiile la adresa femeilor ale lui Donald Trump.

UPDATE Alicia Keys a urcat pe scenă şi a cântat "This girl is on fire", schimbând versurile în "This girls are on fire", în faţa unui public plin de căciuli roz în semn de protest. Ea a recitat versuri din poemul "Still I Rise", de Maya Angelou. 

Sute de protestatari au mărşăluit ţinând în mâini pancarte cu mesaje precum "Make America Compassionate Again" şi "We Live in Trumpled Times". 

“Nu te-am votat. Am vrut să te susţin, dar mai întâi îţi cer să mă sprijini tu pe mine, pe mama, sora, pe cel mai bun prieten al meu, pe femei şi bărbaţi, azi, aici, care sunt nerăbdători să vadă cum măsurile tale drastice le pot afecta viaţa. Sprijin-o pe fiica mea care, din cauza numirilor pe care le-ai făcut, va trăi într-o ţară care merge înapoi şi nu înainte, şi nu va avea dreptul să decidă asupra propriului corp sau viitor, privilegiu de care fiica ta s-a bucurat!”, a fost discursul lui Scarlett Johansson la tribună.

Regizorul Michael Moore i-a îndemnat pe oameni să facă presiuni asupra oficialilor în fiecare zi pentru problemele pe care le au sau să se alăture unor organizaţii precum Planned Parenthood. El i-a făcut pe manifestanţi să repete în cor numărul de telefon la care pot contacta Congresul: 202-225-3121. "Trebuie să candidaţi voi! Da, chiar voi!", s-a adresat el mulţimii, adăugând: "Vă văd feţele care îmi spun: Nu, nu Mike, nu eu, sunt timid. Acum nu e vremea să fim timizi! Timizilor, aveţi două ore să vă reveniţi!", a adăugat Moore, citat de The New York Times.

Potrivit aceluiaşi cotidian, actriţa Ashley Judd a avut un discurs care a tulburat mulţimea. Ea s-a referit la două aspecte care le-au enervat pe femeile din America în timpul campaniei prezidenţiale: când Trump a numit-o pe Hillary Clinton "nasty woman" şi faptul că noul preşedinte s-a lăudat în 2005, conform unei înregistrări, că se poate folosi de celebritatea sa ca să abuzeze de femei, chiar să le atingă în zonele intime. Femeile "nu sunt făcute pentru asta", a spus actriţa. "Ele trebuie să dea naştere noilor generaţii de nesimţiţi, vulgari, obraznici, mândri, creştini, musulmani, budişti, orice vrei - , de noi generaţii de nasty women" - a ironizat ea declaraţiile lui Trump. 

Proteste de amploare au avut loc în mai multe oraşe din SUA, dar şi în alte locuri de pe glob. 

Producătorul Jason Blum, care a mărşăluit la Sundance cu fiica sa de 20 de luni Roxy, a declarat pentru The Hollywood Reporter: "Acesta este primul ei protest. Ar putea să fie cea mai tânără protestatară de aici". 

Cântăreţul John Legend s-a aflat în mijlocul mulţimii adunate în apropiere de Park City, unde s-a scandat "Sunt alături de ea", cu referire la Hillary Clinton, şi a subliniat: "Misoginismul trebuie să dispară". 

UPDATE Fostul secretar de Stat John Kerry a participat la Marşul Femeilor de la Washington, fiind văzut alături de câinele său. De altfel, mai mulţi politicieni s-au alăturat manifestaţiei organizaţiei, scrie The Guardian. Senatoarea de Illinois Tammy Duckworth, veterană a războiului din Irak, care şi-a pierdut ambele picioare în misiune, a ţinut un discurs. “Nu am vărsat sânge pentru această ţară, nu am sacrificat, la propriu, părţi din mine pentru ca legea fundamentalăă să fie călcată în picioare. Nu am servit pentru a apăra Constituţia pentru ca ei să ne reducă drepturile”, a subliniat Duckwort, citat de news.ro.

UPDATE Organizatorii Marşului Femeilor de la Washington au decis că au venit mult prea mulţi oameni pentru a putea mărşălui de la National Mall către Casa Albă, a aunţat un oficial local, potrivit Washington Post, citat de news.ro. “Vor spune mulţimii că pot merge în (parcul din faţa Casei Albe – n.r.) Ellipse, dacă vor, dar nu vor merge pe ruta normală a paradei, pentru că sunt prea mulţi oameni”, a explicat directorul Agenţiei de Administrare a Securităţii şi Situaţiilor de Urgenţă din Districtul Columbiei, Chris Geldart.

O parte dintre manifestanţi au pornit deja spre Ellipse, după cum arată imaginile publicate pe reţelele de socializare. Organizatorii, care au cerut iniţial autorizaţie pentru 200.000 de participanţi la manifestaţie, se aşteaptă în prezent la peste 500.000 de participanţi, un număr mult mai mare decât cel de la ceremonia de învestire a lui Trump.

Mii de persoane au început să se adune la Washington pentru a participa la „Marşul femeilor“. Circa 200.000 de persoane sunt aşteptate pe marea esplanadă din faţa Capitoliului, chiar locul unde miliardarul a fost învestit vineri ca cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, în cadrul unei ceremonii la care, potrivit unui expert, s-a adunat numai o treime din mulţimea care l-a aclamat pe fostul preşedinte Barack Obama în 2009, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Iniţiatoarea acestui marş este considerată avocata pensionară din Hawaii Teresa Shook, autoarea unui apel pe Facebook care a găsit un amplu ecou. La protest urmează să ia cuvântul între alţii cineastul Michael Moore şi actriţa Scarlett Johansson.

Purtând căciuli roz, protestatarii ţin să denunţe afirmaţiile pline de dispreţ sau de ură, în opinia lor, ale lui Trump faţă de femei, dar şi faţă de imigranţi, musulmani şi numeroase ţări străine.

Căciulile au fost distribuite de membrii grupului „Pussy hat project“.

„Marşuri surori“ au loc în alte 300 de oraşe ale Statelor Unite. Vineri, la Washington au avut loc mai multe manifestaţii, dintre care unele au degenerat în violenţe, care s-au soldat cu 200 de arestări.

Marşuri anti-Trump în Europa

Sute de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei SUA din Berlin pentru a manifesta în favoarea drepturilor femeilor.

Mitingul de solidaritate de la Berlin a fost organizat de Democraţii din străinătate, filiala Partidului Democrat din SUA pentru cetăţenii americani care trăiesc peste graniţe, a precizat poliţia germană, potrivit DPA şi Agerpres.

Manifestanţii au scandat „Nu există pace fără justiţie“ şi au arborat pancarte cu mesajul „Trump nu este berlinez“, aluzie la discursul ţinut în 1963 de Kennedy în partea de vest a Berlinului.

Mii de protestatari se adunaseră pentru manifestaţii similare şi în Marea Britanie. La Londra, demonstranţii au scandat în drum spre Trafalgar Square sloganuri ca „Relaţie specială, spuneţi nu“ sau „Femei obraznice, uniţi-vă“, aluzie la un comentariu făcut de Trump în cursul campaniei electorale la adresa fostei sale rivale Hillary Clinton.

La Viena, temperaturile sub zero grade Celsius au subţiat la doar câteva sute rândurile celor circa 2000 de oameni adunaţi iniţial pentru protestul anti-Trump, ocazie cu care o statuie a lui Johann Strauss a fost decorată cu o pălăriuţă roz cu urechi de pisică, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Şi la Geneva circa 1000 de persoane s-au adunat pentru un marş, în cea mai mare parte femei şi copii, a anunţat poliţia. 

Australia, Noua Zeelandă şi Japonia au dat startul

Mii de bărbaţi şi femei au defilat la Sydney şi Melbourne, în Australia, şi la Wellington şi Auckland, în Noua Zeelandă, în cadrul „Marşului femeilor“, organizat în semn de protest faţă de dispreţul arătat cu regularitate faţă de femei de cel care a devenit vineri noul preşedinte al SUA.

La Sydney, cel mai mare oraş din Australia, circa 3.000 de oameni s-au strâns în Hyde Park, de unde au plecat către sediul Consulatului SUA din centrul oraşului.

„Nu protestăm ca o mişcare anti-Trump în sine, protestăm faţă de discursul urii, de retorica urii, de misoginism“, a explicat una dintre organizatoarele marşului, Mindy Freiband, potrivit Reuters şi news.ro.

„Credem că numeroase persoane sunt ameninţate de acest gen de măsuri“ de care a vorbit Donald Trump în timpul campaniei, a mai spus ea.

Mulţi dintre manifestanţi s-au declarat mai îngrijoraţi că politicile şi atitudinea lui Trump faţă de femei şi minorităţi s-ar putea răspândi.

Alţi 5.000 de oameni au protestat la Melbourne.

Mulţi dintre protestatarii de la Sydney şi Melbourne au purtat pălării roz.Publicarea unei înregistrări din 2005 cu Trump, în care acesta povestea mândru de agresiunile sexuale pe care le-a comis, a provocat un val de indignare în lume.

În Noua Zeelandă, au fost organizate marşuri în patru oraşe, la care au luat parte circa 2.000 de oameni, a anunţat organizatorul lor, Bette Flagler.

Sute de oameni au protestat şi la Tokyo, inclusiv mulţi expaţi americani.

„Preşedinţia Trump îmi face să îmi fiarbă sângele în vene (…). Tot ce apreciem este posibil să dispară. Este timpul să spunem ce gândim şi să (ne exprimăm - n. red.) îngrijorarea, să facem tot ce putem pentru a salva valorile pe care le preţuim în America“, a atras atenţia Bill Scholer, profesor de artă.

La Manilla, circa 200 de oameni dintr-o mişcare naţionalistă filipineză s-au strâns timp de circa o oră în faţa Ambasadei SUA. Unii au fluturat pancarte prin care le cereau trupelor americane să plece din Filipine, în timp ce alţi au dat foc unui drapel american din hârtie, pe care era imprimată faţa lui Trump.

Circa 670 de marşuri anti-Trump au fost anunţate la nivel mondial.

Deşi protestele sunt obişnuite la învestirile preşedinţilor americani, numai ceremonia în onoarea lui Richard Nixon, din 1968 - când SUA luptau în Vietnam - a atras reacţii atât de vehemente în toată lumea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite