Aviaţia militară rusă bombardează intensiv bastioane rebele din Siria, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aviaţia militară rusă a lansat vineri bombardamente intense împotriva unor bastioane rebele din Siria, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui acord de încetare a ostilităţilor, relatează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

„De la miezul nopţii şi până în această dimineaţă, atacurile aeriene ruse au fost mult mai intense decât de obicei împotriva unor bastioane rebele, în special în Ghouta Orientală, la est de Damasc, în nordul Homs (centru) şi în vestul provinciei Alep (nord)“, a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, potrivit Agerpres.

În urma raidurilor din cursul nopţii de joi spre vineri, opt persoane, între care trei copii, au fost ucise la Qibtan al-Jabal, o localitate din provincia Alep controlată de rebeli non-jihadişti.

„Au avut loc cel puţin 25 de raiduri aeriene în Ghouta Orientală“, unul din cele mai importante bastioane ale rebeliunii siriene în frunte cu gruparea Jaish al-Islam (islamişti sirieni), a precizat directorul OSDO.

„Cel puţin 10 raiduri au vizat Douma, principalul oraş din provincia Ghouta“, potrivit OSDO, o organizaţie nonguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de informatori pe întreg teritoriul Siriei.

Raidurile „au fost mai intense ca de obicei“, a insistat Rami Abdel Rahmane. „E ca şi cum ei (ruşii şi regimul) vor să supună rebelii din aceste regiuni sau să marcheze puncte înainte de armistiţiu“, care ar trebui să înceapă sâmbătă la miezul nopţii, afirmă el.

Localităţi din vestul Alep, cum ar fi Daret Ezza, sau Talbisse, în provincia Homs, au fost vizate de asemenea de bombardamente ale aviaţiei militare ruse. În aceste regiuni, la fel ca în Ghouta, Frontul Al-Nusra este în minoritate în raport cu rebelii.

Aplicarea armistiţiului se anunţă a fi foarte complicată, având în vedere că Frontul Al-Nusra şi rebelii islamişti şi non-islamişti s-au aliat în mai multe regiuni.

„Teritoriile sunt foarte amestecate, în special în provinciile Idleb şi Alep. (Aplicarea armistiţiului) va fi foarte dificilă“, a explicat directorul OSDO.

Avioane militare ruse au efectuat bombardamente intense şi joi, în nord-vestul Siriei, pentru a facilita avansul forţelor guvernamentale siriene în zona Latakia, înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, transmite agenţia Reuters.

Armistiţiul stabilit de Statele Unite şi de Rusia ar urma să intre în vigoare la miezul nopţii, dar adversarii preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu se aşteaptă ca armata guvernamentală şi Moscova să îl accepte. Damascul şi Rusia îi cataloghează pe rebelii susţinuţi de Occident drept „terorişti“, iar armistiţiul oricum nu se va aplica organizaţiilor fundamentaliste Statul Islamic şi Frontul Al-Nusra, comentează Reuters, citată de Mediafax.

Rezoluţie la ONU

Vineri după-amiază, Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte o rezoluţie care va aproba acordul americano-rus de încetare a ostilităţilor în Siria şi va cere aplicarea sa de către toate părţile implicate, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP.

Adoptarea acestui document, propus de Washington şi Moscova, va coincide cu audierea în Consiliu a mediatorului ONU Staffan de Mistura, care va face prin videoconferinţă o trecre în revistă a eforturilor pe care le-a depus pentru oprirea luptelor din Siria şi relansarea negocierilor de pace.

Rezoluţia, a cărei copie a fost obţinută de AFP, „sprijină pe deplin“ acordul de încetare a focului americano-rus şi cere ca „toate părţile cărora li se aplică încetarea ostilităţilor să o respecte“. De asemenea, toţi membrii Grupului internaţional de sprijin pentru Siria sunt îndemnaţi „să facă uz de influenţa lor asupra părţilor“ pentru a se ajunge la „un acord de încetare a focului durabil“.

Textul reiterează, de asemenea, apelul la un „acces umanitar liber, în siguranţă şi rapid“, în Siria, în special pentru cei aproape 4,6 milioane de sirieni blocaţi în zonele asediate.

El reafirmă, totodată, necesitatea unui proces de negocieri care să ducă la o tranziţie politică şi îi cere lui Staffan de Mistura să convoace „imediat ce va fi posibil“ o nouă sesiune de negocieri între guvern şi opoziţia siriană.

Negocierile sunt suspendate de la începutul lui februarie, iar emisarul ONU urmează să precizeze vineri perspectivele reluării acestor tratative după consultări cu Consiliul.

Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, negocierile mediate de ONU între Guvernul sirian şi opoziţie, în vederea unui acord de pace, ar putea fi reluate pe 7 martie, la Geneva.

Acordul de încetare a focului a fost acceptat în principiu de regim şi opoziţie, precum şi de miliţiile kurde care operează în nordul Siriei.

Armistiţiul precedent care trebuia să intre în vigoare vinerea trecută, conform unui acord mediat de Moscova şi Washington, a fost ignorat de beligeranţi, notează Agerpres.

Un plan „B“?

Secretarul de Stat american John Kerry a evocat marţi un eventual „plan B“ pentru Siria în caz de eşec al procesului diplomatic şi politic al Statelor Unite şi Rusiei.

„Există în acest moment discuţii importante despre un plan B, în cazul în care nu am reuşi la masa“ de negocieri, a declarat Kerry în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american.

Informaţii cu privire la acest ipotetic „plan B“, care ar pune mai mult accent pe opţiunea militară pentru a pune capăt conflictului din Siria, au circulat la începutul lunii februarie între diplomaţi şi în presă, în timpul unei vizite, pentru a nu ştiu câta oară, a lui John Kerry în Europa, aminteşte AFP, citată de Agerpres.

Însă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a exclus joi posibilitatea unui „plan B“ pentru reglementarea conflictului sirian, precizând că nu există alternativă la recentul acord ruso-american.

„Nu este şi nu va fi niciun plan B. Din partea nimănui (nici a Rusiei, nici a SUA)“, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile TASS şi Interfax.

În contextul armistiţiului aşteptat, armata rusă a anunţat miercuri că a început să discute despre încetarea focului în Siria cu grupări rebele din cinci regiuni şi că a transmis date şi informaţii Statelor Unite, „aşa cum este prevăzut în acordul ruso-american“, precizând că Moscova nu a primit, până în prezent, „niciun fel de date din partea partenerilor săi americani“.

Barack Obama: Zilele următoare vor fi „cruciale“

La Washington, preşedintele american, Barack Obama, a subliniat joi că zilele următoare vor fi „cruciale“ pentru Siria şi a avertizat regimul de la Damasc şi pe aliatul său rus că lumea va fi atentă la respectarea angajamentelor pe care şi le-au asumat în legătură cu acordul de încetare a focului, informează AFP.

„Zilele următoare vor fi cruciale, lumea va privi“, a declarat Barack Obama la finalul unei reuniuni a Consiliului pentru Securitate Naţională, insistând asupra responsabilităţii Damascului şi Moscovei în această primă etapă pentru a încerca să se pună capăt „haosului“ din Siria.

Barack Obama a discutat luni, la telefon, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a stabilit modalităţile încetării focului în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite