Şefii diplomaţiilor turcă şi iraniană, la un summit privind Siria la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Şefii diplomaţiilor rusă, turcă şi iraniană s-au reunit sâmbătă la Moscova, într-un summit vizând să relanseze căutarea unei soluţii la Războiul din Siria, unde cele trei ţări s-au impus ca actori-cheie, relatează AFP.

Moscova şi Teheranul - susţinătoarele Damascului şi Ankara - susţinătoarea rebelilor sirieni - sunt organizatoarele procesului de la Astana, care a permis implementarea a patru ”zone de dezescaladare” în Siria.

Însă căutarea unei soluţii la conflictul sirian, soldat cu peste 350.000 de morţi din 2011, întârzie tocmai din cauza intereselor contradictorii ale Moscovei, Ankarei şi Teheranului şi divergenţelor cu privire la soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Ultimul summit între cele trei ţări a avut loc la începutul lui aprilie la Ankara. Preşedinţii Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan şi Hassan Rohani s-au angajat să coopereze în vederea ajungerii la un ”armistiţiu dirabil” în Siria.

Întâlnirea de la Moscova între miniştrii rus Serghei Lavrov, turc Mevlüt Cavusoglu şi iranian Mohammad Javad Zarif ”se concentrează asupra tuturor aspectelor cooperării implementate în cadrul procesului de la Astana şi precizării etapelor care ar putea să fie decise de-acum”, a anunţat diplomaţia turcă într-un comunicat.

Diplomaţia rusă a anunţat la rândul ei că negocierile se concentrează asupra situaţiei umanitare în ţara devastată de război. ”Furnizarea unor ajutoare poporului sirian nu trebuie să condiţionată de un obiectiv politic”, a declarat purtătoarea ei de cuvânt Maria Zaharova, adăugând că discuţii bilaterale sunt de asemenea pe agendă.

Intensitatea întâlnirilor arată ”importanţa pe care Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan o acordă relaţiilor” a declarat Lavrov la începutul întâlnirii sale cu Cavusoglu, care a deschis summitul.

Mevlüt Cavusoglu a salutat ”atmosfera de încredere între ţările noastre care permite soluţionarea unor probleme de ordin regional”.

Summitul a continuat cu o întâlnire între ministrul rus şi omologul său iranian.

UNITATE FISURATĂ

Însă unitatea afişată de cele trei ţări la Ankara a fost fisurată după presupusul atac chimic atribuit regimului contra bastionului rebel Duma şi atacurile efectuate ca represalii de Washington, Paris şi Londra contra unor ţinte siriene.

Turcia a salutat aceste atacuri drept o ripostă ”potrivită”, iar Rusia şi Iranul au apărat regimul al-Assad.

Presupusul atac chimic a ”creat o fisură în uniunea între aceste trei ţări”, notează Aleksandr Şumilin. ”Scopurile şi obiectivele fiecăruia sunt foarte diferite”, apreciază el, citând ambiţii divergente ale Moscovei şi Teheranului.

”Iranul are nevoie să aibă un picior pe teritoriul sirian, pentru a ameninţa Israelul”, iar Rusia ”vrea doar să stabilizeze situaţia şi să plece”, consideră analistul.

Un reprezentant al Institutului Dialogului Civilizaţiilor, Aleksei Malaşenko, apreciază că acest trio constituie o ”alianţă foarte instabilă”, cu poziţii ireconciliabile - ”Turcia are o poziţie foarte clară, este împotriva lui Bashar al-Assad, şi este imposibil să se ajungă la un acord în acest subiect”.

GENEVA?

Procesul de la Geneva, care reuneşte regimul şi toate facţiunile opoziţiei siriene sub egida ONU, este blocat de mai multe luni, după ce a ajuns la puţin rezultate concrete.

La Bruxelles, miercuri, şefa diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Federica Mogherini a insistat ca ”Rusia şi Iranul să exercite presiuni asupra Damascului pentru ca acesta să accepte să se aşeze la masa negocierilor sub auspiciile ONU”.

Această declaraţie ar putea să găsească o rezonanţă favorabilă la Moscova. În urma eşecului ”Congresului naţional sirian”, organizat în staţiunea balneară Soci, în ianuarie, ”Rusia este interesată de o reluare a procesului de la Geneva”, apreciază Aleksandr Şumilin, în opinia căruia aceasta este ”tema principală a reuniunii misteriale”.

Puţine progrese pe calea unei soluţionări politice a conflictului sunt de aşteptat de la această reuniune în trei, mai utilă ca cele trei ţări să-şi coordoneze acţiunile şi să rămână în contact decât să propună soluţii reale.

”În afara declaraţiilor de intenţii, nu este nimic de aşteptat de la întâlnire (...). Cineva va critica Statele Unite, cineva îl va apăra pe al-Assad, cineva va vorbi despre probleme în nordul siriei şi kurzi”, dă asigurări Aleksei Malaşenko.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite