UPDATE Dublu atentat sinucigaş la Kabul. Cel puţin 37 de oameni au murit, printre care zece jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 37 de persoane, inclusiv zece jurnalişti, au fost ucişi într-un dublu atentat sinucigaş, luni, la Kabul, al doilea atac vizând presa care a dat fuga la locul primului atac, relatează AFP.

UPDATE 18.15 Un jurnalist afgan de la postul BBC în pashtu a fist ucis prin împuşcare luni, la Khost, în sud-estul Afganistanului, a anunţat radio-televziunea britanică la Kabul, bilanţul seriei de atentate comise luni în această ţară ajungând la 37 de morţi, inclusiv zece jurnalişti, relatează AFP.

”Cu o imensă tristeţe BBC confirmă moartea jurnalistului nostru afgan Ahmad Shah în urma unui atentat”, a anunţat BBC într-un comunicat luni seara.

Cel puţin 37 de persoane - inclusiv zece jurnalişti - au fost ucise luni în Afganistan, într-o serie de atentate sângeroase la Kabul şi în sudul ţării.

Un dublu atentat sinucigaş a fost comis luni dimineaţa, soldat cu 25 de morţi - inclusiv fotograful-şef al AFP la Kabul Shah Marai. Alţi opt jurnalişti au fost ucişi în a doua deflagraţie, în mijlocul jurnaliştilor.

Acest atentat a fost urmat de un atac sinucigaş la Kandahar (sud), în care au fost ucişi 11 copii, şi de uciderea prin împuşcare a jurnalistului BBC în limba pashtu la Khost, în sud-estul Afganistanului.

Dublul atentat de la Kabul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), care a denunţat într-un comunicat ”apostaţii din forţele de securitate şi din presă”. Cele două explozii s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 49 de răniţi, potrivit Ministerului afgan de Interne.

Celelalte două atacuri nu au fost revendicate.

Organizaţia Reporters sans Frontières (RSF) şi Centrul Jurnaliştilor din Afganistan (AJC) au înregistrat nouă jurnalişti ucişi. Ceilalţi opt lucrau pentru posturi de radio sau televiziuni afgane, inclusiv unul pentru postul Tolo News, vizat de un atentat revendicat de talibani în 2016, soldat cu şapte morţi în rândul angajaţilor.

”Este vorba despre atacul cel mai sângeros (contra unor jurnalişti) de la căderea talibanilor, în dcembrie 2001”, subliniază RSF într-un comunicat. El ”viza cu bună ştiinţă presa”, denunţă ONG-ul.

Primul atac viza, se pare, sediul serviciilor afgane de informaţii - NDS -, o ţintă recurentă a insurgenţilor.

Aceste atacuri au loc după ce talibanii şi-au lansat în mod oficial, miercuri, ofensiva de primăvară - respingând astfel în mod implicit îndemnuri recente ale Guvernului afgan de a participa la negocieri de pace.

Kabul a devenit, potrivit ONU, locul cel mai periculos din Afganistan pentru civili, în contextul unei recrudescenţe a atentatelor, comise în general de kamikaze şi revendicate pe rând de talibani şi gruparea Statul Islamic.

Astfel, atacurile vizând în mod deliberat civili au făcut de două ori mai multe victime în primele trei luni din 2018 - 763 de morţi şi 1.495 de răniţi - decât în aceeaşi perioadă din 2017.

Precedentul atentat în capitală, pe 22 aprilie, s-a soldat cu aproape 60 de morţi şi 20 de răniţi, într-un cartier majoritar şiit.

Un kamikaze SI a vizat un centru de eliberare de cărţi de identitate în vederea alegerilor legislative de la 20 octombrie.Unul dintre atacurile cele mai sângeroase, pe 27 ianuarie, s-a soldat cu 103 morţi şi peste 150 de răniţi.

UPDATE 11.36 Peste 25 de persoane au fost ucise în dublu atentat sinucigaş care a avut loc luni la Kabul. Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 21 de morţi, inclusiv patru jurnalişti, dintre care unul AFP.

- Ştirea iniţială - 

Potrivit unui bilanţ provizoriu, comunicat luni dimineaţa de Ministerul afgan al Sănătăţii, dublul atentat s-a soldat cu cel puţin 21 de morţi şi 27 de răniţi.

O jurnalistă AFP a putut să numere 14 corpuri la morga spitalului Wazir Akbar Khan, însă alte victime au fost trimise către spitalul ONG-ului italian Emergency.

Shah Marai, şeful biroului foto AFP la Kabul, care s-a dus la faţa locului primei explozii, a fost ucis de a doua deflagraţie, care a avut loc 30 de minute mai târziu.

Shah Marai lucra pentru AFP din 1996. El a relatat pentru AFP despre invazia americană din 2001.

Alţi trei jurnalişti prezenţi au fost ucişi de această explozie. Toţi lucrau pentru televiziuni afgane, inclusiv postul Tolo News, deja afectat de un atentat în 2016, soldat cu şapte morţi şi care a fost revendicat de talibani.

Dubla explozie de luni nu a fost revendicată încă.

Potrivit unei surse în domeniul securităţii, kamikazele care a vizat presa s-a strecurat mai întâi între jurnalişti ”cu o cameră”.

”Kamikazele s-a detonat între jurnalişti. El a făcut victime”, a precizat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul Hashmat Stanikzai.

Jurnalişti s-au dus să relateze despre primul atac, comis cu puţin înainte de ora locală 8.00 (6.30, ora României), în apropierea sediului serviciilor de informaţii afgane NDS.

”Un kamikaze pe o motocicletă s-a detonat în faţa unui curs de engleză în sectorul Shash Darak" a transmis Stanikazai.

Sediul NDS a fost ţinta unui atentat sinucigaş în martie. Un kamikaze a trecut pe jos de barajul poliţiei şi s-a detonat la intrarea în sediu, omorând trei persoane şi rănind alte cinci.

Kabul a devenit, potrivit ONU, locul cel mai periculos din Afganistan pentru civili, în contextul unei recrudescenţe a atentatelor, comise în general de kamikaze şi revendicate pe rând de talibani şi gruparea Statul Islamic.

Precedentul atentat în capitală, pe 22 aprilie, s-a soldat cu aproape 60 de morţi şi 20 de răniţi, într-un cartier majoritar şiit. Un kamikaze SI a vizat un centru de eliberare de cărţi de identitate în vederea alegerilor legislative de la 20 octombrie.

Unul dintre atacurile cele mai sângeroase, pe 27 ianuarie, s-a soldat cu 103 morţi şi peste 150 de răniţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite