Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina
0Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a ordonat retragerea a mii de trupe staţionate în apropiere de graniţa cu Ucraina, ca urmare a finalizării cu succes a exerciţiilor militare din zonă, potrivit informaţiilor oferite de presa din Rusia, citate de BBC.
„Preşedintele a ordonat începerea revenirii trupelor la bazele lor permanente“, a specificat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul unei declaraţii preluate de agenţiile de ştiri Interfax şi Ria Novosti. Acesta a mai spus că mai bine de 17.000 de soldaţi aflaţi în exerciţii de antrenament, în apropiere de regiunea Rostov, vor fi retraşi, ca urmare a finalizării perioadei de formare.
Ordinul de retragere vine înainte de întâlnirea planificată pentru vinerea viitoare între Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în cadrul summit-ului Asia-Europa, din Italia. „Nu mă aştept ca negocierile să fie uşoare. Rolul Rusiei în asigurarea păcii este dificil de estimat“, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. El a mai zis că speră să discute şi despre disputa preţului la gaze pe care Rusia îl impune Ucrainei. În iunie, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Ucraina, specificând că guvernul de la Kiev nu şi-a plătit datoriile. Dacă litigiul nu este soluţionat, Ucraina s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor pe timpul iernii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai declarat că Putin s-a întâlnit cu Sergei Shoigu, ministrul de Apărare, acesta din urmă confirmându-i succesul exerciţiilor militare de la graniţa cu Ucraina. „Ministrul a raportat comandantului suprem cu privire la încheierea perioadei de formare, pe timpul verii, în care s-a exersat tragerea la tir în districtul militar de sud. După prezentarea raportului, Putin a ordonat întoarcerea trupelor la bazele lor permanente“, a adăugat Peskov.
Pe de altă parte, Rusia a mai declarat, în lunile martie şi mai, că va mai retrage trupe din zonă, însă Statele Unite ale Americii şi NATO au spus că aceste mutări nu au fost realizate aşa cum s-a promis, neexistând dovezi în acest sens. Pe de altă parte, Rusia a fost acuzată în nenumărate rânduri că furnizează arme rebelilor separatişti din estul Ucrainei, însă informaţiile au fost dezminţite de oficialii de la Kremlin. Corespondeţii locali de ştiri spun că desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa Ucrainei este văzută ca un instrument puternic pentru ameninţarea guvernului de la Kiev.
Cele două părţi au convenit un armistiţiu pe data de 5 septembrie, însă luptele au continuat în special în regiunea Doneţk. Conflictele dintre trupele ucrainene şi rebelii pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk s-au soldat până în prezent cu 3.500 de morţi.
Relaţiile dintre Moscova şi NATO nu au fost dintre cele mai bune, mai ales după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în martie, dar şi după ce a sprijinit separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. În urmă cu o lună, NATO a declarat că Rusia a trimis câteva mii de trupe şi sute de tancuri şi vehicule blindate în estul Ucrainei pentru a ajuta separatiştii în lupta cu armata ucraineană. Rusia a respins iaraşi acuzaţiile, dar a anunţat că are dreptul de a apăra interesele majorităţii vorbitoare de limbă rusă din regiune.