Atentatul de la Ankara, revendicat de Şoimii Libertăţii Kurdistanului

Atentatul de la Ankara, revendicat de Şoimii Libertăţii Kurdistanului

Explozie la Ankara FOTO AFP

Şoimii Libertăţii Kurdistanului, o grupare disidentă a mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat vineri seară atentatul comis miercuri la Ankara, soldat cu 28 de morţi, informează ziarul Le Figaro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gruparea Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK) a difuzat vineri seară o înregistrare în care anunţă că atentatul de la Ankara este o reacţie la operaţiunile turce împotriva etnicilor kurzi.

Gruparea TAK nu face parte oficial din mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar Guvernul de la Ankara susţine că cele două organizaţii kurde colaborează strâns.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atribuit atentatul de la Ankara unei alte mişcări kurde, Partidul Uniunii Democratice (PYD), activ în Siria şi Irak, care a negat orice implicare.

Administraţia de la Ankara încearcă, pe fondul unor disensiuni cu SUA şi UE, să atribuie insurgenţilor kurzi responsabilitatea atentatului de la Ankara. În acest context, armata turcă a intensificat raidurile aeriene antikurde în nordul Irakului.

În urmă cu câteva zile, Turcia şi Statele Unite avuseseră un schimb dur de replici din cauza grupului kurd YPG. Ankara susţine că organizaţia kurdă cooperează cu Rusia în Siria şi este asociată cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care are de mult timp revendicări teritoriale în Turcia.

Autorităţile turce au spus în repetate rânduri că grupul YPG, aripa militară a Partidului Uniunii Democratice (PYD), este o organizaţie teroristă care are legături puternice cu militanţii din cadrul PKK şi că ambele grupuri sunt coordonate de aceleaşi centre de operaţiuni din localitatea irakiană Qandil.

Însă Uniunea Europeană şi Statele Unite au catalogat doar mişcarea PKK drept organizaţie teroristă, ezitând să includă YPG în aceeaşi categorie.

Liderul PYD, Salih Muhammad, a respins joi acuzaţiile Turciei privind implicarea în atentatul de la Ankara. „Acuzaţiile sunt absolut false. Kurzii nu sunt implicaţi în ce s-a întâmplat la Ankara. Totul are legătură cu operaţiunile Turciei contra reţelei teroriste Statul Islamic“, a acuzat Muhammad. „Pot da asigurări că YPG nu trage nici măcar un glonţ spre Turcia. Nu considerăm Turcia inamic“, a spus Salih Muhammad.

Cel puţin 28 persoane au murit, iar alte 61 au fost rănite în atentatul comis miercuri seară în centrul oraşului turc Ankara.

citeste totul despre: