Arabia Saudită, principalul vinovat pentru violenţele din Irak?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haosul din Irak, pe care Statele Unite l-au părăsit la sfârşitul lui 2011, ar putea fi de rău augur pentru Afganistan, cu doi ani şi jumătate înainte de retragerea militară completă a americanilor, avertizează unii experţi FOTO Reuters
Haosul din Irak, pe care Statele Unite l-au părăsit la sfârşitul lui 2011, ar putea fi de rău augur pentru Afganistan, cu doi ani şi jumătate înainte de retragerea militară completă a americanilor, avertizează unii experţi FOTO Reuters

În contextul unei escaladări tot mai grave a violenţelor din Irak, guvernul de la Bagdad a acuzat oficial Arabia Saudită de susţinerea financiară a grupărilor insurgente de pe teritoriul său, poziţionându-se în acest fel de partea terorismului. Premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut comunităţii internaţionale să tragă la răspundere Riadul pentru finanţarea terorismului în regiune.

Lupta dintre sunniţi şi şiiţi a fost purtată în ultimii ani prin intermediari, în regiunea Orientului Mijlociu, culminând cu finanţarea grupărilor radicale de către regimurile din zonă. Acesta a fost şi cazul dezvoltării organizaţiei SIIL în nord-estul Siriei, unde militanţii jihadişti luptă din 2012 împotriva regimului Assad.

De orientare sunnită, SIIL, dar şi alte organizaţii extremiste, precum Frontul Al-Nusra, au fost susţinute de statele din Golf, cu precădere Arabia Saudită, pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian alawit, Bashar al-Assad. 

Cu toate acestea, regimul de la Damasc nu a căzut, după trei ani şi jumătate de revolte, însă SIIL şi-a întărit poziţia în nord-estul Siriei şi decis să avanseze spre Irak, pentru a-şi îndeplini scopul: crearea unui califat pe teritoriile celor două state.

Arabia Saudită a finanţat mişcările radicale pentru a-şi elimina adversarii politici din regiune, însă proliferarea terorismului islamist în zonă ar putea avea un efect de bumerang asupra sa, cred analiştii internaţionali.

Potrivit Foreign Policy, diviziunile dintre şiiţi şi sunniţi coincid, cel puţin aproximativ, cu demarcaţia dintre lumea arabă şi cea persană. Iar în termenii geopolitici, Irakul este un caz special, fiind majoritar şiit, dar din punct de vedere etnic arab. De aici şi susţinerea pe care Iranul, majoritar şiit s-a arătat dispus să o ofere în ultimele zile, implicându-se în lupta împotriva mercenarilor de la SIIL. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite