Cum vrea Erdogan să împiedice loviturile de stat?
0Guvernul din Turcia plănuieşte să modifice Constituţia ţării pentru a preveni loviturile de stat. Punctul de conflict este articolul 35, care a fost folosit în trecut de către instigatori ca justificare a loviturilor de stat prin care a trecut ţara.
Începând cu 1960, în Turcia au avut loc patru lovituri de stat care au îndepărtat de la putere guvernele alese de popor, cu brutalitate. Ultima dată când o lovitură de stat a ameninţat guvernul turc a fost în 2007, când armata a intrat în conflict cu premierul Recep Tayyip Erdogan.
Astăzi, guvernul este pe cale să facă un pas istoric: schimbarea articolului 35 din sistemul legislativ intern. Iniţiativa oficialilor turci este considerată o încercare de a preveni orice alte lovituri de stat, prin adoptarea unui amendament care să anuleze autoritatea armatei de a se implica în evenimentele din ţară.
Schimbarea articolului 35 va schimba atribuţiile armatei, care ar putea deveni responsabilă doar pentru „ameninţările externe”.
Încă din 1934, militarii au rolul de „a apăra Republica Turcă”. Până în prezent, armata s-a considerat responsabilă pentru îndepărtarea ameninţărilor externe, dar şi pentru asigurarea securităţii interne, fiind apărătorii valorilor naţionale lăsate moştenire de de Mustafa Kemal Atatürk, primul preşedinte al ţării. Unul dintre principiile Turciei este separatea clară a religiei de stat.
În 1980, apărarea acestor principii a fost justificarea pentru lovitura militară a de stat a Comandantului Şef Menan Evren, care a avut ca scop oprirea conflictelor dintre grupurile de stânga şi de dreapta, aflate pe punctul de a face un război civil. Iniţial, implicarea Armatei a fost salutată de mulţi, dar ulterior situaţia a degenerat: s-au făcut 650.000 de arestări, 50 de execuţii, 171 de morţi prin tortură. Zeci de mii de cetăţeni au rămas fără cetăţenie şi au fost forţaţi să părăsească ţara.
Dintr-o perspectivă legală, Articolul 35 în forma lui actuală, nu oferă nicio justificare pentru o intervenţie militară în Turcia, deoarece se bazează pe constituţie.Conform lectorului universitar Lami Bertan Tokuzlu, care predă drept constituţional la Universitatea Bigli din Istanbul, ”preluarea puterii prin forţă militară este ceva în afara legii. Înseamnă că actuala constituţie ar fi anulată. Şi atunci toate deciziile şi puterea de a da legi trebuie asumată de altcineva. Iar acest lucru nu este un proces legal.”
"Articolul 35 nu indică că cineva poate sau ar trebui să dea o lovitură de stat. Dar pentru unii trebuie să existe un fel de justificare legală a acţiunilor lor, mai ales pentru instigarea la susţinerea unei lovituri de stat." a concluzionat profesorul turc pentru Deutsche Welle.