Atac terorist în Mali, primele mărturii: „Trăgeau în absolut tot ce mişca!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine din Mali în timp ceeliberează un ostatic din hotelul Radisson Blu Fotografii: Getty
Forţele de ordine din Mali în timp ceeliberează un ostatic din hotelul Radisson Blu Fotografii: Getty

Cel puţin 21 de persoane, printre care şi doi militanţi, au murit în atacul terorist care a avut loc vineri în hotelul Radisson Blu din Bamako (Mali). Un grup jihadist african a revendicat atacul în care 170 de persoane au fost luate ostatici. Martorii care au scăpat cu viaţă i-au auzit pe bărbaţii înarmaţi strigând „Allahu Akbar“.

După mai puţin de o săptămână de la atacurite teroriste ale grupării teroriste ISIS în Paris în care 130 de oameni şi-au pierdut viaţa, un grup de bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt hotelul Radisson Blu din capitala Mali, Bamako.

Chiar şi după intervenţia militară franceză în Mali în 2013, nordul ţării este încă populat de mai multe grupuri armate şi, recent, acestea s-au împânzit şi în sudul ţării. Un astfel de grup de terorişti a luat cu asalt vineri hotelul de lux Radisson Blu, detonând grenade şi deschizând focul asupra gărzii de pază. 170 de oameni au fost luate ostatici - printre aceştia, un celebru cântăreţ din Guineea, membrii echipajelor de zbor ale companiilor Air France şi Turkish Airlines, precum şi cetăţeni din India şi China.

Trei chinezi, un american şi un belgian şi-au pierdut viaţa printre cei 19 oameni morţi confirmaţi oficial de preşedintele Mali, Ibrahim Boubacar Këita, vineri seara, într-o conferinţă de presă.

Compania publică chineză China Railway Construction a confirmat moartea a trei dintre angajaţii săi care se aflau în vizită în Mali pentru a discuta despre proiecte de cooperare cu guverne africane, iar Parlamentul Federal Valonia-Bruxelles a anunţat de asemenea moartea a unui funcţionar de rang înalt belgian. În plus, mai mulţi cetăţeni ruşi au fost ucişi în atacul de la Bamako, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţiile ruse de presă.

„Putem confirma în această dimineaţă că printre persoanele decedate se află şi cetăţeni ruşi“, a declarat ea pentru RIA Novosti, precizând că ministerul va transmite un comunicat atunci când va primi „informaţii fiabile privind numărul şi numele“ victimelor ruse. Ministerul rus de Externe dezminţise vineri după-amiază că printre persoanele decedate în atacul asupra hotelului Radisson Blu din Bamako s-ar afla şi cetăţeni ruşi, transmite Agerpres.

Doi militanţi islamişti, care, se pare, aparţin Al- Mourabitoun, un grup jihadist african afiliat cu Al-Qaida, au fost ucişi de forţele de ordine. Alte 7 persoane au fost rănite grav şi se află în spitale.

atac terorist mali

„Podeaua era plină de gloanţe“

Tamba Couye, un bărbat care pregătea micul dejun în dimineaţa atacului şi care a scăpat nevătămat în urma atacului, a declarat pentru postul de televiziune CNN că atacatorii au intrat, pur şi simplu, şi au început să tragă în oameni. „Împuşcau toţi oamenii fără să le zică nimic, fără să-i întrebe ceva. Trăgeau în absolut tot ce mişca!“, a spus acesta, menţionând că atacatorii păreau să fie din nordul ţării. Couye a mai spus că i-a auzit pe unul dintre atacatori strigând „Allahu Akbar“.

Atacul a început în jurul ore 7 dimineaţa, potrivit CNN, atunci când doi sau trei atacatori înarmaţi cu puşti AK - 47 şi au intrat în hotel trăgând în toate părţile. Hotelul găzduia mai mulţi delegaţi diplomatici care lucrau la un proiect de pace cu ajutorul ONU şi forţelor fraceze care să lupte împotriva extremiştilor islamişti. În dimineaţa de 20 noiembrie, la hotel se aflau 170 de oameni - 140 de turişti şi 30 de angaţaţi, potrivit reprezentanţilor Radisson Blu.

Michael Skapoullis, care locuieşte în apropiere de Radisson Blu, a declarat pentru CNN că a fost la antrenament la sala de sport a hotelului vineri dimineaţă, când a observat tot mai mulţi oameni părăseau sala. Avea căştile cu muzică în urechi, astfel că n-a auzit nimic. Când a ieşit pe holul hotelului, a observat că podeaua era plină de gloanţe. Bărbatul s-a întors napoi în sala de sport şi a ieşit din hotel teafăr.

Mokhtar Belmokhtar, „probabil“ responsabil pentru atac

Un alt bărbat care era în hotel în  momentul atacului a crezut iniţial că împuşcăturile erau de fapt nişte focuri de articficii. „Apoi am azit alarma de la hotel, foarte mult fum şi am hotărât să mă întorc în camera mea şi să rămân acolo. Mai târziu au apărut şi poliţiştii din Mali şi ne-au salvat“, a mai explicat bărbatul care a preferat să nu-şi divulge numele.

atac terorist mali

Cântăreţul Sekouba „Bambino“ Diabate din Guineea a declarat pentru „Le Monde“ (Africa) : „Din camera mea aflată la etajul patru, am auzit focuri de armă, foarte violente. Iniţial am crezut că erau nişte bieţi hoţi, dar apoi am auzit puterea focurilor de armă...“ Acesta a spus că l-a auzit chiar vorbind, în engleză, pe unul intre atacatori cu colegul său, în camera de lângă el: „Ai încărcat arma? Hai să mergem!“. Cântăreţul a ieşit teafăr din cameră după intervenţia poliţiştilor.

Membrii grupului Al Mourabitoun au delarat într-un mesaj pe Twitter că atacul a venit ca un răspuns al „represaliilor“ statului în zona nordică a ţării. Aceştia au cerut, de asemenea, eliberarea prizonierilor din Franţa. Liderul grupului, Mokhtar Belmokhtar, este „probabil“ responsabil pentru acest atac, a declarat ministrul de Apărare al Franţei, Jean - Yves Apărării Le Drian. Belmokhtar a fost ţinta unui atac aerian efectual în iunie de SUA în Libia. Oficialii libieni au  spus că Belmokhtar a fost ucis, însă autorităţile americane nu au confirmat public moartea lui.

Cel puţin trei suspecţi sunt căutaţi intens

Cel puţin trei persoane suspectate de implicare în atacul de vineri asupra hotelului Radisson Blu din capitala statului Mali sunt „căutate intens“, a declarat sâmbătă, pentru AFP, o sursă de securitate maliană, relatează Agerpres.

„Căutăm intens trei suspecţi care ar fi fost implicaţi în atacul de vineri de la hotelul Radisson“, a declarat această sursă, care participă la anchetă.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis o telegramă preşedintelui malian Ibrahim Boubacar Keita, pentru a-şi exprima condoleanţele în legătură cu atacul la Bamako, a anunţat sâmbătă Kremlinul, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, şi preşedintele chinez Xi Jinping a „condamnat cu fermitate“ atacul.

China „va întări cooperarea internaţională, pentru a combate activităţile teroriste violente care lovesc în persoane nevinovate, pentru menţinerea păcii şi a liniştii“, a dat asigurări Xi Jinping, conform unei declaraţii citate la televiziunea centrală.

Aflat în vizită oficială în Malaysia, preşedintele american Barack Obama a condamnat la rândul său atacul de vineri evendicat de gruparea jihadistă africană Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida.

„Această barbarie nu face decât să ne întărească hotărârea de a depăşi această provocare“, a declarat preşedintele american, făcând referire la ameninţarea mondială a extremismului islamist violent.

„În numele poporului american, vreau să transmit condoleanţe poporului din Mali şi familiilor victimelor, printre care se află şi cel puţin un cetăţean american“, a spus Obama, potrivit Agerpres.

Stare de urgenţă pentru zece zile şi doliu naţional

O reuniune extraordinară a Consiliului de Miniştri, prezidată de şeful statului malian, până vineri noaptea târziu, „a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul naţional începând cu 20 noiembrie la miezul nopţii (noaptea de vineri spre sâmbătă) pentru o durată de zece zile“, a precizat Guvernul de la Bamako într-un comunicat citit la postul naţional de radio ORTM.

De asemenea, în ţară a fost decretat „doliu naţional de trei zile“ cu începere de luni, potrivit aceluiaşi document.

.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite