Liderii Organizaţiei Cooperării Economice Asia-Pacific s-au angajat să combată protecţionismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuniunea liderilor APEC
Reuniunea liderilor APEC

La Lima, Peru, liderii celor 21 de economii ale Organizaţiei Cooperării Economice Asia-Pacific, APEC, au analizat provocările pieţelor mondiale, scrie presa internaţională. Liderii APEC s-au angajat să lupte împotriva oricărei forme de protecţionism, care ar duce la încetinirea progresului în redresarea economiei internaţionale.

Membrii APEC, care au beneficiat cel mai mult de globalizare, reprezintă 60% din comerţul planetar şi 40% din populaţia globului, aminteşte Le Figaro. Mai mulţi aliaţi ai SUA au pus în discuţie viziunile noului preşedinte american, Donald Trump, cu privire la comerţul global, notează Stars and Stripes.

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat în apărarea comerţului liber şi a fluxului de investiţii, reţine China Daily. China nu îşi va închide porţile, ci se va deschide mai mult spre lume, a asigurat liderul de la Beijing, citat de Financial Times.

 La summitul anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC), care a avut loc la Lima, China a anunţat afilierea mai multor state la blocul comercial pe care îl conduce.

 Statele Unite au fost reprezentate la summit de preşedintele Barack Obama, dar viitorul Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) depinde de succesorul său, Donald Trump, care a promis în campania electorală că se va opune acestui acord de liber schimb. Trump a mai ameninţat şi cu tarife mari pentru China şi Mexic.

Liderii regionali reuniţi în Peru s-au angajat însă să continue proiectul TPP. Unii consideră însă că dacă SUA nu mai participă, acordul va trebui renegociat.

China nu este parte a TPP şi promovează propria viziune comercială în Asia, în cadrul Parteneriatului Economic Regional Extins (RCEP), din care deocamdată nu fac parte şi state din cele două Americi. Tan Jian, un reprezentant de rang înalt al Chinei la reuniunea APEC, a anunţat că Peru şi Chile se numără printre ţările care doresc să se alăture celor 16 membri actuali ai RCEP.

Barack Obama a avut ultima întâlnire în calitate de preşedinte al SUA cu omologul său chinez Xi Jinping, în Peru, la summitul Asia-Pacific. Cei doi au discutat despre ce se va întâmpla începând cu anul următor, după ce Donald Trump se va instala la Casa Albă. 

China s-a arătat dispusă să-şi deschidă şi mai mult economia, iar liderul de la Beijing a dat de înţeles că ţara sa poate ocupa fără probleme locul lăsat liber de Statele Unite pe arena internaţională, în cazul în care miliardarul republican îşi va respecta promisiunile şi va promova protecţionismul economic, ceea ce înseamnă că importurile vor fi limitate drastic.

În declaraţia finală a APEC, şefii de stat şi de guvern din cele 21 de ţări participante afirmă că atât TPP, cât şi RCEP sunt căi valabile pe care se poate merge către o zonă de liber schimb mai largă în regiunea Asia-Pacific, care reprezintă 57% din economia mondială. Ei au consemnat angajamentul unanim de a menţine pieţele deschise şi de a combate orice formă de protecţionism. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite