Conspiraţiile, vechi îndeletniciri ale lumii arabe: Apeşi pe un buton şi elimini un dictator sau „Daesh este o invenţie a CIA”. Cum şi de ce apar astfel de teorii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Dacă există un capitol la care arabii se pot lăuda că excelează, ei bine, atunci este cel al teoriilor conspirative. Într-un context în care acestea se răspândesc alarmant pe reţelele de socializare, spre disperarea spiritelor raţionale, mai ales din Occident, lumea arabă are deja o experienţă a sa în legătură cu acest flagel.

Detectarea unei „conspiraţii internaţionale” în spatele unor diverse probleme ale societăţii sau deconspirarea unui „plan urzit” de „mâini invizibile”, potrivit celor mai formulate expresii, reprezintă o veche obsesie panarabă. Dar ea este adaptată local, în funcţie de circumstanţe. Obiectivul comun admis este cel cu privire la subminarea naţiunii şi contracararea ambiţiilor sale. Vinovaţii, desemnaţi sau subînţeleşi, sunt în general israelienii, americanii sau mai pe larg occidentalii, scrie jurnalista siriană Hala Kodmani pentru publicaţia franceză „Libération”.

„Marca chiloţilor dictatorului”

În Egipt, campionul creativităţii la capitolul teorii conspirative, răspândirea drogurilor în deceniul 1990-2000 a fost pusă pe seama serviciilor secrete israeliene, al căror plan ar fi fost distrugerea tineretului ţării. În 2012, când Mohamed Morsi, un fost reprezentant al Fraţilor Musulmani, a fost ales preşedinte, anti-islamiştii au acuzat administraţia Obama de trucarea alegerilor cu complicitatea armatei egiptene. Lovitura de stat a mareşalului Abdel Fattah el-Sisi, organizată un an mai târziu de la învestirea lui Morsi, ar fi fost o confirmare a acestei operaţiuni alambicate.

În Irak, în deceniul 1990-2000, sau în Siria, după izbucnirea războiului, nu există cineva care să nu fi auzit această teză: „Dacă Statele Unite ar fi dorit într-adevăr să-l elimine pe Saddam Hussein sau pe Bashar al-Assad, nu ar fi trebuit decât să apese pe un buton”. Era absolut imposibil să convingi pe cineva că aşa ceva nu era posibil din moment ce toată lumea credea că supertehnologia armatei SUA şi serviciile sale secrete ar putea „să vadă chiar şi marca chiloţilor dictatorului”.

Potrivit adepţilor acestei teze, americanii au un plan secret de a-i ţine pe tirani la putere pentru a-şi justifica războiul împotriva ţării. Tezele de acest tip au reapărut în forţă atunci când Statul Islamic s-a impus pe vaste porţiuni din Irak şi Siria. „Daesh este o invenţie a CIA”, se auzea aproape peste tot.

Ignoranţă şi neputinţă

Criza COVID-19 a fost de asemenea o ocazie de rostogolire a unor teorii conspirative în lumea arabă. Multe dintre ele erau similare celor din Europa. Totuşi, spre deosebire de Europa, presa arabă, chiar oficială, nu a dat vina pe vreun laborator chinez de răspândirea noului coronavirus, ci pe laboratoare americane şi israeliene. Planul lor ascuns ar fi purtarea unui război economic şi psihologic contra Chinei şi Rusiei, considerate pe alocuri drept aliate ale arabilor.

Cercetătorii arabi cred că aceste teorii prind din două motive, în primul rând din cauza ignoranţei, iar în al doilea rând din sentimentul de neputinţă, care a crescut pe seama înfrângerilor acumulate de-a lungul istoriei recente atât pe plan intern în lupta cu tiranii locali, cât şi pe plan extern. De fapt, ignoranţa şi neputinţa îşi spun cuvântul şi în cazul conspiraţioniştilor din Occident, fie că sunt din Franţa, fie că sunt din Statele Unite sau din altă ţară, conchide Hala Kodmani, autoare a cărţilor „Siria promisă” şi „Singură în Rakka”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite