Dizidenta Aung San Suu Kyi, lidera opoziţiei din Myanmar, vrea să candideze la preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aung San Suu Kyi, alături de preşedintele Barack Obama FOTO Reuters
Aung San Suu Kyi, alături de preşedintele Barack Obama FOTO Reuters

Liderul opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, şi-a anuţat joi intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2015 şi a cerut să fie eliminat din constituţia ţării un articol care o vizează şi, în acelaşi timp, o împiedică să ocupe funcţia supremă în stat, notează indianexpress.com.

„Vreau să candidez la preşedinţie şi sunt foarte sinceră în această privinţă”, a declarat Aung San, considerată simbolul democraţiei în Myanmar (Birmania), în timpul unui forum economic organizat în capitala Naypyidaw.

Fosta dizidentă, care a fost eliberată anul trecut după ce şi-a petrecut 15 ani în arest, spune că vrea să amendeze constituţia, care o împiedică să ocupe funcţia de preşedinte. Actuala lege supremă din Myanmar stipulează că oricine are rude în străinătate cu cetăţenie străină nu poate fi numit de parlament în funcţia de preşedinte. Cei doi fii ai lui Suu Kyi sunt cetăţeni britanici.

Pentru a schimba constituţia ţării, este nevoie de votul a 75% din membrii Parlamentului. Un sfert din parlamentarii birmani sunt înalţi oficiali ai armatei, care nu au fost aleşi în funcţia de parlamentar, a atras atenţia Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi, căreia apropiaţii îi spun, simplu, „doamna”, a fost arestată la domiciliu, la ordinele juntei militare paranoice care a schimbat, în 1989, chiar şi numele ţării, în Myanmar. În cele din urmă, anul trecut, lui Aung San Suu Kyi i s-a permis să accepte Premiul Nobel pentru Pace pe care îl primise în 1991. Generalul Then Sein, actualmente preşedintele ţării, are meritul de a fi început să ridice restricţiile impuse asupra liberei exprimări şi să deschidă economia ţării spre piaţa liberă, după ce a venit la putere, în 2011.

Guvernul actualului preşedinte Thein Sein a surprins lumea când a venit la putere în urmă cu doi ani, punând în aplicare schimbări politice şi economice importante, care au făcut ca ţările occidentale să renunţe la majoritatea sancţiunilor impuse Myanmarului. Sute de prizonieri politici au fost eliberaţi, simbolul democratiei Aung San Suu Kyi a fost primită în noul parlament, iar mai multe armistiţii au fost semnate pentru a pune capăt războaielor interetnice din interiorul ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite